Világszerte hódít a széles sáv

1999 és 2003 között évente 25 százalékkal nőtt a vezetékes internetkapcsolattal rendelkezők száma a világ legfejlettebb országaiban. Ennél jóval nagyobb, évi 77 százalékos volt a bővülés a széles sávra előfizetőknél 2000 és 2004 között – derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legutóbbi jelentéséből.

A KSH jelenti (2005 II. negyedév)

– Az év második negyedében az internetszolgáltatók száma 195 volt, 107-tel több, mint egy évvel korábban. Az internetszolgáltatási piac erősen koncentrált, mivel az előfizetések 90 százalékát 19 cég mondhatja magáénak.
– Az időszak végére az internet-előfizetések száma megközelítette a 784 ezret, ami 20 százalékkal volt több mint az előző év azonos időpontjában.
– Az internet-előfizetők körében a (már 2004-ben is zajló) jelentős szerkezeti átalakulások ebben a negyedévben is folytatódtak. Ebben az időszakban haladta meg először az xDSL előfizetések száma a kapcsoltvonali előfizetésekét.
– Az összes előfizetéseken belül 2004 II. negyedévéhez képest tovább csökkent a modemes, az ISDN-vonali, illetve a bérelt vonali, ugyanakkor tovább növekedett az xDSL, a kábeltévés és a vezeték nélküli előfizetések aránya.
– Az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel az év második negyedévében meghaladta a 14,5 milliárd forintot, amely 33 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál.

A legtöbben – csaknem 100 millióan – az Egyesült Államokban használják a világhálót, az EU 15 korábbi tagállamában 92 millió az internethasználók száma, majd Japán és Dél-Korea következik a sorban. Az OECD tagországai közül a legnagyobb internetes telítettséggel Portugália büszkélkedhet, de a jelentés felhívja a figyelmet, hogy az ibériai ország esetében feltehetően az adat felülbecsléséről van szó. Magas rátát jegyeztek fel Dániában és Hollandiában is, míg jóval átlag alatti a penetráció többek között Magyarországon, Görögországban, Lengyelországban és Szlovákiában. Arányosan a legtöbben Dél-Koreában rendelkeznek széles sávú internettel, a legkevesebben pedig Szlovákiában, Törökországban és Görögországban, de a magyar ráta ezen a téren is átlagon aluli. Az internetezés kifejezetten olcsónak Dél-Koreában, Hollandiában és Új-Zélandon számít.

A legfrissebb KSH-jelentés szerint 2005 közepére hazánkban az internet-előfizetések száma megközelítette a 784 ezret, ami 20 százalékkal volt több mint az előző év azonos időpontjában. Az internet-előfizetők körében a (már 2004-ben is zajló) jelentős szerkezeti átalakulások felgyorsultak. Most haladta meg először az xDSL-előfizetések száma a kapcsolt vonali előfizetésekét, ami némi optimizmusra adhat okot.

Azóta történt

Előzmények