Windows a konyhában


Forrás:www.techcrunch.com

Windows-nappali, Windows-fürdő, Windows-háló, Windows-WC, Windows-konyha – íme a jövő lakása.

Legalábbis ha hinni lehet Mary Jo Foley-nak, a ZDNet munkatársának, aki meg nem nevezett Microsoft-forrására, egy belső informátorra hivatkozva számolt be arról, hogy a vállalatnál komoly fejlesztések folynak a lakások digitális rendszerekkel történő ellátásának érdekében.

A konkrét értesülés egy Kitchen Client nevű szoftverre vonatkozik, mely a Windows operációs rendszerre épül s integrálja magába a Windows Live szolgáltatásait is, tehát nem egyszerű bővítésről lehet szó, hanem a funkcionalitás miatt gyakorlatilag egy új Windows-verzióról. A rendszer sokféle olyan feladatot lesz majd képes ellátni, amire egy konyhában szükség lehet; többek között naptár, határidőnapló, receptgyűjtemény, illetve online segítség a főzéshez, valamint szórakoztatóelektronikai modulok és faliújság (feltehetően a hűtőmágneses cetlizést, üzengetést – Csók, anyu – kiváltandó…).

A névtelen forrás elmondta még azt is, hogy a koncepció kidolgozása során egyedivé formálható felhasználói interfész és köztesszoftverek tervezése is folyik, melyek segítségével a minél inkább testre szabható környezet kialakítása a mérnökök célja.

Úgy tűnik, a projekten a Microsoft Tablet fejlesztőcsapata dolgozik, melynek fő célja a „testre szabott” technológiák kidolgozása. Mary Jo Foley a héten zajló TechEd 2007 konferencián megkérdezte Shanen Boettchert, a Windows általános termékmenedzserét a konyhai szoftverről. A vezető kitért ugyan az egyenes válasz elől, de utalásai azt mutatják, hogy nem tagadja ennek lehetőségét, mert célzott arra, hogy a személyre, funkcióra szabott rendszerek előtt nagy jövő áll, s megjegyezte azt is, hogy a Vista fejlesztése már abba az irányba mozdult (a tablet PC funkcióit is beépítették a rendszerbe), amelynél a szoftvereket hardver-specifikusan tervezik meg.

Azóta történt

Előzmények