- Windows 11
- Tombol az AI-láz: az NVIDIA már értékesebb, mint az Apple
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mozilla Firefox
- Felhő alapú adattárolás (Dropbox, stb.)
- Proxmox VE
- SkyShowtime
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- Linux - haladóknak
- Perelnek a vallásos kripto-piramisjáték miatt
-
IT café
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
mormota
senior tag
válasz Arlekim #2141 üzenetére
óóó rakottat krumplival is lehet.. ottvan mindjárt a rakott krumpli
de fel lehet dobni, vagy helyettesíteni, esetleg nem magasra, hanem szélesre, laposra tálalni kis pirított darált hússal, és akkor már azzal is lehet játszani, hogy mivel fűszerezed a husit...
természetesen tocsogósra áztatni tejföllel sütés előtt. szalonna, kolbász, esetleg kicsit vegább módon gomba, cukkini.krémlevesnek igencsak ajánlom a póréhagymás krumplikrémlevest. ahogy a neve is mondja, póréhagyma olajon pirítva szottyadtra, krumpli rá, vízzel annyira felönteni, hogy ellepje, összefőzni, és leturmixolni. iszonyat laktató a krumpli miatt, és nagyon finoma hagyma miatt... lehet sűríteni még, vagy ízesíteni tömlős sajttal is.
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
addig ok, hogy tegyünk bele, na de mennyi az annyi?
fél kiló húshoz egy mokkáskanállal?Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
olaj meg só kell a tésztába, cukrot szokott írni sok recept, azt alapból kihagyom, mert sütés közben letapad, oda tud égni.
egyébként semmi meglepő nincs ebben a módszerben, hiszem ugyanazt csinálod, mint ha a szárazba tennéd a folyékony összetevőket, csak itt nálad jobban lehet szabályozni a híg állagot.
tudom javasolni az instant kakaóporral való megtöltést, feltekerést, és megvárását annak, hogy megolvad benne a cucc...
illetve még a darált dió-lekvár (leginkább kajszi, de bármi jó), valamint a kristálycukor-facsart citromlé kombót.Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
technológia:
fasírtot már jóideje csak muffinformában sütök. nem kell hozzá olaj, morzsa, nagy tepsi, stb.
szilikonos formába beletömöm, a forma alá teszek egy nagy tepsit, mert az fix, hogy a sülés közben a lé az ki fog folyni a forma peremén túlra is.
variálható baconnel kibélelni, stb módszerekkel....ti ismeritek ezt a technikát?
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
mit javasoltok, mitől lesz majd a sült pulykanyak húsa olyan, hogy ránéz az ember sütés után, és az magától leesik?
az alap, hogy letakarva, zsírral alatta, plusz egy kis vízzel kezdem el sütni, miután befűszereztem
de ezeken kívül?
olvastam, hogy valami savasat kell mellé tenni, attól lesz finom (pl alma gerezd, mustáros pác, tejfölös fokhagymás pác, stb...)TI hogy készítitek?
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
hát összenyomjuk villával... olyan az állaga, mint egy krumplipürének, talán kicsit levesesebb.... de pl lehet hozzá önteni egy kis pohár vizet, attól lesz leve, és lesz rotyogás alatta
de pl le is lehet turmixolni, attól homogén lesz, szintén krumplipüré állag, csak ekkor még el is keveredik alaposan a hozzátett dolgokkal (pl kis pohár víz)Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
-
mormota
senior tag
válasz bugizozi #2204 üzenetére
hát pácnak pl nem lehet rossz a tej+méz+borókabogyó+babérlevél+egész bors
ennek a cuccnak mg nagy előnye, hogy utána mártássá lehet összefőzni utána (persze kivéve az egész dolgokat belőle)
de pl én leginkább úgy fűszerezek, hogy beleszagolok, és amit úgy ítélek, hogy illik a dologhoz, azt beleteszem
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
ennyire perc-dolgokon nem szabad fennakadni... beteszed fólia alatt, ránézel 15-20-35 percenként, és ha kellően jónak ítéled, beleböksz egy villát csont mellett a combba, és ha nem véres lé jön ki, akkor már jó. akkor veheted le a fóliát. onnan már csak 10-15 perc a pirulás.
én soha nem szoktam időt nézni, gondolom formán sütök minden húst, amíg illata nem lesz, akkor nézem meg először kb.illetve jénairól jut eszembe, hogy ha kellően nagy (értsd a 4 alkatrész nem egy tornyot képez, hanem kicsit átfedi csak egymást) akkor lehet simán natúr són is sütni.
egészcsirkénél is eljárás hasonló.
fél-1 kiló natúr sót leöntesz tepsi/tál aljára, ráhelyezed a húst, lefóliázod, sütöd a fent említett módon.[ Szerkesztve ]
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
válasz szőröscica #2220 üzenetére
a hiányuk nagyon jól orvosolható, ugyanis asztalod csak van, meg egy borosüveged.
az asztalt letörlöd, a borosüveget meg lemosod.
innentől már csak liszt kérdése az egészIllusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
-
mormota
senior tag
hát nem jár kövezés érte, én is volt már, hogy előre fagyasztott leveles tésztából kakaós csigát csináltunk.
az még egyszerűbb...
a kinyújtásig ugyanaz.
utána kakaós cukorral meg kell hinteni, feltekerni, majd centis szeletekre vágni, és tepsire helyezni, kisütni.
hasonló eljárás pizzás csiga esetén is, csak ott sajt+pizzakrém a töltelék.Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
válasz Vasinger! #2226 üzenetére
hát pl:
krumpli és hagyma ágyon csirkemell (1 egész, amit fel lehet vágni 4-5-6 szeletre) tepsibe, fűszerezve (alap a só-bors, de pl mi most halapeno paprika őrlemény, de amit ki tudsz találni, akármivel lehet) leterít sajtszelettel leterítve, sütveszintén csirkemell/de itt bármilyen csirkealkatrész jó, esetleg lehet disznó is kockára vágva, serpenyőben megpirítva, rá mehet fél zacsi fagyasztott wok-zöldségkeverék mix (oriental, sima, italian, akármi) amikor felolvadt már az egész zöldség, és kis levet eresztett egy uncle bens édessavanyú szósz mehet bele. fűszerezni csak egész csilivel kell. főtt rizs mellé és kész a kínai.
leggyorsabb pl a csirkecomb (1-2 db) só-borsozás után mehet tepsibe hagyma-krumpli ágyra. letakarva sütve, majd miután megfőttek, takarást levéve pirítva.
rakott krumpli (remélem ezt nem kell részletezni
monnuyk ez nem annyira könnyű, és egészségesnek se annyira az de megéri vesződni
lasagne (kész tésztából, én magam csinálom a tésztát is (10kdg liszthez 1 tojás kell, vékonyra kinyújtani, késsel méretre vágni, és kész is). a lasagne tölteléke a besamelmártás mártás (kevés olajon lisztet pirítasz egy-max 2 kanállal, majd tejjel folyamatos keverés mellett addig hígítod, amíg egy sűrű állagú szósz nem lesz), és pl lehet az elkészített spenót (fagyasztott spenóthoz adsz fokhagymát, és egy-két tejbe áztatott zsemlét) egy kis dinsztelt gombával, vagy egy 20-30 dkg darált hús megpirítva apróra vágott hagymával, paradicsomkonzervvel. rétegezve egy hőálló tálba teszed: tészta - besamel - gombás-spenót/húsragu - tészta - besamel, stb.... legvégén tészta besamel sajtreszelék. sajtot a spenót/húsragura is tehetsz közbenvagy pl ottvan az apróra vágott dinsztelt hagymát pirítasz, rá szeletelt gombát, megvárod amíg összeesik (fűszer rá a só-bors-oregánó-esetleg csilipor). besüríteni joghurttal (kicsit savanykás lesz ekkor) vagy tejföllel lehet. főtt rizzsel vagy kifőtt tésztával tálalható.
+fordulat, ha tésztával összekevered, és hőálló tálban megsütöd a fenti keveréketés ezek csak így gyorsba jutottak eszembe
[ Szerkesztve ]
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
válasz Rendo84 #2232 üzenetére
nem sütés előtt, hanem félúton teszed bele, vagy már kisült állapotban a szilárd darabokat beletolod a tetején keresztül, és utána teszel rá mázat, habot, stb-t, vagy belefecskendezed tortadíszítővel.
bár véleményem szerint akkor finom, ha együtt sül össze a tésztával
[ Szerkesztve ]
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
válasz #81556480 #2266 üzenetére
tojással ne próbálkozz.
konzerves bab, kukorica, édessavanyú, vagy egyéb üveges szószok, csak zacsis szószok, amiben nincs darabka, és jó rátenni mindenfélére (talán lidlis)
tészta, rizs ugye
szárított hús (beef jerky) szárított gyümölcsök (itt figyelni kell, hogy légmentes csomagolásban legyenek)Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
mi most csináltunk marha lábszár pörköltet
eléggé odaverős lett 8 kg húsból, meg 3-4 kg hagymából
mondjuk abból kb 30 ember evett[ Szerkesztve ]
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
olvasgatva mindenfélét én is csak azokból tudok összefoglalni neked:
a lényeg, hogy ne legyen nedves a hús, azaz itasd fel a levét, mielőtt panírozod, és a benne levő lé se legyen sok, tehát ne fagyot állapotban panírozd, hogy aztán sütéskor kiengedje a levét.talán a legjobb megoldás, ha megmosás után kézzel, mintha ki akarnád nyomni-facsarni, kicsurgatod belőle a levet, meg ami még benne van, és a maradékot leitatod papírtörlővel.
btw: nekem sose okozott nagy gondot, hogy elvált a hústól a panír, mert szeretem külön enni a kettőt
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
két újdonságot is hozok nektek
az egyik egy serpenyős álpizza, a másik egy szaftos hús
a pizza a következőképpen néz ki, és azért ál, mert nem élesztős pizzatészta, hanem sütőporos tortillatésztából van:
150gr liszt, egy kk sütőpor, egy csipet só, 2 ek olívaolaj, langyos víz annyi, hogy puha tészta állaga legyen
egy vas serpenyőbe olajat csurgatok, kb 0,5-1 ek-nyit, majd szétkenem kézzel, és belelapítom a tésztát
felteszem a tűzhelyre, hogy piruljon az alja, addig felvágom a feltétet, ami bármi lehet, csak sok legyen
amikor úgy gondolom (2-4 perc) hogy megpirult kellőképpen az egyik fele a tésztának, megfordítom (lehet dobni mint a palacsintát, vagy alányúlni lapáttal is. a megfordított tésztára halmozom a feltétet, majd bevágom az előmelegített sütőbe, és készre sütöm mindegy 5-10 perc alatt (kb addig, hogy a sajt rápiruljon a tetejére.
kiöntöm vágódeszkára, és 4-be vágom. melegen fogyasztom.a másik pedig bármilyen húshoz jó, eddig disznóval csináltam még csak, de kb sztem bármivel jó, csak az idők változnak. pácoláshoz: kockára, csíkra, apró darabkákra vágom a húst, kinek mi a szimpi. kevés olaj, currykeverék, szójaszósz, só, fokhagyma-granulátumból álló pácban hagyom minimum 5 percet állni.
egy teflonos wokban vagy serpenyőben (itt a lényeg, hogy legyen akkora fedő, amit rá lehet később tenni) olajat hevítek, majd mehet rá a pácolt hús, minden lével együtt. pirítom, amíg kérge nem lesz, majd 0,5 deci vizet öntök alá, és lefedem, így párolódik, puhul a hús. lehet közben kóstolni, nézni az állagát.
két változatot csináltam eddig. az egyik idáig szól, amikor kicsit elfőtte a fedő alól a levet, akkor főtt rizzsel tálalom, vagy a másik változat szerint átteszem egy fém nyelő vas serpenyőbe, és bevágom az előmelegített sütőbe pirulni.kb ezek a nagy vonalakban a lényegek, persze szabadon variálható fantázia szerint
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
válasz Speeedfire #2392 üzenetére
hát ugyan nem szénhidrátszegény, de legalább finom és gyors a házi töltött tortilla
a 6 db-hoz, ami két adag kell kb 200gr liszt.... folytassam?szokott még lenni sült virsli (szigorúan frankfurti juhbeles, vagy sajtos grill) zöldségekkel,
esetleg tejbe zab,
régebben sok salátát csináltunk natúr zöldségekből (paradicsom, paprika, uborka, zöldhagyma, kukorica (ez konzerv), krémsajt/sima sajt, retek, lehet még cifrázni karikázott sült virslivel, vagy főtt tojással)[ Szerkesztve ]
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
válasz Speeedfire #2394 üzenetére
itt most nem a 6-900 ft-os kutyakajának se valóról beszélek, hanem a juhbeles 1200-1600/kg hús virsliről, de ahogy érzed
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
válasz supercow #2418 üzenetére
az túl intenzív, és sokkal sűrűbb. a juharszirup kb olyan, mintha híg cukorszirupot csinálnál.
esetles ha megpróbálod valahogy *sokkal* folyékonyabbá, és kevésbé édessé tenni a mézet
azért nem mondom, hogy forrald össze vízzel, vagy higítsd, mert nem tudom mi lenne a vége, lehet nem lenne használható a végeredményIllusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
válasz Melorin #2424 üzenetére
hát ha nagy lángon megy alatt a gáz, akkor igen. mert gondolj csak bele, hogy több gőz keletkezik, mint amit a kis lyuk ki tudna engedni.
ha nagyon zavar: 1; vedd minimumra a lángot, így a kis lyuk ki tudja engedni azt a gőzt ami kifér rajta 2; igen, tedd kicsit félre a fedőt, én is úgy szoktam (nincs lyukas fedőm), hogy ne prüszkölje tele a gáz tetejét, és ne is nyomja ki a felhabzás a fedőt.létezik pároló "tálca" a lábosba (mint egy nagy lyukú szűrő, ami pont bele illik az edénybe, és a fedőt is rá lehet tenni. alá vizet teszel, és a "szűrőbe" a párolandó zöldet)
még egy megoldás, hogy egy fogpiszkálót tűzöl a fedő és a lábos közé, és így félmegoldás: nem kell félrehúzni a fedőt, és nem is fogja kinyomni a sok gőz
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
válasz Speeedfire #2428 üzenetére
tegyél bele egy leheletnyivel több folyadékot
vagy használj felesben pizza és sima lisztet
esetleg ne instant élesztőt, hanem rendesetrendesen dagaszd át, hogy összeálljon, majd hagyd kelni, majd nyújtsd ki tepsibe vagy formára, és hagyd megint kelni
[ Szerkesztve ]
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
válasz bugizozi #2432 üzenetére
én ecetesen nem, de enzimmel már készítettem nemkevés sajtot
megéri sztem, csak a préseléshez (ha jó állagút szeretnél és nem ricottát) kell eszközvolt saját sajtprésem, meg szeretnék csinálni másikat is, de még nem jutottam odáig
ha van egy kis barkácstehetséged, szívesen segítek
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
válasz bugizozi #2434 üzenetére
az oltót Szerbiából fing pénzért (ez itt MO-n drága játék tudtommal) (marhagyomor-enzim)
Az 5 L tejet kb kézmelegnél kicsit tovább melegítem, majd lezárom, hozzákeverem az oltót, és várok vele kb 30-60 percet, addigra összeáll. felvágom az alvadékot kockára, majd még kisebb darabokra, kb túró nagyságúra aprítom. lemerem a lé nagy részét, ízesítem, ha kell, ezután a textilpelenkával bélelt(elhagyható, ha apró lyukú a forma) présformába teszem, és először csak kis erővel, majd egyre jobban préselem, kb egy napig.
egy nap után, vagy amikor már jónak ítélem, kiveszem, és kb 10%-os sóoldatban fürdetem, legalább 2-3 órát.
lecsöpögtetem, megszárítom, majd be a hűtőbe (légbefúvós), ahol fedetlenül hagyom még egy fél-egy napot, hogy kapjon egy kis kérget.ízesíteni szárított újhagymával, dióval, foghagymával, akármivel lehet az alvadék felvágása és a nagyja lé leszűrése után, mielőtt présbe rakná az ember.
alapszabálynak tekintem, hogy minél jobban préselem, annál tömörebb lesz a sajt, és minél többet áll a hűtőben, annál finomabb
általában egy hét alatt elfogy a 5 L tejből kb 60-65 dkg-os sajt
mit honnan: oltó szerbiából
prés anyagok két szál menetes szál, rugók, anyacsavarok, gumilábak boltból, faanyag otthon garázsbóla következő egykaros présemhez a zártszelvény az maradék otthon, így kb megint 0 forintos présem lesz ha megépítem
[ Szerkesztve ]
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
válasz supercow #2439 üzenetére
igen, sajna nem pörög a topik, mint egy akármilyen másik, de rendszeresen visszanézek, hogy van-e valami kérdés, tehát ápolom azt, amit létrehoztam
ha már új recept.... szereztem egy kontakt grillt (gyerek úgy hívja masina), mostanában abban sütöm meg a töltött tortillát. sokkal jobb, mint serpenyőben. készült már benne grillre szánt hús, gomba, cukkini.
ha tehetitek, szerezzetek be egyet, mindenképp megéri.Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
-
mormota
senior tag
a fél kiló az tényleg nagyon sok... nekem a nagy gáztepsiben az kb 2 centisre nől meg
de pont tegnapi vacsora volt a házi gyorspizza sütőporos tésztával.
30 dkg liszt
egy csomag sütőpor
kis lötty olaj
csipet só
annyi víz (kb 200 ml) hogy puha tészta legyen belőleszilikon sütőlapon kinyújtottam,
tejföllel megkentem
apróra kockázott hagyma, szalonna, sonka volt a feltét bőségesen sajttal megküldve
előmelegített villanysütőben alsó-felső sütésen, majd 5 perc grillezés légkeveréssel kb 20 perc alatt kész volt[ Szerkesztve ]
Illusztrálok, tehát vagyok
Új hozzászólás Aktív témák
- XGS24 - Jövőre érkezik az új Fable
- XGS24 - Október elején jön a Diablo IV - Vessel of Hatred
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen videókártyát?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Politika
- Elektromos autók - motorok
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Fujifilm X
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- További aktív témák...
- Prémium autómatricák kedvező áron! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Motormatrica szinte minden motorra! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Skoda Scala - Szövetszőnyeg garnitúra
- Eladó-Kiadó ingatlan táblák , hogy sikeres legyen az eladás! PH tagoknak 30% kedvezménnyel!
- DAH Solar 405W full black napelemek verhetetlen áron
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen