-
IT café
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
need
addikt
Sziasztok..
Most készülök sütőkémhez egy ilyen [berendezéssel] bővíteni..
Na most két csirkén lenne a próba.. az érdekelne hogy sütési időnek mennyit vegyek alapul..? Mennyi idő alatt készülne el benne..?
elméletileg vagy vagy gyakorlatilag így nézne ki majd..
[kép]D750+Tami 24-70..Nikon 70-200 f/2.8 vrII....Diablo3 Battletag: norennord#2734 Division 2 noren73
-
Essejó
Topikgazda
Valamelyik hazai BBQ forgalmazó is árul ilyet, csak
picitjóval drágábban. [link]Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
tomszli11
tag
Sziasztok!
Tegnap vettem egy hús forgató spatulát, de nem tudok rájönni, hogy ezen milyen funkciót láthat el a jobb oldali rece? -
-
ambushka
aktív tag
Sziasztok!
A házfelújításunk arra a pontra ért, hogy elkezdtem a grillező tervezését.
Letérköveztem hozzá a 3x2m-es placcot, hátulról zsaluköves támfal, stb.
A látványterv:
Na most a kérdésem a pulttal kapcsolatos.Egyszerűen teljesen vakon vagyok, hogy mi legyen a megoldás.
Az egész pult 240x80cm, amint a képen is látható lesz egy kivágás a Kamadonak, illetve egy kisebb mosogatónak. Terveim szerint valószínűleg 4x4-es zártszelvényből lesz a váz elkészítve.
Nézegettem a betonpult megoldásokat, felvettem a kapcsolatot több céggel, akik ilyen betonpultok zsaluzására specializálódtak, de olyan árakat mondtak, hogy nem igaz.
Ezért elkezdtem nézegetni gránitokat, de itt is 400k+-os ajánlatokat kaptunk...
Ki hogy oldotta meg? Mi lehet egy jó megoldás? Aki betonból öntötte ki és esetleg fával zsaluzta ki, egyszerű volt?
Milyen betont kevertetek?
Előre is köszönöm a válaszokat
PSN ambushka8989
-
lemmy71
Topikgazda
válasz ambushka #2361 üzenetére
Ez a zártszelvény keret és beton pult kompozíció, szerintem a létező legrosszabb megoldás.
Én a falazatott (dísz tégla, bontott tégla, ragasztott mészkőlap, stb. ) csinálnám.
Szerintem egy tábla 25 -s OSB lapból ha jól gazdálkodsz, akkor megvan a falak közti és az oldal zsalu. A falak közti részt alaposan alá kell támasztani hogy a beton megne nyomja. Az egészet szépen ki tudod önteni zsákos műkőbetonnal. Amit majd a végén felcsiszolsz, nagyvonalakban ennyi. -
ambushka
aktív tag
Akkor ez es a hozza hasonlo megoldasok nem jok?
PSN ambushka8989
-
lemmy71
Topikgazda
válasz soldi3r #2365 üzenetére
Az tuti, úgy összerogyik az első szezon alatt mint a huszonegy
Tavaly csináltunk az egyik ismerősnél egy 50X1800X1000 -s konyhasziget munkalapját, cirka négy mázsa volt. Pedig valami könnyített holland gránit utánzatú anyag volt.
Ami a videón van, az valami ultrakönnyű gipszbeton vagy foliázott saválló rétegelt juhar (esetleg fake kínai márvány).
Amerikában a zsirkő, az amit előszeretettel használnak kül és beltéren munkalapoknak. -
ambushka
aktív tag
Na de akkor a kerdes tovabbra is fennall, mit ajanlanatok a beton es granit helyett?
PSN ambushka8989
-
j.bravo
addikt
válasz ambushka #2368 üzenetére
Jól értem, hogy a videóhoz hasonlóan, nem lenne felette tető, ezért gondolkodsz betonban?
(Fa pultot akkor mernék ha lenne felette tető. Értem én hogy teraszok, játszóterek stb vannak fából, de egybefüggő asztallapnál valamiért jobban aggódnék érte, mint egy olyan szerkezetnél ahol átfolyik/lefolyik a víz. A parkerdőkben telepített jó vastag rönkökből épített asztal-pad kombóknál is több olyanra emlékszem, ahol a vízszintes felülletek nincsenek jó állapotban, mint ahol igen)
Whatever.
