Ha egy finom robotkéz...

Ezer területen használnak ma már robotokat, de az még mindig probléma, hogy az emberi kéz finom mozgáskoordinációját messze nem sikerült még géppel, szoftverrel reprodukálni, ezért kényes feladatok elvégzésére a csúcstechnikát képviselő szerkezetek sem képesek: az időnként az ember számára is nehézséget okozó szorítás – vagyis hogy valamit milyen módon, milyen erővel ragadjunk meg úgy, hogy ne tegyünk kárt az adott, sérülékeny tárgyban, s a célt is elérjük – komoly kihívás.

A Columbia Egyetemen a Robotics Group most előállt egy fejlesztéssel, amely képes meglehetős pontossággal szimulálni az emberi kéz működését, ahol – ha nem is egymástól függetlenül – körülbelül 20 ízület viszonylagos szabadságban mozog, ezáltal bonyolult mozgásokat képes végrehajtani. A sikeresnek látszó kísérlet azért ért el látványos eredményt, mivel szakítottak az eddigi gyakorlattal: ahelyett, hogy a robotkéz összes ízületét komplexen szabályozó vezérlőprogramot írtak volna, inkább az emberi kéz működését vették alapul. Összekapcsolták az ízületeket szoftveresen, csökkentették a lehetséges állások számát, s ezzel jelentősen felgyorsították a vezérlést, kevesebb számítást igényelnek az egyes műveletek. A kísérletek azt igazolták, hogy a „szabadság korlátozása” eredményes volt.

hand

A rendszer két fázisban működik: a szoftver a közelítéskor felméri a lehetséges megragadási pozíciókat, majd kiválasztja azt, ahol a legstabilabb lesz a fogás. Az eljárás lényege az egyszerűségben rejlik: „Ez a megoldás megmutatja, hogy az egyszerűségre kell törekedni. Látható, hogy egy bonyolult kéz nem igényel egy bonyolult agyat” – nyilatkozta a technológiáról Charlie Kemp, a Georgiai Műszaki Egyetem professzora.

Azóta történt

Előzmények