Több csajt az informatikába!

Bármennyire is a mindennapi életünk elengedhetetlen része az informatika, tagadhatatlan tény, hogy a szakmában dolgozó nők száma elenyésző – ez nem egy ország sajátossága, a jelenség az egész világon megfigyelhető. Ez ellen próbál tenni a Girls Who Code névre keresztelt kezdeményezés, mely pedagógusokkal, mérnökökkel, vállalkozókkal és olyan nagy vállalatokkal, mint a Google, a Twitter, az eBay és a General Electric karöltve igyekszik szűkíteni a rést a gyengébbik nem és a számítástechnika világa között. Céljuk eléréséhez egy olyan oktatási modellt fejlesztenek, mellyel a célközönség megismerheti és megszeretheti az olyan számítástechnikán alapuló ágazatokat, mint a robotika, a webtervezés és a mobilfejlesztés.

A probléma orvoslása azon kívül, hogy a férfiak szépérzékének kedvez, egy jelentős gazdasági előregondolkodást is jelent: a mozgalom alapítója, Reshma Saujani elmondása szerint 2018-ra csak az Egyesült Államokban közel 1,4 millió új, számítástechnikával kapcsolatos állás válik elérhetővé, ám a statisztikák szerint az egyetemek jelenleg csak annyi szakembert képesek kitermelni, hogy ezeknek a helyeknek mindössze 29 százalékát tudják majd betölteni.

Ennek a ténynek a tükrében az akció az igen fiatal, a 13 és 17 év közötti lányokat célozza meg – első körben New Yorkban, egy nyolchetes, intenzív nyári kurzus keretein belül. Az esemény fő támogatója a Twitter, legalább is ez derül ki a vállalat nemrég kiadott közleményéből: az írásban nem rejtik véka alá lelkesedésüket az ötlet iránt, elmondásuk szerint időt, pénzt és energiát nem kímélve azon lesznek, hogy olyan alapokat szolgáltassanak a fiatal nőknek, amikkel bátrabban választják majd a mérnöki és műszaki pályákat. Róma sem egy nap alatt épült fel, s ez a mozgalom sem fog belátható időn belül globális méretűre nőni, ám Saujani reményei szerint – feltéve, ha az első kísérlet sikerrel jár, – jövőre több városba is el tudja majd juttatni mozgalmát.

Előzmények