-
ambushka
aktív tag
válasz j.bravo #2370 üzenetére
Lesz felette tető. Egy ehhez hasonló, csak hátfallal, amire raknék valami polcszerűt.
Alapvetően egyáltalán nem gondoltam fára, helyette korábban felvetettem azt is, hogy WPC-vel burkolom le, de megtetszett a gipszkartonnal való beburkolása.
Csak, hogy értsem, mi a probléma a zártszelvény + betonpult kombóval: Tekintve, hogy 240 széles az egész szerkezet, több helyen is meg lenne tartva keresztben.
4 részre lesz bontva az egész pult - a terven még 3 van -, nyilván a 81 kilós Kamadó alatt is több, egyelőre 3 kereszt szelvény lesz berakva.
Ezek szerint ez a szerkezet az állítólag 350 kilós betonlapot nem bírná el?
[ Szerkesztve ]
PSN ambushka8989
-
j.bravo
addikt
válasz ambushka #2371 üzenetére
Nem tudom hogy lemmy71 mire gondolt, miért nem tartja jó ötletnek - reméljük, kifejti
simán lehet jogos, csak nekem az eddigiekből nem jött le.
Lehet hogy valami egyéb macera amire mi nem gondoltunk? Ha nem csak a 4 sarkán van oszlop a zártszelvény szerkezetben, hanem belül is, akkor ha jól van összerakva, a kötések megfelelőek, esetleg merevítve is van a sarkokban, akkor lazán, mondhatni röhögve megbírja a beton lapot. Ha ahol kell, ott a korrózió ellen védve van, akkor a tartósággal sem gondolom hogy gond lenne.
De én magam nem építettem még ilyet, szóval kibicként/józan parasztival mondom.[ Szerkesztve ]
Whatever.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz j.bravo #2372 üzenetére
3 - 4 q -s munkalapnak nem fém tartószrekezet kell. Oké tudom hogy megbírná, de az akkor sem oda való. A tégla falazattal eleve megspórolná a külső burkolást is. Megérteném ha mobilis grill szigetet szeretne, de ez még zártszelvény lábakkal is dög nehéz lesz.
Munkalapnak ha nem akar betont, akkor tömbösített vörösfenyő, tölgy, kőris stb. egy jó asztalos megcsinálja. Vagy ott van a már említett saválló rétegelt juhar tábla, könnyen szabható, bitang erős és szépen elzárható.
Szerintem a kolléga minden kérdésre megkapta a választ. -
j.bravo
addikt
válasz lemmy71 #2374 üzenetére
Milyen szempontból nem való oda?
Esztétikum? Vagy csak hagyomány/szokás? Vagy könnyen korrodál?
Beton födémes teraszok akadnak szép számmal, vasgerenda szerkezeten... Vagy akár hidak. Tudom, a gerenda nem azonos a zártszelvénnyel, de kellő falvastagság mellett hunyorítva a lekicsinyítése egy vasoszlopos terasznak, nem?
Persze az asztallap alatt ne csak keret legyen hanem legyenek kereszttartók, és lehetőleg legyen bevasalva a beton.Nekem nem jött át hogy a kolléga mobilra szeretné - ha nem, akkor persze körben akár a falakat is kiöntheti betonból
mondjuk én tuti nem vállalnám be. De én egy lusta forma vagyok. Aki általában túltolja meg előtte túl aggódja, de attól még lusta.
Ha mobil, izé, odébb gurítható a cél, akkor viszont tényleg valami könnyebb anyagot keresnék.[ Szerkesztve ]
Whatever.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz j.bravo #2375 üzenetére
"Milyen szempontból nem való oda?"
Esztétikum (bár nem látszik, de a tudatában vagy, hogy ez egy vas tákolmány) korrozió, drága, plusz még burkolni kell. Persze kell bele vas, de az más tészta.
Mobilra egy ekkora mostrumot megépíteni, egyenlő az öngóllal.
Láttam én is a YT -n zártszelvény keretes grill szigeteket, Inox burkoló panelekkel fedve. Nekem ez olyan mint egy gázláng fölött bográcsozni.
