Szuperroutert állított üzembe a T-Online

A T-Online a kelet-közép-európai régióban elsőként alkalmazza a Cisco CRS-1 útválasztóját a Dataplex adatközpontjában. Ennek és az Adatpark szerverközpontnak a szolgáltatásait több száz hostingügyfél és több millió internetező veszi igénybe. Az adatközpontok infrastruktúrája a Cisco hálózati eszközeire épül, ezek az eszközök biztosítják a szeptember elején T-Home néven próbaüzemben elindított, IP-alapú interaktív műsorelosztó szolgáltatás (IPTV) alapját is. A T-Online géptermeinek kimenő adatforgalma naponta meghaladja az 50 terabyte-ot.

„Az Adatpark indulása óta eltelt négy év, ezalatt a szolgáltatási portfóliónk és az internet gerinchálózatok felé kimenő forgalmunk is folyamatosan nőtt. A Dataplex tavaly év végi megvásárlását követően a két adatközpont hatékony kihasználása és a megfelelő katasztrófatűrő rendszer kialakítása miatt elengedhetetlenné vált a hálózat áttervezése és továbbfejlesztése a hosszabb távon várható igényekre is felkészülve” – mondta Tüdős András, a T-Online Magyarország informatikai igazgatója.

A T-Online választása a Cisco CRS-1 nyolc bővítőhellyel rendelkező változatára esett, amelynek teljes kapcsolási kapacitása 640 Gbps. Ez a router a Cisco Silicon Packet Processorra, a világ első programozható, 40 Gbps-os ASIC áramkörére épül, és az IOS operációs rendszer új generációja, az elosztott architektúrájú IOS XR fut rajta.

A Cisco CRS-1 (Carrier Routing System) a világ legnagyobb kapacitású internetes útválasztójaként 2004-ben bekerült a Guinness-rekordok könyvébe. A CRS-1 útválasztórendszer – több CRS-1 összekapcsolásával – akár 92 terabites sávszélességet is képes biztosítani. Ilyen sebesség mellett az Egyesült Államok kongresszusi könyvtárának teljes gyűjteménye 4,6 másodperc alatt tölthető le vagy egyszerre akár egymilliárdan is játszhatják ugyanazt az online játékot.

A T-Online Magyarországnál alkalmazott eszköz 10Gigabit Ethernet (10GE) portokkal rendelkezik: bővítőhelyenként 4 darab 10GE port teljes sávszélessége kihasználható, míg további 4 port a tartalék kapcsolatokat szolgálja. Ez a kapacitás lehetővé teszi, hogy a szolgáltatónál üzemben lévő szerverek IP-forgalmát több helyszín felé is nagy sebességgel lehessen továbbítani.

Azóta történt

Előzmények