Gigaveszteséget termel az Uber

A vállalat bevételei folyamatosan nőnek, de ezzel együtt egyre nagyobb a vesztesége is.

Habár a kínai távozás – pontosabban az ottani leányvállalat részesedésért való eladása a kínai versenytársnak – mérsékelte az Uber harmadik üzleti negyedévi veszteségeit, a mínusz így is csillagászati: ebben a negyedévben (a kínai tevékenység eredményeit nem számolva) több mint 800 millió dollár – jelentette nevét nem vállaló belső forrásra hivatkozva a The Information.

A megosztáson alapuló személyszállító szolgáltatást biztosító vállalkozás így az év első 9 hónapját több mint 2,2 milliárd dolláros veszteséggel zárta. Ugyanakkor a kínai akció után az árbevétel továbbra is folyamatosan nő: az első három üzleti negyedévben 3,76 milliárd dollárt termelt, és azt jósolják, hogy a teljes éves árbevétel eléri az 5,5 milliárd dollárt. A könyvelt bevétel is nő, az első negyedévben 3,8, a másodikban 5, míg a harmadikban 5,4 milliárd dollár volt – a növekedés itt tapasztalt lassulása minden bizonnyal a kínai távozás következménye. A tiszta árbevétel 1,7 milliárd dollár volt – ez a második negyedévben 1,1 milliárd, az elsőben 960 millió dollár volt.

Ennek ellenére az Uber piaci értékét még mindig igen magasra, mintegy 69 milliárd dollárra becsülik

Ezeket az értesüléseket az Uber nem kommentálta, de azt már korábban elismerték, hogy tavaly kétmilliárd dolláros veszteséggel zárták az évet, idén pedig megtörténhet, hogy ez az összeg 3 milliárd lesz – a forrás szerint az első negyedévben 580 millió, a másodikban 800 millió dollár volt a veszteség, így harmadik negyedév után már 2,2 milliárdnál tartanak.

Azóta történt

Előzmények