Augusztustól nagyot változik a Shein élete

Onnantól kezdve lesz a platformra érvényes az EU-ban a DSA, így számos kötelezettséget vesz a vállára a Shein.

A kínai Shein is köteles lesz eleget tenni az EU online tartalmi szabályozásainak, ugyanis átléptek olyan mérföldkövet, amely következtében VLOP-nak, nagyon nagy online platformnak számítanak – közölte az EB a napokban.

A 45 millió felhasználónál többet számláló cégek VLOP-nak számítanak a DSA értelmében, így kötelesek többet tenni az illegális és káros tartalmak ellen, valamint a hamisított termékek ellen is. Kötelesek segíteni és támogatni a felhasználókat, a kiskorúakat, felmérni és elhárítani a szisztematikus kockázatokat.

A Shein nemrég közölte, hogy az EU-ban már 108 millió havi szinten aktív felhasználója van.

Az EB szerint az értesítésről számítva 4 hónapja van a Sheinnek, hogy megfeleljen a DSA-nak, vagyis a fordulópont augusztusban lesz.

A Shein jelezte, tisztában vannak az EU céljaival és döntésével, elkötelezettek a törvények betartása mellett, és azt szeretnék, ha az EU-s fogyasztók nyugodtan tudnának vásárolni. Ők ebből kiveszik a részüket, tették hozzá.

A Shein az USA-ban tőzsdére lépésre készül, az EU-ban tavaly augusztusban indult el a piactere.

A DSA hatálya alá tartozik 16 tech cég, valamint három nagy pornós oldal is. Vizsgálatot eddig az X és a TikTok ellen indítottak. A törvényszegők büntetését a cég éves, globális árbevételének 6 százalékában is megállapíthatják.

Előzmények