RFID SD-kártyát jelentett be a Matsushita

A Matsushita Electric Industrial Co. kifejlesztette az első érintés nélküli smartcard-képességekkel rendelkező SD memóriakártyát – azaz egy rádióhullámokkal kommunikáló, szimpla azonosításra használható és a jövőben akár a bankkártyás fizetések kiváltására is alkalmas megoldást. A Matsushita termékét használva az áruházakban az RFID-vel ellátott termékeket nem kell majd vonalkódozni, illetve egyesével végighúzni a pénztárnál, elég, ha a vásárló áttolja a kosarát egy kapun, a számla végösszege azonnal megjelenik a teljes terméklistával együtt.

Az új smartSD kártya ötvözi a fejlett másolásvédelmi eljárásokat az SD-kártyák hordozhatóságát és egyszerű csatlakoztathatóságát az érintés nélküli (rövid hatótávolságú érzékelős) smartkártyák kényelmességével. Lehetővé válik ezáltal, hogy a kártya nagy mennyiségű adatot mozgasson gyorsan és nagy biztonsággal.

 

Az újdonságban nem felejtő FeRAM (ferro-elektromos memória) található, amely ötször gyorsabb írást tesz lehetővé, mint a szokásos EEPROM-alapú smartkártyák. A nagy kapacitású flashmemória a smartSD kártyában extra tárolóhelyként használható a smartkártya-modul számára, miközben a tárolt adat titkosítva van. A biztonságos kibővített memória 600 kByte/másodperces sebességgel képes az adatmozgatásra.

A smartSD kártyák mintpéldányait decembertől szállítják, a kereskedelmi forgalmazás várhatóan 2005 őszén indul be.

Azóta történt