Zaklatni fogja a szoftverkalózokat az Office

A Microsoft az Office csomagba is beépítené azt a Windowsokban már egy ideje működő komponenst, amely a kalózmásolatokat használókat rendszeresen felbukkanó figyelmeztetésekkel noszogatja a termék legalizálására. A módszert egyelőre csak néhány ország – Chile, Olaszország, Spanyolország és Törökország – felhasználóin tesztelik. Mindez az ún. Office Genuine Advantage (OGA) program kiterjesztése lesz: ennek a szoftver eredetiségét vizsgáló összetevője már most is megakadályozza, hogy az illegális példányokat használók egyes – nem biztonsági – frissítéseket és kiegészítéseket letöltsenek a csomaghoz, de figyelmeztetések eddig nem voltak.

A mintául szolgáló Windows Genuine Advantage (WGA) viszont már jó ideje két alkalmazásból áll: az ún. Validation az operációs rendszer eredetiségét ellenőrzi, míg a Notifications – ha az előbbi kalózmásolatot talál – minden bejelentkezéskor és használat közben is folyamatosan figyelmezteti a usert, hogy nem eredeti szoftvert használ. Közel két évvel ezelőtt per is indult a Microsoft ellen a program miatt, mert annak tesztváltozatát a biztonsági frissítésekkel együtt, külön figyelmeztetés nélkül juttatta el az érintett számítógépekre, és – mint később kiderült – a Notifications minden rendszerindításkor kapcsolatba lépett a cég szervereivel. A „hazatelefonálós” modult azóta kivették a WGA-ból.

Az Office esetében az értesítések – a jelenlegi elképzelés szerint – úgy fognak működni, hogy a kalózpéldányok alkalmazásainak első megnyitásakor, de naponta csak egyszer, megjelenik egy ablak, amely közli: a csomag nem eredeti. Két órával később az emlékeztető megint felbukkan, és ez fog menni 30 napon át. Egy hónap után aztán változik a stratégia: „Az Office alkalmazásaiban egy vizuális emlékeztető [értsd: vízjelszerű felirat] jelzi majd, hogy a példány nem eredeti. A vizuális figyelmeztetések azonban nem fogják akadályozni az adatok elérését vagy dokumentumok készítését” – mondta a PC World-nek Cori Hartje, a vállalat Genuine Software Initiative programjának vezetője. A figyelmeztetések mindaddig megmaradnak, amíg a felhasználó el nem távolítja a kalózmásolatot, vagy le nem cseréli azt egy legális példányra.

A Windowsnál bevált

Hartje azt is hangsúlyozta, hogy az OGA és a WGA értesítési gyakorlata eltérő, „a céljuk közös: az ügyfeleket megismertetni az eredeti szoftver előnyeivel és a kalózmásolatok kockázataival”. A mostani tesztben önkéntes lesz a részvétel a kiválasztott négy ország felhasználói számára – tette hozzá.

Korábban a Windowsokba integrált WGA-t is hasonló fokozatossággal vezette be a Microsoft. A szoftvert először, 2005 decemberétől norvég és svéd, majd cseh, dán, izraeli, lengyel és tajvani Windows-használókon tesztelték, aztán 2006 áprilisában az amerikai, brit és ausztrál felhasználók gépeire is megérkezett a program, ez után pedig fokozatosan vezették be világszerte. És bár sokat kritizálták a módszert, a Microsoft szerint működik: a Vistát eddig feleannyian használják illegálisan, mint annak idején az XP-t – állítják.

A redmondiak számára a kalózkodás komoly problémát jelent, főként a fejlődő országokban. A cég és több nagy szoftvervállalat érdekeit képviselő BSA adatai szerint Magyarországon az illegális szoftverek aránya a vállalkozásoknál 42 százalék, magasabb, mint a 36 százalékos európai átlag.

Azóta történt

Előzmények