Publikus teszt alatt a linuxos SQL Server

A Microsoft csatlakozott a Linux Alapítványhoz, és bejelentette az SQL Server 2016 első szervizcsomagját is. Mostantól nem kell meghívó a Linux alapú teszteléshez.

A többséget sikerült meglepnie a Microsoftnak, amikor a vállalat tavasszal bejelentette, hogy az SQL Servert kiadják Linuxra is. Egészen a mai napig meghívóval lehetett csak kipróbálni a megoldást, mostantól azonban bárki szabadon adhat egy esélyt a redmondi szoftvernek. A publikus tesztverzió az utolsó lépések egyike, mielőtt piacra dobnák az első, véglegesített változatát az SQL Servernek, ami a Windows mellett Linux támogatást is kap.

A Docker konténermegoldásnak köszönhetően a macOS felhasználói is használhatják majd a szoftvert. A Windowson túli világ számára minden olyan alapfunkció elérhető, ami a szoftvercég saját operációs rendszeréből előhívható, egyedül a vállalati intelligencia csomagra kell várni, de idővel azt is integrálni fogják az ígéret szerint. A másik fontos újdonság, hogy a windowsos ügyfelek számára érkezik az első szervizcsomag az SQL Server 2016-hoz, és ezzel egy időben a vállalat változtat az eddigi stratégiáján, mostantól kezdve nem csak az Enterprise kiadást használók, de még az ingyenes változattal dolgozók is kapnak hozzáférést a fejlesztői eszközökhöz.

Satya Nadella regnálásának kezdete óta egyre világosabb, hogy a Microsoft sok kérdésben szembemegy a ballmeri időszakban tapasztaltakkal, és a lépések nem csupán látszatintézkedések, hanem valóban komolyan veszik a más platformok felhasználóit.

Ennek ma még egy ízben bizonyítékát adta a vállalat, ugyanis a Microsoft azt is bejelentette, hogy csatlakozott a Linux Foundationhöz, méghozzá platinum minősítésű tagként. A nagyjából félmillió dolláros tagsági díj a Microsoft mellett például a Cisco, a Fujitsu, az IBM, az Oracle, vagy éppen a Google és a Facebook részéről is rendszeresen befizetésre kerül. A Linux Foundation vezetőségében a Microsoftot John Gossman, az Azure egyik főmérnöke képviseli.

Azóta történt

Előzmények