A pápa egyre jobban tart a romlott AI veszélyeitől

Az idei G7-csúcson is ott lesz a pápa, hogy megvitassa az AI veszélyeit, kihívásait. Az USA is lépett utóbbi kapcsán.

Az olasz miniszterelnök pénteki tájékoztatója szerint Ferenc pápa is ott lesz az idei G7-csúcstalálkozón, hogy megvitassa az AI kihívásait, veszélyeit.

A pápa idén már többször figyelmeztetett a „romlott” AI veszélyeiről, szerinte világszintű szabályozásokra van szükség, hogy jó célra használjuk az AI-t.

A június 13-15. közötti találkozón amerikai, német, brit, francia, olasz, kanadai és japán vezetők mellett más speciális vendégek is lesznek.

Az olasz miniszterelnök szerint az AI az egyik legnagyobb antropológiai kihívása korunknak. Az országban most jóváhagytak egy tervezetet, ami az AI használatáról, befeketésekről, AI-bűnözések szankcionálásáról szól. Az olaszok szerint nagy lehetőségeket, de nagy kockázatokat is teremthet ez a technológia, amely a globális egyensúlyba is beleszól. Az AI-nak szerintük emberközpontúnak és ember irányította megoldásnak kell lennie.

A pápa szerint egyébként tovább lett látni a katasztrofális jóslatoknál, de alapvetően olyan kognitív szennyezést említett, ami torzítja a valóságot, hamis nézőpontokat hirdet és ideológiai visszhangbuborékba zárja az embereket. Szerinte az algoritmusoknak nem szabad hagyni, hogy felváltsák az emberi értékeket, a technológiai diktatúra veszélyeztetheti az emberi létezést.

A téma kapcsán az USA is sok aggodalommal bír, így a DHS most egy olyan tanácsot indított el, amelyben az OpenAI, a Microsoft, az Alphabet és az NVIDIA vezérigazgatója ad tanácsokat az USA kormányának az AI és a kritikus infrastruktúra kapcsán. Javaslatokat tesznek majd a közlekedés, víz- és áramhálózat, internetszolgáltatások kapcsán, felkészülnek és meggátolnák az AI-okozta fennakadásokat, amik a nemzetbiztonságot és gazdasági biztonságot, közbiztonságot és közegészségügyet érintik.

Azóta történt

Előzmények