- Synology routerek
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- XPEnology
- Ha Trump győz, Elon Musk politikai tanácsadó lehet
- DIGI internet
- VPN topic
- PHP programozás
- Aliexpress tapasztalatok
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Középpontba kerültek a hibrid autók, alig fogyaszt a BYD újdonsága
-
IT café
Ebben a topikban a nápolyi , római stílusú pizza otthoni keretek közt történő sütését próbáljuk meg kivesézni, tökéletesíteni egymás tapasztalatai alapján... de azért elférnek a szép, házilag sütött kenyereink is!
Mirelit és a tepsis pizza szigorúan off!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kozsy18
tag
Ez az adag 5Stagi 00 lisztbol es a korabbiakban targyalt Caputo elesztobol keszult, a recept nem valtozott. Erzesre a bucik ragadosabbak, lagyabbak, nehezebb kezelni, ezert tegnap a korabban porciozott adagokat picit ujragyurmaztam, hatha segit. (Szo-szo...)
Cserebe elkepesztoen fujodik
Jovoheten szerzek egy homerot es megnezem mit tud a suto.
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz mézespálinka #471 üzenetére
Ugy figyeltem meg, ha jofele elesztot hasznalsz, akkor a dobozbol kivetelt kovetoen nem problema, ha az aljat meg sajat magaba gyomoszkeled (tapasztaltabbak segitsenek, hogy hivjuk ezt a modszert, amivel a felso reszen feszitjuk a gombocot ) ha a dobozban nagyon szetszaladt a higteszta (nalam most 70% es 2-3 orat van a pulton formazas/sutes elott).
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz pajorgergo #493 üzenetére
[5stagioni] Pizza Napoletana Rossa Tipo “00”
[Barilla] Farina Di Grano Tenero Tipo “0”
[Caputo] Pizzeria Tipo “00”Eleszto [Caputo] Lievito Secco per Pizza
Paradicsomot probald meg a [Nandinban] [Sarki fuszeresben] [Olaszboltban] [Zamaticban] vagy a Culinarisok egyikeben.
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Hopplaa, scusi...
Szerkeszthetosegbol mar kicsusztam, alabb javitva:
[Nandin] [Sarki fuszeres] [Olaszbolt] [Zamatic]"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Nos, tortent itt mindenfele:
- kiprobaltam biga helyett a poolish alapu recit (173 g liszt es viz, 2,8 eleszto es mez).
- a poolish ezt ugy halalta meg, hogy a hutot elfoglalta.
- a lokal Olaszdiszkontban dicseretett kapott egy korabbi korong .A teszta hidratacioja vegul kozelebb lett a 60%-hoz, mint a 70-hez, ketnaposan jobban kelt az asztalon, szakadni nem
akar formazaskor, de az ismetlest szuksegesnek
latom, mert sutve valahogy nem jott be.Mozzarellat is valtottam, bizva abban, hogy kevesbe lesz azott a keszitmeny kozepe. Ezt sikerult abszolvalni, de boldogabb nem lettem, mert nyulos es nem annyira telt izvilagu, mint a bufala (a harmadik buci mar az aranytartalekot fogja kapni ).
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
-
kozsy18
tag
Nope. Liszt-viz, mez es eleszto. Egy ejszakat erik a hutoben, utana kell bekeverni a maradek liszttel, vizzel, soval. Abbol keszulnek a bucik es megy vissza a hutobe kelodni 2 napra.
Reci:
poolish: osszekever, be a hutobe 24 orara.
173g viz
173g liszt
2,8g eleszto
2,8g mez.teszta: poolisht feloldani vizben, so, maradek liszt (ez igy osszesen 64,5% hidro, a veszteseg miatt nekem kevesebb lett) Osszedolgozni, gyengeden dagasztani, porciozni es mehet a hutobe 24-48 orara. Sutes elott meg 2-3 ora pulton, ha szukseges (szetfolyas eseten) ujraformazva.
115g viz,
274g liszt,
8,7g so.A bigas recept korabban volt linkelve (ez is elesztos, elofermentalt alap) a teman belul, keress a nevemre es biga kulcsszora, Vito Iacopelli egyik videojat osztottam meg. Ugyanugy keszitem, csak 70% vizzel.
Sajnos nalam a kovaszolas nem volt sikeres, eredmeny se volt kimagasloan jo, es nem sutok annyit, hogy megerje nevelgetbi.
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
@bugizozi:
Nalam a 250 grammos bucik is nagynak bizonyultak (sok teszta maradt a szeleben), 200-220 korul talaltam jonak az adagot (az altalam hasznalt recepttel), megprobalnam 4, akar 5 reszre csipni a teljes adagodat.
