Megjelent a RockMelt legújabb bétája

Az 1990-es évek egyik legnépszerűbb böngészőjének, a Netscape Navigatornak az atyja tavaly mutatta be legújabb webböngészőjét, a RockMeltet, melyet sokan csak Facebook-böngészőként ismernek. A Google Chrome alapjául is szolgáló, nyílt forráskódú Chromium motorra építkező programnak karácsony előtt pár nappal jött ki a béta ötös változata, mely Windows és OS X operációs rendszerekre is elérhető.

A böngésző nevét viselő fejlesztőcég társalapítója és elnök-vezérigazgatója, Eric Vishria a Cnet-nek elmondta, hogy a szoftver felhasználóinak 60 százaléka 25 év alatti, a böngésző pedig átlagosan 7 órát fut a számítógépeken naponta. Hogy pontosan hányan is használják a több szempontból is egyedi megoldást, azt nem tudni pontosan, de Vishria azt azért elmondta, hogy több százezren.

Az új béta legfontosabb újítása a Google Chrome-ból is ismert Omnibox beépítése; a keresőóriás böngészőjében ugyebár így hívják a címsort, mely nem csak az URL-ek kezelésére alkalmas, hanem egyben kereső is, mely ráadásul webcímeket is fel tud nekünk ajánlani. A RockMelt Omniboxának segítségével pedig kereshetünk a Facebookon lévő ismerőseink között, képeket importálhatunk, chatelhetünk és közvetlenül el tudunk jutni a Timeline-hoz is. A fejlesztők egy olyan algoritmust is kidolgoztak, melynek segítségével az Omniboxon lévő barátaink között kiemelten jelennek meg azok, akikkel régen sokat beszéltünk vagy érintkeztünk, de ezek a dolgok a közelmúltban elmaradtak, mivel az illető nem volt online. Persze közel sem biztos, hogy ez jó ötlet, hiszen az illetővel sanszos, hogy azért nem beszélünk, mert összevesztünk, de az is elképzelhető, hogy az ismeretség túllépett a virtuális világon és már nincs szükség a RockMeltre a kapcsolattartáshoz.

Szintén újítás az új fül megnyitásakor megjelenő felület, mely dinamikusan képes felajánlani gyakran böngészett weboldalakat és tényleges felhasználói tartalmakat is, például úgy, hogy megjeleníti egy ismerősünk falának új bejegyzéseit. Emellett rágyúrtak az alkalmazások támogatására is; a böngészőbe a RockMelt App Centeren keresztül eddig is lehetett különféle szoftvereket letölteni, de mostantól még nagyobb a kínálat. A statisztikákból nagyon is felkészült Vishria ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a jobb támogatásra azért van szükség, mert egy átlagos RockMelt-felhasználó böngészőjébe 12 alkalmazás van telepítve, melyeket egy nap összesen 26-szor nyit meg.

A cégvezető szerint nagy változásnak lehetünk tanúi a böngészők piacán, melyet igazol, hogy az Internet Explorer piaci részesedése 50 százalék alá esett, a Chrome pedig egyes statisztikák szerint feljött a második helyre és megelőzte a Firefoxot. Vishria azonban nem hisz a személyi számítógépek halálában, mert bár szerinte is fontos ez a terület (a RockMeltnek is van iOS-alkalmazása), bőven van még hal a régebben felfedezett tengerben is.

Előzmények