Képregényből valóság: beszél hozzánk a YouTube

Az xkcd nevet igen sokan ismerik, de a kockák biztosan mindannyian. Az xkcd.com-on látható egyedi stílusú pálcikaemberek, rajzok, illetve rövid képregények tették világhírűvé Randall Munroe-t, aki arról nevezetes, hogy érzékenyen és szellemesen reagál az IT-szektor, az internet legújabb jelenségeire – gyakran matematikai, számítástechnikai viccekhez készít rajzokat; a képregények megértéséhez nem ritkán szükséges a fent említett tudományágak legalább felületes ismerete, gyakran azonban a középiskolai emlékek is elegek ahhoz, hogy értékelni tudjuk a rajzoló invenciózus gondolkodását.

Most újabb elemmel bővítette kultuszát, hiszen egy poénos képsorát a Google fejlesztői megvalósították. Munroe azt vetette fel nemrégiben egy rajzsorozaton, hogy mi lenne akkor, ha a YouTube felhasználóinak először vissza kéne hallgatniuk hozzászólásaikat, mielőtt feltennék őket. Íme:

xkcd

A Google jó humorú mérnökei úgy gondolták, hogy miért ne, és beépítették az eszközt a YouTube oldalába, igaz, az eredeti koncepciótól kissé eltérően, nem tették kötelezővé a visszahallgatást, de a komment megírása után most már lehetőség van arra, hogy meghallgathassuk, amit írtunk – természetesen angolra van optimalizálva, így a magyar szöveg visszaolvasása során az ilyenkor szokásos furcsaságot hallhatjuk csak. Hogy ez vajon hatásos lesz-e, vagyis hogy a kommentelők ennek hatására pontosabban fogalmaznak-e, illetve kevesebb hülyeséget, trágárságot írnak-e, az kétséges persze, de ki tudja…

Nem ez az első alkalom, hogy Munroe fejlesztést vagy kutatást inspirált, hiszen a Dél-Kaliforniai Egyetem munkatársai az internet feltérképezésének ötletét is xkcd oldaláról vették. A még mindig szemtelenül fiatal, 23 éves Randall Munroe 2006-ig a NASA-nak dolgozott mint robotikus, de ma már főállásban rajzol, bevételeit a pólók és egyéb, a képregényhez kötődő tárgyak és hirdetési felületek eladásából szerzi. Az xkcd nevet hosszas keresés után kapta az oldal, s az alkotó célja az volt, hogy betűszóként ne legyen ismert feloldása, ne jelentsen semmit.

Az alábbiakban egy, az MIT-n tartott előadásának részletét láthatjuk, de a Google felrakta a YouTube-ra egy másik, majd egy órás, igen szórakoztató előadását is.

Azóta történt

Előzmények