Vizzel en is kozzelitenek 68-70%-hoz, konnyebb lesz kezelni es nem fog dagasztaskor annyira ragadni (hacsak nem durvan gyurmazod... ). Ha megis, akkor par csepp olivaolaj a kezre, kicsit tapogasd meg vele es hagyd a pulton 30 perce, foliaval letakarva. Utana elegendo lesz nyujtani, hajtogatni.Bucizas utan hutobe dobnam legalabb egy napra, kivetelkor szepen megfesziteni a kulso felet egy gyors ujraformazassal es 2-3 ora pihi letakarva foliaval/tallal, hogy ne szaradjon, aztan suti.
Caputora menj ra, nalam a 00 mindent visz.
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz bugizozi #528 üzenetére
Hajjaj, de van am! Sokkal intenzivebben dolgozik, mint a kommersz tarsai, hutoben kis aktivitassal napokon at elvan, ha pedig pultra kerul 2-3 ora alatt pille lesz belole meg 4-5 nappal keveres utan is. Hutoben tartom, lekupakolva, semmi baja szerintem addig, amig vizet nem kap. Zsenialis cucc, jobb mint a Paneangeli pizzaeleszto, pedig az is nagyon allati.
Elmeletileg mukodnie kell a classic liszttel is a kevereknek, maximum a vegeredmeny texturajaban varnek kulonbseget, de majd a nalam tapasztaltabb kenyersutok nyilatkoznak bovebben...
Paradicsombol ha epp nem tudtam szerezni semmi fenszi pancelost, akkor Lidl/Aldi polcairol valami minel kevesbe feldolgozott anyagot (hamozott, de nem apritott) vasaroltam. (Neha volt pelda zoldfuszeres apritottra is, de arrol most nem nyilatkozom ). A kinalatbol [Mutti] vagy [Cirio Pelati] iranyaba mennek."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
En is meg csak lelkendezek...
Poolishhal sok tapasztalatom meg nincs, epp csak ismerkedunk.Ugy gondolom a poolish eseteben ha az elofermentalt tesztat meg csucsaktivitas korul kevered a maradek liszthez, vizhez, akkor a kultura kepes tovabbi aktivitas soran szendioxidot termelni, eredmenyul a teszta megkel.
A biga es poolish kozt a legszembetunobb kulonbseg szamomra a viztrtalom. Utobbi eseteben a felszabadulo gaz kisebb ellenllas mellett kepes nyujtast gyakorolni a kialakult glutenmatrixra, ami ot korulveszi.
A biga ezzel szemben kisebb aranyu terfogaznovekedest mutat a hutoben, meg ket napot kovetoen is, a kialakulo cellak merete is lenyegeseb kisebb.
Ami szerintem itt tortenik, hogy a poolishnal a kialakult glutenhalo szerkezete hosszabb alegysegekbol epul fel igy rugalmasabb, nyujthatobb tesztat eredmenyez a kesobbiekben. Illetve ennek koszonhetoen sutes soran (azonos nedvessegtartalom mellett) nagyobb merteku fujodasra hajlamos, mint biga-s tarsa. (De ez csak elmelkedes reszemrol, ha van koztunk profi kerem billencse megfelelo iranyba a gondolatmenetet.)A hutozes elott pulton felejtett elofermenten meg nem gondolkoztam (hogy en csinalom inkabb lustabb megoldas ), de talan egysegnyi hozzaadott eleszto mellett a csucsaktivitas eleresehez szukseges ido kevesebb lesz azaltal, hogy nagyobb homersekleten az adott eleszto szaporabban munkalkodik (bar ezt is kulturaja valogatja, mi a szamara idealis munkakorulmeny).
Adtal egy otletet a kovetkezo hetre: kiprobalom, milyen elteres tapasztalhato."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz bugizozi #553 üzenetére
En egy ideig Ikeas Kuggisban kelesztettem, amig 60 fokon Lujza el nem oblogette (mosogatogep). Tekert ra egy csomot, igy a szelektivben vegezte szegeny... ugy ertem, a doboz
Kifejezetten kelesztotalcak/rekeszek gasztroboltokbol, nagykerekbol beszerezhetok, de en szemezgettem egy ideig mintatarto ladaval is laboreszkozos uzletbol, ami lenyegesen olcsobb es tobb meretben kaphato.
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Gyanitom hasonlo lesz ez is, mint a bringaallvany 3-4 eve: nagyon keves volt belole, felvasaroltak par ora alatt az orszagos keszletet. A kovetkezo evben pedig akkora mennyiseget kinalt a bolthalozat, hogy szerintem meg iden is abbol arultak.
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Valoban nem vagyunk teljes mertekben pontosak, mivel kek jelzovel tobbet is lehet illetni
Reszemrol hivatkozott darab a Pizzeria, Long fermentation.Es a tobbi:
[Mulino Caputo]"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Mondtam en, a Caputo eleszto csoda!
