Letölthető a Skype 4.0 bétája

A Skype ma tette közzé kommunikációs kliensprogramjának következő generációs változatát, a Skype 4.0 béta-verzióját – egyelőre még csak Windowsra. A jelenleg a 3.8-as változatnál tartó program jelentős átalakításokon esett át, mind megjelenésében, mind szerkezetében.

Az új szoftver már elsősorban a videokommunikációra koncentrál, ezért szinte teljesen átszerkesztették a felhasználói felületet: vége a két- vagy többablakos kattintgatásnak, egy helyre került minden, s a megnövelt ablak egy, az eddiginél nagyobb részét foglalja el az estlegesen közvetített kép, alatta a kibővített és egyszerűen kezelhető videovezérlők, s ez alatt található a chat, az összes szükséges funkciógombbal, míg balra került a partnerlista, illetve az egyéb eszközök, melyekből még nem mindegyik szerepel a tesztverzióban. Az eddigi bélyegképek helyett lehetőség lesz nagyobb bemutatkozó képek feltöltésére is, s az ígéretek szerint igen jó minőségű teljes képernyős videoképet kínálnak majd. De, mint a fejlesztők elmondták, még sok munka van hátra a végleges verzióig, s kiemelten számítanak a felhasználók visszajelzéseire.

Skype 4.0 beta

Josh Silverman, aki az anyacégtől, az eBaytől érkezett idén a Skype elnöki székébe a Reuters-nek nyilatkozva elmondta, hogy feltétlenül reagálniuk kellett a videók iránt megnövekedett igényekre (ma már a Skype-hívások 28 százaléka videobeszélgetés), s erre a régi kliens már nem volt alkalmas. Michael Bartlett, a Skype windowsos termékmenedzsere hozzátette, hogy olyan tömörítési technológiát dolgoztak ki, amely hangátvitel esetén 2 Kb/s, képátvitelnél 6 Kb/s sebesség esetén is jó minőséget biztosít. Egyébként e téren általában is előreléptek: míg a jelenlegi verzió számára az ideális használathoz a minimális sávszél 256 Kb/s, addig a 4.0 megelégszik 90 Kb/s-mal is.

Az öt éve működő, a márciusi adatok szerint 309 millió regisztrált felhasználóval rendelkező Skype a fizetős szolgáltatásai révén 2007-ben 382 millió dolláros bevételt termelt, s 2008-ra az elemzők körülbelül 500 millióra számítanak. Az ingyenes szolgáltatásai roppant népszerűek, a napi csúcsidőszakokban egyszerre 12 millió felhasználót szolgálnak ki.

A Skype 4.0 béta letölthető a Skype honlapjáról.

  • Kapcsolódó cégek:
  • eBay

Azóta történt

Előzmények