Egy 12 éves brit lány beperelte a TikTokot

A Londonban élő, 12 éves lány vádja szerint a TikTok megszegte az EU adatvédelmi szabályait.

A Bloomberg egy napokban kiadott jelentése szerint egy 12 éves, Londonban élő lány beperelte a TikTokot.

A rövidke videók megosztására készült app a lány vádja szerint megszegi az Európai Unió szigorú adatvédelmi szabályait. Az ügyben rögtön az elején a lány pártjára állt a bíróság, amikor egy londoni bíró úgy határozott, a lány megőrizheti az ügy során névtelenségét. A kiskorút így Anne Longfield angliai gyermekbiztos képviseli majd a bíróságon.

Longfield szerint nagyon fontos volt, hogy a lány végig anonim maradhasson, ellenkező esetben közvetlen online zaklatás áldozata lenne a többi tiktokos felhasználó részéről, és a közösségi médiában tevékenykedő influenszerek ellenséges viselkedését is el kellene szenvednie. Ha kiderülne a neve, állítólag bosszúból megbüntetnék a felhasználók.

Mark Warby bíró szerint a lány azért fordult a bírósághoz, mert szerinte az ő és hozzá hasonló emberek személyiségi jogait megsérti a TikTok, ez pedig válaszokat követel. A névtelenség biztosításával azt akarják garantálni, hogy a vádakat a másik fél ne fojtsa el.

A TikTok nincs könnyű helyzetben, az EU hatóságai ugyanis sokat kritizálják a céget a gyermekek privát adatainak gyűjtése miatt. Júniusban külön munkacsoport is alakult, amelynek a feladata kivizsgálni a TikTok gyakorlatait.

A TikTok szerint számukra a magánszféra és a biztonság elsődleges szempontok, komoly irányelveik és technológiáik védik a felhasználókat, a fiatalabbakat is. A TikTok mögött álló ByteDance anyacéget ugyanakkor hónapok óta súlyos vádak érik az amerikai kormány részéről, a feltételezett adatgyűjtések és kémkedések miatt. Mindezt bizonyítani még nem sikerült, a TikTok viszont már több mint 800 millió aktív felhasználóval rendelkezik.

Azóta történt

Előzmények