Rengeteg a zombiszámítógép

Az FBI több mint egymillió olyan számítógépet talált, amelyek ún. botnetek, zombihálózatok részei. Ezeket többnyire rosszindulatú programok fertőzik meg és „szervezik be” – a tulajdonos tudta nélkül – a hálózatba, hogy aztán róluk kéretlen leveleket küldjenek vagy különféle támadásokat indítsanak. A Nyomozóiroda az amerikai Igazságügyi Minisztériummal, a Microsofttal és a Carnegie Mellon Egyetemen működő CERT számítógép-biztonsági központtal együtt igyekszik felderíteni a botneteket, figyelmeztetni a fertőzött masinák tulajdonosait, és levadászni a hálózatokat kiépítő bűnözőket, az ún. bot herder-eket (botpásztor).

Az FBI eredményekről is beszámolt: a botnetek elleni akció során tartóztatták le májusban az egyik legtermékenyebb spammerként nyilvántartott Robert Alan Solowayt és azt a James C. Brewert is, aki egy több mint 10 000 zombiból álló hálózatot épített ki. Ő úgy került a hatóságok célkeresztjébe, hogy a beszervezett gépek között volt két chicagói kórház több számítógépe is, amelyek a támadást követően többször lefagytak vagy újraindultak, hónapokon át fennakadást okozva a kórházi ellátásban.

Bár a zombigépek pontos számáról megbízható adat nincs, az FBI által felkutatott egymillió masina alighanem csak a jéghegy csúcsa. Vint Cerf, az internet egyik „atyja” januárban, a davosi Világgazdasági Fórumon tartott előadásában úgy becsülte, hogy a világon használt körülbelül 600 millió gép egynegyede, tehát nagyjából 150 millió PC része valamilyen botnetnek. A beszervezett masinákon többnyire elavult, nem frissített operációs rendszereket vagy internetes szoftvereket használnak.

Azóta történt

Előzmények