Vodafone: 21 megás internet a Dunakorzón

Dr. Beck György, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója tegnap a budapesti belvárosban bemutatta a jelenleg leggyorsabb hazai mobilinternetes hálózatot. A legfeljebb 21 Mbps letöltési sebességet biztosítani képes HSPA+ technológiát Magyarországon először e szolgáltató telepítette – előfordulhat viszont, hogy a másik két operátor ezt a fejlődési stációt átugorja majd. A gyorsabb sebesség tegnap óta a Dunakorzón próbálható ki, áprilistól pedig a belváros új Főutcáján, a Kálvin tértől a Szabadság térig tartó 3,3 kilométeres sétálóutcán lesz elérhető a cég ügyfelei számára.

A Vodafone magyarországi leányvállalata már tavaly novemberben demonstrálta az akkor még tesztelés alatt lévő HSPA+ technológiát. Ez elméletileg letöltési irányban akár 42, feltöltési irányban pedig 22 Mbps maximális sávszélesség biztosítására is képes, de a szolgáltatók világszerte a költséghatékonyabban kiépíthető, 21 Mbps adatátviteli sebességű hálózatot preferálják. A HSPA+ hátránya felhasználói szemszögből, hogy használatához új eszközöket (modemet, mobiltelefont, noteszgépet) kell vásárolni, mivel a korábbiak nem támogatják. Hazánkban a Vodafone jelenleg egy HSPA+-kompatibilis modemet kínál.

A szolgáltató arra számít, hogy egy év múlva 300-400 ezer között lesz a rendszeresen internetező ügyfeleinek a száma, hároméves távlatban pedig azt szeretné elérni, hogy számlás előfizetőinek többsége mobilinterneten keresztül kapcsolódjon az internetre. A cég 3G-hálózata jelenleg 434 magyarországi településen érhető el, ami 65 százalékos lakossági lefedettséget jelent.

Azóta történt

Előzmények