Rájár a rúd a torrentoldalakra

Hirdetés

Amint azt a Webisztán ma hírül adta, Magyarországon tegnap lefoglalták a POF torrentszerverét, s hasonló veszteséget szenvedett el egy másik nagy szájt is a hét végén: a TorrentSpy.com vasárnap éjszakai közleményében tudatta a felhasználókkal, hogy szerzői jogsértési eljárás miatt lezárták az Egyesült Államok netezői elől az oldalt.

Az amerikai eset hátterében egy már régóta húzódó ügy áll: a Motion Picture Association of America (MPAA) médiaszövetség tavaly a bíróságon támadta meg az oldalt szerzői jogok megsértése miatt, s követelte tőlük a felhasználók adatainak kiadását. A közlemény szerint az amerikai felhasználók blokkolását az oldal üzemeltetői önként vállalták, mivel roppant bizonytalannak ítélik azt a jogi helyzetet, amelybe belekeveredtek. A lezárás azért nem teljes, mert például az Európai Unióban más a törvényi háttér – feltehetően arra gondolhattak, hogy kontinensünkön (egyelőre még) sokkal szigorúbban szabályozzák a személyes adatok védelmét –, s mivel a társaság szerverei Hollandiában vannak, az Egyesült Államokon kívül továbbra is elérhetőek maradnak.

A technológia lényegéből adódik, hogy a TorrentSpy nem tárol tartalmakat a gépein, ezért az MPAA azzal vádolja őket, hogy megkönnyítik a felhasználók számára az illegális filmletöltést. Ezzel szemben a TorrentSpy az amerikai törvényre (Digital Millennium Copyright Act) hivatkozik, melynek sokat idézett tétele szerint a szolgáltató nem felelős a felhasználók cselekedeteiért.

Ira Rothken, a TorrentSpy ügyvédje ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy a leállás nem befolyásolja a bírósági eljárást, melyben továbbra is kitartanak azon álláspontjuk mellett, hogy az MPAA jogtalanul kéri a felhasználók adatait, s különösen veszélyes precedenst jelezne az, ha a bíróság megengedné a személyes adatok kiadását.

Azóta történt