Szuperszámítógépek Windowszal


Drezdában folyik a héten az a nagyteljesítményű számítástechnikai rendszerekkel foglalkozó konferencia, melyen a Microsoft képviselői erős kampányt folytattak annak érdekében, hogy e terület – mely szinte kizárólag a kutatóintézetek hitbizománya – behozható legyen a gazdasági élet fősodrába is, mivel már nincs szükség egész épületekre egy-egy csúcsteljesítményű számítógép-rendszer elhelyezésére, akár 50 ezer dollárból is megvásárolható egy nagykapacitású szisztéma.

Nem lesz egyszerű dolga a – például a HP segítségével – új piaci frontot nyitó redmondi cégnek, ha a vezető tudományos műhelyekénél jelentősen alacsonyabb költségvetésű, az ilyen gépek üzemeltetéséhez szükséges szakembergárdával nem rendelkező vállalatokat arról akarják meggyőzni, hogy szükségük van a nagy teljesítményű számítástechnika (High-Performance Computing – HPC) alkalmazására – ráadásul, profiljából adódóan, a Microsoft e területen nem számít iparági vezetőnek. Mint a vállalat képviselői kifejtették, mindennek tudatában vannak, ám úgy vélik, mindez lehetséges, s céljuk meggyőzni a gazdasági szereplőket, hogy egy barátságos, már ismerős Windows-rendszerrel lehetséges hasznosan üzemeltetni bizonyos nagy kapacitású gépeket.

Ezeket az egy gépnél több egységből álló rendszereket manapság a bonyolult, nagy számításigényű feladatok – például fejlesztések, meteorológiai vagy genetikai adatfeldolgozás – megoldására használják, s az ilyen egységeket általában Linux vagy Unix operációs rendszerekkel működtetik – a Microsoft részesedése körülbelül 2-3 százalék mindössze e területen. Ám Kyril Faenov, a Microsoft HPC-részlegének vezetője optimista. Mint a Reutersnek elmondta, a Windowst használó szerverek abban a piaci szegmensben, ahol jelen vannak, 60 százalékos részt tudhatnak magukénak. Céljuk az, hogy e piac többi részét is meghódítsák.

A jelen lévő szakértők roppant szkeptikusak voltak a Microsoft bejelentését hallgatva. Jie Wu, az IDC elemzője szerint eddig is megvolt a lehetőség, hogy ebbe az irányba lépjenek, de nem tették meg, nem mutattak fel olyan szükségleteket, melyek megoldására olyan alkalmazásokat kellene használni, amihez a HPC bevezetésére lenne szükség. S hiába állt össze a Microsoft a fejlesztések érdekében a francia Dassault Systemesszel, illetve a MathWorksszel és a Parallel Geoscience-szel, a megcélzott piaci szereplők nem igénylik ezt a csúcstechnikát. A hét egyik vezető híre, hogy az IBM újra megalkotta a világ legerősebb rendszerét, a BlueGene/L-t, a piac Microsoft által emlegetett szegmensében szinte semmi érdeklődést nem váltott ki.

David Turek, az IBM alelnöke is lesajnálóan nyilatkozott, amikor azt mondta, hogy ez nem olyan, mint az iPod piaca, itt nem felhasználók százmillióiról van szó, néhány ezer potenciális vásárló jön csak számításba.

Azóta történt

Előzmények