Szigorodó jótállás a számítástechnikai piacon

A kormány múlt hét csütörtökön hozott rendeletével módosította az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003-as (IX. 22.) Korm. rendeletet. A módosítás csak a jótállási kötelezettség alá eső termékek felsorolását tartalmazó mellékletét érintette a korábbi rendeletnek.

Hirdetés

A törvény értelmében a kereskedőknek az általuk értékesített, ezen a listán szereplő termékekre minimum egy évig terjedő kötelező jótállást kell vállalniuk (esetenként csak meghatározott összeghatár felett). A felelősségvállalás ezen formája a fogyasztó számára egyértelműen előnyös helyzetet teremt, ugyanis a jótállás olyan többletjogokat nyújt a vásárlónak, amelyeken keresztül hibás teljesítés esetén könnyebben érvényesíteni tudja érdekeit a kereskedővel szemben. Ez elsősorban azt jelenti, hogy a vásárlást követő egy éven belül a kereskedő köteles térítésmentesen javítani vagy javíttatni a meghibásodott árut, kivéve, ha bizonyítja, hogy a hiba oka nem rendeltetésszerű használatra vezethető vissza.

A 2005. június 1-jén hatályba lépő rendelet főleg a különböző műszaki cikkek, köztük elsősorban számítástechnikai termékek körét bővíti, így többek között minden június 1. után vásárolt, 10 000 forintos értékhatárt meghaladó mp3-lejátszóra, pendrive-ra, illetve memóriakártyára kötelező nyújtani minimum egy évig terjedő jótállást. Bővült a számítástechnikai alkatrészek köre is; az új rendelet hatályba lépése után minden 10 000 forintnál drágább alkatrészre kötelező a jótállásvállalás. Ez a melléklet egyik legmarkánsabb módosítása, a korábbi körből ugyanis számos nagy értéket képviselő perifériát és alkatrészt kiszorítottak azzal, hogy csak a komplett számítógépet, a nyomtatót és a monitort nevezték meg a felsorolásban.

Az eddigi gyakorlat mindezek mellett azt mutatja, hogy a számítógépeket, számítástechnikai alkatrészeket forgalmazó kereskedők eddig is vállaltak önkéntes jótállást az általuk forgalomba hozott részegységek túlnyomó többségére, ugyanakkor ez mindeddig opciós lehetőség volt csupán. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez beérkezett számos, eljárással kapcsolatos panasz azonban arra enged következtetni, hogy a fogyasztói jogok törvény szerinti érvényesítése számos kereskedő részéről akadályokba ütközik. Ezen változtathat a múlt héten megalkotott rendelet, mely vélhetően csökkenti majd a vitás esetek előfordulásának valószínűségét.

Előzmények