A BSA-t küldik versenytársaikra a hazai cégek

Hirdetés

A BSA és az APEH márciusban elindított együttműködése óta jelentősen megnőtt az egyes nagyobb szoftvergyártó cégek érdekeit képviselő szervezet forródrótjának forgalma. Amint Sarlós Gábor BSA-szóvivő lapunknak elmondta: a január-februári csendes időszakhoz képest négyszeresére nőtt az illegális szoftverhasználattal kapcsolatos bejelentések száma, és nagyjából ezen a szinten állandósult is. Az aktivitás megugrását a szervezet egyértelműen a megállapodásnak tudja be, nem „szezonális trendről” van szó. Erre mutat, hogy a bejelentések zöme rivális cégektől érkezik, de korábban elbocsátott alkalmazottak is szerepelnek a bejelentők között.

A BSA és az APEH együttműködésének célja az, hogy a következő 3-4 évben az illegális szoftverhasználat arányát Magyarországon a jelenlegi 42 százalékról az európai uniós átlagra (36%) csökkentsék. A kooperáció az adóellenőrök szoftverlicencekkel kapcsolatos képzésére, a közvélemény tájékoztatására és a BSA által kidolgozott szoftvernyilvántartási ajánlás adószakmai véleményezésére terjed ki.

A BSA felmérése egyébként azt támasztja alá, hogy a magyarországi vállalkozások túlnyomó többsége nincs tisztában az illegális szoftverek használatával járó jogi, pénzügyi és biztonsági kockázatokkal, valamint a jogszerűen licencelt szoftverek mint eszközök nyilvántartásának törvényi kötelezettségével. A cégektől bekért szoftvernyilvántartások alig 0,5 százaléka felel meg a BSA által ajánlott és az APEH által véleményezett ajánlásnak, illetve a szerzői jogi törvényeknek. Ezért a nemzetközi jogvédő szervezet novembertől egy széles körű tájékoztató kampányba kezd, amelynek során hirdetésekkel és országszerte számos – korábban elutasító magatartást tanúsító – cég meglátogatásával igyekszik meggyőzni a cégvezetőket a szoftvernyilvántartás szükségességéről és a hiányával járó kockázatokról. Emellett a BSA változatlanul folytatja NagyVizit kampányát, amelynek keretében a szervezet képviselői a vállalatok vezetőinek a szoftvergazdálkodás kérdéseiben nyújtanak konzultációt – közölték.

Azóta történt

Előzmények