Elindult az ingyenes online Photoshop

A világ talán legnépszerűbb képszerkesztő szoftverét gyártó Adobe tegnap beszállt a webes versenybe is: elindították a Photoshop már korábban beharangozott online változatát, az ingyenesen használható Photoshop Express nyilvános béta-verzióját.

A kezdeményezés hátterében az áll, hogy az Adobe vezetői úgy vélik: az új, interneten felnőtt generáció felé kell nyitniuk, s a nagy szoftvercégek (Google, Microsoft, Yahoo, a közösségi oldalak) mintáját követve az online használható alkalmazások jelentik a közeljövő legfontosabb technológiai és piaci trendjét. De ez csak a tömeges felhasználást érinti, mivel – mint a bejelentés kapcsán is hangsúlyozták – a szakemberek számára továbbra is a hagyományos képszerkesztőt fejlesztik tovább. A Photoshop Express tiszta webes szolgáltatás – futtatásához a Flash Player 9 szükséges –, bármilyen számítógéppel, bármilyen operációs rendszerrel használható, s az azonosító és a jelszó birtokában a regisztrált felhasználó bárhonnan bejelentkezhet, használhatja fiókját, az ott tárolt anyagokat – így ez a szolgáltatás is beletartozik a mindinkább terjedő „software as a service”, illetve „cloud computing” néven emlegetett trendbe, amely elképzelések esetében a program és a feldolgozott tartalom is egy távoli szerveren található, a felhasználó gyakorlatilag terminálként használja a saját gépét (a Google legtöbb alkalmazása is ilyen).

photoshop_express

Képmegosztó, képtároló, illetve -szerkesztő webes szolgáltatások természetesen eddig is léteztek az interneten szép számmal, ám ezeknek komoly konkurenciát jelenthet a hatalmas presztízzsel, szaktudással és tőkével rendelkező Adobe – akiknek a képszerkesztőjét (leginkább illegálisan) rengetegen használják világszerte. A cég vezetői azt sem tagadják, hogy a Photoshop Express egyben marketingjük része is, s remélik, hogy a kedvező tapasztalatok után mind többen fogják megvásárolni a Photoshop dobozos verzióit is.

photoshop_express

De hiába a nagy név, azért a Photoshop Express sorsa még nem dőlt el – habár sok érv szól mellettük. A desktopverzióhoz képest természetesen igencsak keveset tud az online változat: mindössze 17 szerkesztési menüpontot tartalmaz, az alapokat (élesítés, forgatás, vágás, szövegbevitel stb.). A szolgáltatáshoz 2 gigabájt tárhely tartozik. a feltöltött képeket könyvtárakba lehet rendezni, s természetesen meg lehet osztani őket. Ezek olyan funkciók, amelyet a legtöbb népszerű, hasonló szolgáltatás kínáló vállalkozás (például a Picnic vagy a FotoFlexer) is biztosít, ám az valószínűnek tűnik – hiszen le is írják, hogy a felhasználók visszajelzései nyomán kívánják továbbfejleszteni a Photoshop Expresst –, hogy az Adobe ezt csak kezdetnek szánja, s folyamatosan bővítik majd a lehetőségeket.

A regisztrációnál egyelőre még csak az Egyesült Államok szerepel, mint választható ország, de ez nem jelent akadályt a sikeres feliratkozás végrehajtásánál. (Az is apró szépséghiba még, hogy a regisztrációnál, illetve a bejelentkezésnél nem lehet begépelni a kukacot a magyar kiosztás szerint, a Shift+2-vel viszont igen.)

  • Kapcsolódó cégek:
  • Adobe

Azóta történt

Előzmények