Tervezési hiba késleltetheti a SpaceX emberes űrprogramját

Gond van a turbópumpával, működés közben megrepednek a turbinalapátok. A NASA segít a mielőbbi megoldás megtalálásában.

Aggódnak a kormányzati ellenőrök, hogy olyan tervezési hibát találtak a SpaceX űrvállalat Falcon 9-es rakétáiban, ami akár az asztronauták biztonságát is veszélyeztetheti – írja a Wall Street Journal belsős forrásokra hivatkozva.

Az átvizsgálás során a hivatalnokok állítólag olyan törési mintázatot fedeztek fel a turbinalapátokon, melyek valószínűleg újratervezést igényelnek, ami viszont újabb csúszást jelentene a jövő évre tervezett emberi űrutazások időzítésében.

A Verge is megkérdezte a jelentést készítő Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt, ahonnan azt a választ kapták, hogy egyelőre nincs kész álláspont, és egyelőre nem kívánnak nyilatkozni az ügyben. Azt azért elismerték, hogy valóban dolgoznak egy kormányzati jelentésen a kereskedelmi űrutazás projekt kapcsán.


[+]

A WSJ úgy értesült, a turbópumpa, illetve a turbinalapátok problémájáról a NASA már tájékoztatta a SpaceX illetékeseit, a hiba kijavításán együtt dolgozik az ügynökség Elon Musk csapatával. A lapnak nyilatkozó Robert Lightfoot szerint nincs kizárva, hogy a megoldást a nagyobb turbópumpákra állás jelentheti majd, ezeket megtervezni és legyártani pedig időigényes feladat.

A SpaceX szerint a rakéták turbináinak repedése nem számít kritikus problémának, az egységesek a jelenség ellenére működőképesek maradnak. Azért azt a Verge kérdésére is elismerték, hogy dolgoznak a hiba javításán.

Azóta történt

Előzmények