PIN kódot tessék, olcsón adjuk!

Hirdetés

Folytatódik a biztonsági botrány Nagy-Britanniában. Mint a Times online kiadása ma hírül adta, Richard Thomas adatvédelmi biztos az egész országra kiterjedő vizsgálatot indított, mivel kiderült, hogy rengeteg olyan weboldal jelent meg az interneten, ahol brit állampolgárok személyes, banki adatait lehet megvásárolni. A Times újságírói ki is próbálták az egyik ilyen oldalt, s mint írják, ingyen megkapták 32 személy adatait, köztük a bankkártyaszámokat, azonosítókat, PIN kódokat, jelszavakat, lakcímeket stb. – az illegális adatkereskedők a későbbi vásárlás reményében adtak „kóstolót”. Tovább keresve több mint száz olyan oldalt találtak, ahol ilyen információkat kínáltak eladásra; volt olyan, ahol 30 ezer személy adatait kínálták, darabonként mindössze 1 fontért.

Ezek az események feltehetően (de korántsem biztosan, mivel úgy tűnik, Nagy-Britanniában most fokozott figyelem irányul a digitális adatok biztonságára) összefüggésben lehetnek talán azzal a nemrég napvilágra került esettel, melynek során két olyan CD „veszett el” az adóhivatal és a számvevőszék közti postázás során, amelyek körülbelül 25 millió brit állampolgár bizalmas adatait tartalmazták. Az adatvédelmi biztos és a Scotland Yard megindította a vizsgálatot. A biztos szóvivője azt nyilatkozta, hogy ha az árusok az ország területén találhatóak, akkor gyorsan és szigorúan lecsapnak rájuk, ám ha a weboldalakat más országokban működtetik, akkor együtt kell működniük az ottani hatóságokkal.

Mint a Times írja, nem ez az egyetlen adateltűnési, -szivárgási eset, hiszen tegnap például a News of the World-höz juttattak el két olyan lemezt, amelyek a Munkaügyi Minisztériumból származtak, s 18 ezer társadalombiztosítási számot tartalmaztak – egy, korábban a minisztériumban dolgozó nő adta át ezeket a bulvárlapnak, s mint nyilatkozta, „elfelejtette visszavinni”, amikor kilépett.

Azóta történt

Előzmények