Rámozdul az x86-ra a Fujitsu


Bernhard Brandwitte és a Cube
(A galériához katt ide)

Merész tervei vannak a Fujitsu Technology Solutionsnek az x86-os szerverek piacán: a Fujitsu Siemens április eleje óta száz százalékban japán kézben lévő utódvállalata a pénzügyi év, azaz 2010 márciusának végéig a jelenlegi 4-ről 7 százalékra, 2012-ig pedig 10 százalékra tervezi feltornászni piaci részesedését ebben a szegmensben. A cél elérésének egyik pillére egy világszerte tegnap – de az európai újságíróknak egy londoni sajtótájékoztatón már hétfőn – leleplezett új blade-rendszer, a Dynamic Cube.

A hivatalosan Primergy BX900 típusnéven forgalmazott szerver 10U magas házban lesz elérhető, világszerte a jövő hét közepétől. A keretbe legfeljebb 18 blade-szerver pakolható, ami a vállalat szerint ebben a kategóriában rekordnak számít: ilyen sűrűségű rendszert egyetlen rivális sem épített még. Ezt – derült ki a londoni rendezvényen – úgy tudták elérni, hogy a blade-eket kiszolgáló hatoldali komponensek (tápegység, ventilátorok, hálózati switchek) méretét csökkentették, a felszabadult helyet pedig a pengék kapták meg, melyek így vékonyabbak és hosszabbak lehettek. A tervezők így tudták elkerülni azokat a kompromisszumokat (melegedő alkatrészek egymás mellé helyezése, a hot-swap merevlemez feláldozása), melyeket a konkurenseknek egyelőre nem sikerült.

A kétutas, Intel Xeon 5500 sorozatú processzorokra épülő Cube-ból négy kapcsolható össze, és menedzselhető egyetlen szerverként a cég ServerView nevű felügyeleti szoftverével, amely egyébként automatikusan megoldja az esetleg meghibásodó blade-ek feladatainak kiosztását. A magas rendelkezésre állást e mellett az ebben a kategóriában szokványos redundáns alkatrészek (táp, NIC, ventilátor stb.) is biztosítják.

Globális lefedettség

A néhány fontos újítástól eltekintve azonban a termék mégis csak egy x86-os blade-szerver a sok közül, amely önmagában aligha garancia a nagyralátó piaci célok elérésére, arra, hogy sikerül az ebben a szegmensben jóval nagyobb riválisoktól – a toplista ma így fest: HP 35%, Dell 27%, IBM 14% – részesedést lopni. Ebben támaszkodik majd a cég az anyavállalat globális jelenlétére. Amint a rendezvényen Jens-Peter Seick x86-os szerverekért felelős üzletág-igazgató elmondta: a Fujitsu Limited egy világszerte 175 ezer alkalmazottat foglalkoztató, 47,9 milliárd dollár árbevételt termelő konglomerátum, mely egészen más dimenziót jelent, mint a 10 ezer fővel működő egykori Fujitsu Siemens.

A cég x86-os offenzívája mögött ez a háttér áll majd. Maga hardver pedig csak egy alapkő, amelyre a szolgáltatások épülnek – tette hozzá Seick. Az Intel bevonásával nagyjából 3 éven át fejlesztett Primergy BX900 életciklusát legalább 5 évre tervezik.

Egyelőre marad a Sparc

Az x86 előtérbe helyezése a Sparc-alapú termékvonal visszaszorulását, idővel akár megszüntetését is magával hozhatja. Bernhard Brandwitte, az x86-os üzletág termékmarketingért felelős vezetője (lásd a fenti fotón) a lapunknak adott interjújában arról beszélt, hogy e tekintetben a cég várakozó állásponton van. Mint mondta: tovább folytatják a Sparc-megoldások fejlesztését, de „élénk figyelemmel követjük, hogy mi történik most az Oracle-nél. Egyébként mi remek kapcsolatot ápolunk az Oracle-lel, és persze örülünk annak, hogy végül ők vásárolták fel a Sunt, és nem az IBM.”

A Fujitsu x86-os fejlesztéseinek központja Németországban van, a Cube-ot is javarészt itt, Paderbornban és Augsburgban fejlesztették. Az utóbbiban található k+f központot most japán mérnökökkel erősítik tovább, és szó sincs róla – mondta Brandwitte a korábban szárnyra kapott pletykát ismét megcáfolva –, hogy az ezzel szomszédos számítógépgyárat bezárnák, sőt jelenleg is bővítik. Viszont: hosszabb távon szerződéses gyártókat is be fognak vonni a gyártásba, a globális terjeszkedés ugyanis enélkül nehezen képzelhető el. Ma a vállalat elsősorban Japánban és az ún. EMEA régióban erős, de csak marginálisan van jelen olyan kulcspiacokon, mint az Egyesült Államok, India vagy Ausztrália. „Szóval van növekedési potenciál” – mosolygott.

A PC-üzletág sorsát firtató kérdésünkre Brandwitte röviden úgy válaszolt: „szeretjük a PC-piacot”, és ezért nincs szó az ezt kiszolgáló üzletág eladásáról vagy bezárásáról. Lesz azonban hangsúlyeltolódás: az otthoni felhasználóknak szóló ajánlatok helyett egyre inkább felső kategóriás üzleti modellekre számíthatunk a Fujitsutól.

Azóta történt

Előzmények