Elbukott a világ legbiztonságosabb táblagépe is

Folytatódik a Research In Motion (RIM) idei vesszőfutása: a rendszere biztonságára oly büszke céggel három hacker közölte, hogy egy olyan sebezhetőséget találtak a PlayBook táblagépen, mely a behatolónak teljes hozzáférést (root access) ad bármely fájlhoz vagy programhoz, illetve ellenőrizni tudja vele a hardverfunkciókat is. A hackerek („xpvqs”, „neuralic” és „Chris Wade”) értesítették a RIM-et, a cég pedig bejelentette, hogy vizsgálják a sebezhetőséget, és ha igazolódik a hiba, hamarosan kiadják a biztonsági frissítést.

A hackerek bejelentették, hogy egyfajta jailbreakként napokon belül kiadnak egy szoftveres eszközt a PlayBookhoz, mely a felismert sebezhetőséget kihasználva manipulálhatóvá teszi a tablet rendszerét. A DingleBerry nevet kapott eszközkészlet hatékonyságát bizonyítandó feltöltöttek a YouTube-ra két videót: az egyikben a PlayBookon alapértelmezésben letiltott Hulu filmkölcsönző szolgáltatást érik el, a másodikon pedig a hardverkontrollt demonstrálandó azt mutatják meg, hogy képesek parancsok segítségével ki- és bekapcsolni a PlayBook LED-kijelzőit.

Az iOS-szel és az Androiddal ellentétben viszonylag ritka, hogy a 2010-ben megszerzett QNX Software Systems rendszerére épített BlackBerry Tablet OS ellen támadást indítsanak – a RIM egyébként azt tervezi, hogy jövőre az okostelefonjaira is ezt az operációs rendszert telepíti. A cég épp napjainkban foszladozó imázsához az is hozzátartozott, hogy az Egyesült Államok kormányzatának biztonsági előírásait idén júliusban épp a PlayBook teljesítette elsőként a táblagépek közül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • RIM

Azóta történt

Előzmények