Széles sáv a sztratoszférából

Az egyesült államokbeli Atlantában székelő, beszédes nevű Sanswire Networks a jövő hónapban bocsátja fel a „sztratellit”-ként is emlegetett első kommunikációs léghajót. A sztratoszférában, nagyjából 20 kilométer magasságban lebegő zeppelin a geostacionárius pályán keringő műholdakhoz hasonlóan a Föld felszínének egy adott területe fölött tartózkodik, és közvetíti az onnan érkező rádióhullámokat – írja a The Economist. A léghajó levegőbe juttatása és üzemeltetése olcsóbb, mint a műholdaké, ráadásul olyan feladatok ellátására is rábírható, melyekre a szatellitek nem.

A 75 méter hosszú zeppelineket mintegy 37 000 köbméter héliummal töltik meg: ez tartja a levegőben a léghajót és 1,4 tonnányi rakományát. A sztratellit – melyet napenergiával hajtott elektromotorok tartanak egy helyben – a műholdakhoz hasonlóan számos kommunikációs szolgáltatás ellátására alkalmas. A Sanswire a telefonszolgáltatás mellett elsősorban abban lát komoly lehetőséget, hogy hatalmas területeket lehet így lefedni széles sávú vezeték nélküli kapcsolattal.

Michael Molen, a cég elnök-vezérigazgatója szerint egyetlen léghajó közel 800 000 négyzetkilométernyi terület lefedésére képes, ezzel pedig lehetővé válik egész városok és a környező vidékek „hotzónává” alakítása. Így jóval nagyobb terület hálózható be vezeték nélküli kapcsolattal, mint a kis hatósugarú Wi-Fi hotspotok telepítésével.

A rendszerben a léghajó földi hozzáférési pontokkal tartaná a kapcsolatot – az ehhez használni kívánt szabványt nem nevezte meg a cég –, melyek aztán helyi szinten Wi-Fi hálózaton keresztül kommunikálnának a lakásokban vagy az irodákban található közeli eszközökkel. Ezzel olyan területekre is el lehetne juttatni a széles sávú hozzáférést, ahol a vezetékes hálózatok kiépítése nem lenne gazdaságosan megvalósítható. A Sanswire a technológiában a kábeles és DSL-kapcsolatok alternatíváját látja.

A sztratellites szolgáltatás az Egyesült Államokhoz hasonló nagy területű országokban lehet kifizetődő. Hazánkban például egyszerűbb megoldást kínálhat a WiMax, mely 70 Mbps sebességet képes nyújtani és hatósugara 48 kilométer.

Előzmények