A hetvegen darabolas utan nalam is rotyogott 15 percett a Mutti San Marzano - koncentraltabb lett igy az ize es a feltet sem lögybölődött a korong tetejen. Bar a mozzarellat is csopogtetem mostansag…A pizzak pedig allatiak (es most a vegetas csavot kepzeljuk ide, mint meme -
nem a Dragon Ball-ost )[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Egyik cimboramtol kaptam egy tippet, amit olaszba’ ajanlott neki egy pizzaiolo:
szaritott bazsalikom v oregano a kemencebol kiszedett korong tetejere. Valoban ad neki egy kis csavart, melle a zold level pedig kivalo frissesseget biztosit."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
A karcolas akkor jon letre, ha a kaparashoz szukseges eneria a spakli sarkain keresztul veszi igenybe a kovet. Ez ellen 3 dolgot lehet tenni:
- keskeny spaklit korultekintoen hasznalunk,
- es/vagy a tisztitando felulettel bezart hegyesebb szogben alkalmazzuk azt,
- vagy szelesebb spaklira valtunk (es fontolora vesszuk a korabbi 2 pontot),
+ joker: lekerekitett sarku spaklit veszunk (a korabbiak alkalmazasa mellet )"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz pajorgergo #662 üzenetére
Kaufland Metzingen
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz bugizozi #731 üzenetére
Ujabban enyhen olajozott kezzel megfogdosom a bucikat es teszem a kelesztotalba, igy kevesbe ragadnak ossze es konnyeden kiemelheto ebbol a muanyag vacakbol.
Egyszerusege miatt poolishoztam az utobbi hetekben, a kesz elotesztat 24 orat kovetoen keszrekevereskor fel oraig, olajozva, folia alatt kelesztem (nehany ezredik Vitos videobol lestem). Valoban osszeall, ha ragados a massza, sokat segit.
Tenyleg kicsit tulsutottnek tunik keprol. Mennyi volt a sutesido/sutot homerseklete/elomelegites?
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Neha vacsorara, inkabb ebedre fogyasztom, ha ehes maradok, akkor gyumivel kiegeszitem. HO-ban hidratalok, mint egy kacsa.
Reggelente 20 perc core, delutan/este testsulyos, hetvege boulder, ha jo az ido.*
szerk:
es kiserleti cellal ~5 honapja hus nelkul, csak tonhal/lazac.
*[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz bugizozi #743 üzenetére
Tedd legfelulre, grillt kapcsolj ra. Ha eppen lesz aldiban/lidl-ben pizzako, egyet vegyel a tepsire, azt a 3000-et megeri.
igy a sutesido lenyegesen kevesebb lesz. ~3-3.5 perc volt nalam az elozo sutovel hasonlo korulmenyek kozott, es nem noveszt vastag kerget.
Ha a grill megegeti, vagy az alja kezd odaegni, azzal tudsz jatszani, hogy a tepsit megforditod, esetleg nem a sinbe, hanem annak tetejere teszed - noveled/csokkented a tavolsagot a lap es a cekasz kozott."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Megfigyeles alapjan: a buci nyujthatosagra jobb, nem ugrik ossze, kevesbe szakad.
Izre teltebb, a szele ugyan nalam nem fujodik annyira mint a poolish, de a szerkezete szebb, tobb cellat tartalmaz.
En is 100-as bigat hasznalok (amikor nem poolisht lustasagbol )."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
aaah… nope-nope… inkabb lelkes amator
48 oran tuli elofermenttel nincs tapasztalatom, csak bucival 4-5 napos - ezeknel ujraformazas es egy hosszabb, sutes elotti kelesztes, letakarva konyhapulton nagyjabol osszevarazsolta oket hasznalhato formaba, de a csucs kb 3 napnal van.
Hasrautesre szerintem megpukkanni nem fog, esetleg az eleszto aranyat lehetne csokkenteni 50-50-rol, hogy a lisztet lassabban zabalja fel a kultura."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Fuh, grat!
Csorgatom ra en is a nyalat boseggel, de egyelore elvagyok a benti sutovel is. Mondjuk ennyiert vittem volna azonnal…
Jo mulatast vele!Van tapasztalatod Oonival, milyen elmeny ezt hasznalni ahhoz viszonyitva? Mit hoz anyag- es megmunkalas minosegre? Mennyit kell porgetned a korongot / milyen a hoteritese?
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Bocs az offert, de nekem okozott par perc vigyorgast, hatha nektek is…
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
Új hozzászólás Aktív témák
A topokban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- 232 megapixelnyi kamerával futott be az Oppo Ultrája
- EAFC 24
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Fotók, videók mobillal
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Xbox 360
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs