Történelemóra: 20 éves a Windows

1983. november 10-én jelentették be a Comdex számítástechnikai kiállításon a Windows operációs rendszert. A konkurencia hasonló lépései miatt Bill Gates úgy vélte, létre kell hozniuk egy grafikus felhasználói felületet a PC-felhasználók számára, amivel emberközelibb számítógép-használatot lehet megvalósítani.

A lényeg az volt, hogy az új operációs rendszer egyszerűbb kezelhetőségű legyen, mint az 1981-ben debütált DOS (Disk Operating System); minden PC-n működőképes legyen, minden videokártyát, valamint számos nyomtatót és egeret támogatnia kellett. Nem volt könnyű feladat, amit az is bizonyít, hogy a Windows 1.0 végül csak 1985-ben jelent meg kereskedelmi forgalomban.


1987-ben megérkezett a 2.0-ás, majd 1990-ben a 3.0-ás verzió. Az utóbbi volt az igazi áttörés: ablakokban párhuzamosan futtatható alkalmazások, az elődeinél fejlettebb memóriakezelés, jobb súgó és grafikai megjelenítés. Ezek a funkciók csak finomodtak az 1995 augusztusában kiadott Windows 95-tel. A DOS és a Windows ekkor egyetlen termékké olvadt össze. A felhasználók azonban sokszor kifogásolták a rendszer stabilitását; ez utóbbi problémát maga Bill Gates is tapasztalta 1998-ban, ugyanis a Windows 98 bemutatásakor - nemes egyszerűséggel - összeomlott a rendszere.

Ettől függetlenül a Windows slágertermék volt és lett. A fejlődés és a fejlesztés persze 2001-ben - a Windows XP bemutatása után - sem állt meg, 2005-2006-ra várhatjuk az utód, a Windows Longhorn eljövetelét.

Azóta történt

Előzmények