De mindenki úgy csinálja ahogy akarja.
Nálam egy ilyen sütő sziget lesz
De itt már nem mázsákról beszélünk hanem tonnákról.
Kész vagyok az alappal és 5X2 méter 10x10 bazalt kockás térkövezéssel. Ez két év volt, mivel millió más munkám is van.
Nálam minden 100 éves teglából lesz, egyedűl a kemence búbja lesz tapasztva és meszelve. -
ambushka
aktív tag
Kozben ez megjott, pult nelkul is be lesz szepen uzemelve holnap
PSN ambushka8989
-
spiky03
veterán
Sziasztok!
Van itt olyan aki esetleg régi sparheltet épített át úgy, hogy lehessen rajta grillezni, bográcsozni?
Neten láttam pár ilyen kezdeményezést, csak kíváncsi vagyok van e itt olyan, aki csinált is.
Faternak vam egy és gondoltam hasznosítani lehetne ilyen formában.Vagy halott ötlet?
SuperHeRo - Eladó! Anthem MRX710 + extrák!
-
lemmy71
Topikgazda
válasz spiky03 #2385 üzenetére
Ki ne dobd, az a legtökéletesebb "donor" egy sütősziget építésénél
Nekem is van egy, bár már darabokra szedtem, mert a tetejét és talán az ajtókat fogom felhasználni.
Nem tudom hogy neked milyen a platnid, osztott vagy régi osztatlan, de teljesen mindegy mindegyik fajta jól felhasználható.
Nálam a terv, egy bontott tégla falazatt aminek a belseje samott lappal lesz burkolva. Az építmény tetejét vastagon megkenem (agyag, samott liszt, és némi vízüveg) masszával és erre lesz ráűltetve a sparhelt kibontott platnija, persze a fém kerettel együtt.
Nagy vonalakban ennyi, van aki flexibilis csemperagasztót használ de az idővel kireped.
Ez lenne az cél, baloldalon lenne a sparhelt, a karikák levételével egy 15 literes bogrács oda is fér. A másik részén, akár hamburger húspogácsát is lehet majd sütni. -
őstag
Sziasztok!
Tegnap rászántam végre magam és rendeltem a Praktikerben egy Grillchef faszenes grillt. Ahogy nézem, kb olyan, mint az Obi-s Jamestown Jaxon, csak most akciós. Remélem jó lesz, ma fogom átvenni. Soha nem grilleztem még. Milyen eszközök kellenek még? Nyilván kell faszén, begyújtó kosár, takarítókefe, még valami? Auchanos faszén jó? Ott szeretném ezeket megvenni.
Jöhet néhány tanács is! Érdemes kiégetni először, vagy takarítani azonnal grillezés után érdemes...stb?
Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
válasz johnny82 #2387 üzenetére
Szia.
Igen érdemes kiégetni, végülis gyorsan felfűtöd faszénnel és kiszellőzteted.
Én már szinte teljesen a brikettre álltam rá, persze néha faszénnel is sütögetek. Ha hosszú egyenletes hőt akarsz akkor vegyél brikettet is.
Érdemes még egy füstölő dobozt venni és ízlés szerinti "füstölő fát, fórgácsot".
Takarításhoz egy alltalános drótkefe és egy festő spakli elég.
Olvass vissza, páran már vettek ehhez hasonló grillt és a faszenekről is volt szó bőven.
Ha összeraktad, jöhetnek a fotók[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
Na de abból sem mindegy hogy milyet, azok a "petróval" átitatott fehér kockák, nem grillezéshez valók.
A természetes préselt anyagokat kell keresni.
Ez az landmann begyujtos már bizonyított, élvezhető szagtalan anyag és nem is drága.
Bár én már csak, apróra vágott kemenyfa szeleteket teszek a faszén vagy brikett alá. Egy kis kézi gázlámpával, pikk pakk begyullad és már serceg is a faszén. Így a begyujtó keményt sem kell elővenni.
A múltkor a lányom csinálta a begyujtóst és keményfa helyett, tuja szeleteket tett a faszén alá. Na a szmoker átváltott vonattá, olyan volt mint gyerekkoromban a szenes mozdony 🚂 -
need
addikt
válasz johnny82 #2387 üzenetére
Üdv..
