Rekordot döntött a hongkongi elektronikai vásár

Jelentős sikerrel zárult a közelmúltban a város szívében, a tengerparton álló kiállítási és konferencia-központban rendezett őszi hongkongi elektronikai vásár. A Las Vegas-i után a kiállítók számát tekintve a világon a második legnagyobb, Ázsiában pedig a vezető szakosított vásáron minden eddiginél több kiállító és vásárló vett részt, annak ellenére, hogy a rendezvényt 24 éves történetében most először kettébontották – tavasszal is rendeztek egyet, s ezentúl rendszeresen évente kétszer tartják meg. Mint Annie Chick, a vásárt rendező Hong Kong Trade Development Council (TDC – hongkongi kereskedelemfejlesztési tanács) vezető kiállításigazgatója mondta, az elektronikai ipar fejlődése annyira felgyorsult és a termékciklusok annyira lerövidültek, hogy lehetőséget akarnak adni mind a termelőknek, mind az értékesítőknek az ehhez való alkalmazkodásra. Ráadásul a jobb áttekinthetőség érdekében szétválasztották a kiállítást – a vásárral egy időben és egy épületben tartották az elektronicAsia 2004-et, amelyen az alkatrész- és részegységgyártók vonultatták fel kínálatukat a TDC és az MMI, a müncheni nemzetközi vásárok közös szervezésében.

A kínálat egyszerűen elképesztő, amit a modern szórakoztató és háztartási elektronika csak kínálhat, itt minden megtalálható, méghozzá sok ezer változatban, színben és minőségben. A hongkongi vásár alapvetően jó minőségű cikkeket kínál. A gyártók panaszkodnak, hogy egyre kisebb a profitrátájuk az egyre élesebb verseny miatt, mégsem szüntetik be, inkább fokozzák a termelést. Hogy hol keletkezik a nagyobb haszon, arra némileg utalhat kis kalandom. Egy igen csinos kis telefonkészülék kiállítóját megkérdeztem, mennyibe kerül a kiállított darab, s a válaszra: egy euró, azonnal azzal reagáltam – hol fizethetek? Mire csak nevettek, és közölték: ez az ár minimum 15 ezer készülék megrendelése esetén érvényes. Mindenesetre az üzletekben már legalább 5–10 euróba fog kerülni.

A 30 900 négyzetméteren az elektronikai vásáron 23 ország 2029 kiállítója vett részt, az alkatrész-kiállításon 14 ország több mint 550 gyártója mutatkozott be. Sok szempontból ázsiainak minősíthetnénk az egész rendezvényt, hiszen mind a kiállítók, mind a vevők zöme itteni. A helyzet mégsem ennyire egyszerű. Az idei vásáron 53 772 vásárló vett részt, 11,35 százalékkal több, mint tavaly, s ebből 29 768 volt tengerentúli. Az Egyesült Államokból 2287-en érkeztek, Európából 6933-an.

"Itt vásárol be egész Európa – mondta a hongkongi vásár egyik magyar "veteránja", Czirják Róbert, az East Computer cégvezetője, aki először 1995-ben vett részt ezen a rendezvényen. Akkor ketten voltak magyarok – a mostani vásárra már 50 magyar üzletember érkezett. Mint Czirják Róbert elmondta, annak idején ők kezdték az MP3-as lejátszók hazai forgalmazását, és most is egy újdonsággal a tarsolyában készül haza: kizárólagos magyarországi forgalmazói lesznek egy miniatűr MPEG 4-es videofelvevő-lejátszónak, amelynek merevlemezére 20–-30 játékfilm rögzíthető. Szerinte érdemes részt venni a vásáron, ahol a legnagyobb európai vállalatok is beszerzik szórakoztató elektronikai cikkeiket – vagy legalábbis azok érdemi alkatrészeit.