A Sony forradalmasítja a 3D-kamerákat

A Tokióban jövő hét kedden kezdődő CEATEC Japan 2009 szakkiállításon mutatja be a Sony legújabb fejlesztésű, 3D-s felvételek készítésére tervezett videokameráját, melynek különlegessége, hogy a megszokott kettő helyett egyetlen objektívvel működik. A japán cég megoldása arra épül, hogy a szóló objektívvel látott képet csatorna szerint a kamera azonnal bal és jobb oldali képre választja szét, melyeket különálló szenzorok rögzítenek. A beérkező fényt tükrökkel szeparálják, így felvett anyag minőségileg kifogástalan, állítja a Sony.

Filmesek közkeletűen állandó nyűgnek tartják a 3D-s felvételek készítése előtti fáradságos beállításokat, próbákat: a dupla objektíves kamerák használata komplikált előmunkálatokat igényel, mivel az objektíveket különös gondossággal kell konfigurálni annak érdekében, hogy a bal és jobb csatorna képei felvétel közben tökéletes összhangban álljanak a végproduktumnak szánt anyaggal. Ha valamelyik objektív nem a megfelelő pontra néz, az összefésült kép nem kelt háromdimenziós hatást, a kép élvezhetetlen lesz.


Működési séma (Forrás: Sony)

A 3D-s megjelenítés egyébként is hangsúlyos téma a szórakoztatóelektronikai piaci szegmensben. A Sony és a Panasonic egyaránt térhatású képek sugárzására alkalmas televíziót készül bemutatni a közeljövőben, előbbi ráadásul PlayStation 3 játékkonzoljába is implementálná a technológiát – a piac többi szereplője egyelőre kivárja a fogyasztók reakcióját.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények