Az új svájci szerzői jogi törvény is biztosítja az alkotások legális letöltését


Forrás: netzpolitik.org

A svájci parlament felsőháza tegnap néhány kisebb változtatással elfogadta azt az alsóházat már megjárt törvényjavaslatot, mely a szerzői jogok új, szövetségi szintű szabályozását tartalmazza – adta hírül a Neue Zürcher Zeitung. Christoph Blocher igazságügyi miniszter kommentárjában elmondta, hogy bizonyos volt abban, hogy ez így történik majd, mivel minden párt kiállt a javaslat mellett, s így nem kell a törvényről a Svájcban oly gyakori népszavazást kiírni.

Az új törvény egyik legfontosabb pontja, hogy az internetről továbbra is legálisan tölthetők le személyes használatra egyébként jogvédett alkotások. Ugyanakkor a szabályozás azt a korábbi rendelkezést is tartalmazza, hogy ha az alkotások valamilyen hozzáférési vagy másolásvédelemmel rendelkeznek, akkor ezeket továbbra is tilos megkerülni, feltörni.

A svájci szerzői jogi törvény felülvizsgálatát leginkább az motiválta, hogy egyrészt bizonyos pontokon összhangba hozzák azt a Szellemi Tulajdon Világszervezete nevű (World Intellectual Property Organization – WIPO) kezdeményezés elveivel, másrészt pedig harmonizálják a jogalkotást a digitális világ legfrissebb történéseivel.

Azóta történt

Előzmények