És vagy..
Nekem is meg vannak ezek de feleslegesek.. egy eszköz kell mindenek felett
még pedig [ez]
Én a kosarat 3-4 helyen pörkölök oda és nagyon de nagyon hamar meg van..D750+Tami 24-70..Nikon 70-200 f/2.8 vrII....Diablo3 Battletag: norennord#2734 Division 2 noren73
-
Essejó
Topikgazda
válasz lemmy71 #2390 üzenetére
Akkor én nem jól csinálom évek óta. 1 fehér kocka a kémény alá. Három perc alatt elég, 20 perc és ízzik a teli kémény, akkor ráborítom a szmokiban a többi szénre. Se füstje se szaga nincs már addigra. Semmivel nem rosszabb mint a parafinnal préselt forgács.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
need
addikt
válasz johnny82 #2392 üzenetére
Amit fentebb vagy lentebb irnak a srácok az olyan szertartásos.. megadják a módját
Én meg nem szarozok
Én szombaton 02:30 keltem így is egy óra hossza volt az előkészület 7 kiló hús megsütéséhez.D750+Tami 24-70..Nikon 70-200 f/2.8 vrII....Diablo3 Battletag: norennord#2734 Division 2 noren73
-
lemmy71
Topikgazda
Sosem szoktam lelocsolni vízzel. Szépen elparázslik füstölés nélkül. Van nekem is olyan fehér begyujtós kockám, télen a csempekákyhánák azt használom.
Pár éve vettem begyujtó kéményt is de azt sem használom
Nekem a grillezés nem arról szól hogy csak "kaja" legyen az asztalon. Nálam az, egyféle kikapcsolódás és rá szánom az időt-napot. A hasogatott keményfa "pálcikákból" jengát rakok és a fölé pedig a szenet.
Telefon kikapcs, közben lecsúszik egy két hideg sör🍺... -
Essejó
Topikgazda
válasz spiky03 #2397 üzenetére
Kezd azzal, hogy a régi samotot kiszeded, és új samotot raksz be helyette. Előtte eldöntheted, hogy a sütőt benthagyod, bár akkor kicsi helye lesz a parázsnak. A sütő ajtót én tuti bent hagynám. Raknák mögé egy kellően vastag samot lapot. Ami felforrósítva a parázzsal majd azt lekotorva két oldalra, príma pizza sütő lap lenne.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
Topikgazda
válasz lemmy71 #2401 üzenetére
El teccett téveszteni a ház számot! Hol írtam én bármiféle vízzel locsolást?
Egyébként meg tudtommal te egyelőre grillezel, én meg Low&Slow füstön sütök. Nálam a 4-6-8 órás sütések nem ritkák. Na ez az igazi életforma.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
ambushka
aktív tag
Pénteken jött meg a Kamado, szombat reggel 4kor gyújtottam be a grillt, hogy megtanuljam beállítani a hőt, stb.
Mire rájöttem hogyan kell fixen 140 fokos tartományban tartani és megsült a Luciusz féle St. Louis cut bőven dél volt
De imádtam a folyamatot és nagyon finom lett
PSN ambushka8989
-
lemmy71
Topikgazda
[Telefonom írtam és valószínűleg benne hagyta az előző választ, a vízzel locsolássál kapcsolatban.]
Amúgy visszatérve az eltöltött időre és életérzésre, az hogy grill vagy lassú sütés teljesen mindegy.
Ez a dobjunk fel egy szelet húst a rácsra és gyorsan burkoljunk valamit, ez nálam nem opció, akkor megsütöm a konyhában.
A grill begyujtása és felfűtése sem kis feladat nálam. El tudok vele szöszmötőlni másfél két órát is Kivaligatom a fát, szép egyenletesen felhasogatom stb ... és akkor a hús előkészítéséről nem is beszélve.
3 kg faszén vagy 4 kg brikett a rácson, felfűtés után 3 - 5 órán át stabilan használható. De volt már olyan hogy éjfél körül, rádobtunk egy két lapát szenet mert éhes lett a társaság. Szóval egy félnapos program a grillezés nálam 🍗🍺
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs