Száműzik a Windowst a francia parlamentből

A francia parlament már novemberben döntött arról, hogy a képviselők és az alkalmazottak számítógépein a Windowst Linuxra cserélik. Most az is kiderült, hogy az összesen 1154 PC-re Ubuntu Linux kerül, még a következő, júniusban kezdődő parlamenti ülésszak előtt. A honatyáknak nemcsak az új operációs rendszerrel, de a szintén nyílt forrású alkalmazásokkal is meg kell majd barátkozniuk: többek között az OpenOffice.org irodai csomaggal, valamint a Mozilla Firefox böngészőjével és Thunderbird levelezőkliensével.

A linuxos váltást kezdeményező két képviselő, Richard Cazenave és Bernard Carayon – mindketten a Népi Mozgalom Uniója (UMP) tagjai – egy hatástanulmányra hivatkozva állítja: a nyílt forrású szoftverek használatával látványosan lehet csökkenteni az informatikai infrastruktúra költségeit. A vizsgálatot végző Atos Origin annak idején arra a következtetésre jutott, hogy ezek a megoldások kielégítik a képviselők igényeit, miközben – a telepítés és a képzés költségvonzatai ellenére is – jelentős megtakarításokkal üzemeltethetők. A Windows-Linux váltás költsége a beszámolók szerint körülbelül 105 000 amerikai dollárnak megfelelő összegre rúg.

A francia nemzetgyűlésben – a parlament alsóházában – már jó ideje nyílt forrású szoftvereket használnak a szervereken, a képviselői PC-k esetében azonban operációsrendszer-cserére eddig nem volt példa.

Azóta történt

Előzmények