Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Stauffenberg

    Topikgazda

    válasz PuMbA #7090 üzenetére

    Mondjuk azon ne csodálkozzunk, hogy ha az esküvő, portré, modell a legnépszerűbb szakágak, amikben megélhetési fotósok dolgoznak, akkor ennyire sok teszt van olyan objektívekről, ami őket érdekli.

    Ez a Laowa 33mm f/0.95 objektív pedig egy niche termék, kizárólag manuális fókuszos, cserébe még drága is az 500 dolláros árával, amiért mondjuk a legtöbb APS-C rendszerben kapsz kevésbé fényerős, de még mindig fényerős, ellenben autofókuszos objektívet.

    A legtöbb embernek nem pálya, hogy f/0.95 mellett szarakodjon a manuális fókusszal, ha meg úgyis rekeszelsz, akkor ugyanott vagy mint egy Sigma 30mm f/1.4 vagy Viltrox 33mm f/1.4-el például, csak még lesz AF is és még olcsóbbak is.

    Értem, hogy a mainstream tesztek hiánya neked személyesen fáj, de ez az objektív egy nagyon szűk rétegnek oké. Aki kevés pénzért akar minél nagyobb fényerőt és oké neki az MF is, akkor a TTArtisan és egyéb kínai gyártók töredék áron adják. Oké, nem ugyanaz az optikai teljesítmény, de egy low-budget hobbistát előbb győz meg az ár. Érteni kell, hogy a Laowa 33mm f/0.95 egy nagyon szűk rétegnek készült cucc.

    Te pont beletartozol ebbe és ez tök jó és senki nem akarja az örömöd elvenni, csak úgy csinálsz, mintha a mainstream sajtó valamilyen közszolgálati intézmény lenne, ami nem a kattintások számától teszi függővé, hogy tud-e bért adni a dolgozóinak. Az objektívet le kell tesztelni, meg kell írni a cikket, össze kell állítani a chartokat, ezek kemény munkaórák, amik olyan tartalmaktól veszik el az időt, amire kattintani is fognak.

    A kisebb, független (akár még elég alaposnak is nevezhető) tesztelők meg kifejezetten keresik a lehetőséget, hogy betöltsenek egy űrt, ők főállás mellett gyártanak tartalmat, belefér az idejükbe és elcsaklizzák azokat a nézőket, olvasókat, akiket a mainstream "cserben hagy".

    Erre még reagálok:

    "aztán csodálkoznak, hogy a nézettség szar, be kell zárni stb."

    A 7 milliós olvasottság minden volt, csak szar nem. Nem tudjuk ez elég volt-e egy ekkora szerkesztőség fenntartására vagy milyen döntési mechanizmusok zajlottak le az Amazonnál. Nem csak őket tették lapátra, hanem még rajtuk kívül 27.000 embert is. Huszonhétezer ember. Csak értsük, hogy az Amazon mennyire van szarban, mindentől és mindenkitől szabadulni akar most, hogy könnyítsen a kiadásain. Eközben meg te azon duzzogsz, hogy nincs Laowa teszt és ebből vezeted le, hogy nem olvasta a kutya sem.

  • nozs23

    addikt

    válasz PuMbA #7094 üzenetére

    :U
    A Spotify sem csinal profitot, megis a legnepszerubb streaming platform.

  • nozs23

    addikt

    válasz PuMbA #7096 üzenetére

    Csak most nem értem mire akarsz kilyukadni. A tartalmat kritizalod, okes. Latogatottsagod kritizalod, mert szerinted mindenki is a Laowa obidrol akar olvasni, nem okes, mert jo volt a latogatottsag. Az, hogy valami nepszeru nem jelenti azt, hogy profitabilis. Ha nem volt az, nem tudjuk. Minden tech orias leepitesben van (minusz Apple).

  • Neck

    veterán

    válasz PuMbA #7098 üzenetére

    Bocs, ez kicsit off lesz, de nekem muszáj leírni.

    Ha ugyanabban a témában és beszélgetésben egymás után több dolgot említesz, az emberek hajlamosak feltételezni, hogy logikai kapcsolatot vélsz felfedezni közöttük.
    És ez nem az első beszélgetésed, ahol ebbe ütközök bele.

    Nem direkt akarunk félreérteni téged, csak valahogy nem áll össze a mondanivaló.

    -Bezár a DPreview
    -Miért nem volt Laowa izémizé efnullkilencvenöt obiról cikk?
    -Besimultak a többiek közé
    -Csak a fáradtság látszódott
    -De mégse termelt profitot, mer amúgy nem zárták volna be

    Na most ebből könnyen olvasható ki, hogy azt gondolod, hogy ha extrém egzotikus obikról lett volna cikk, akkor nem simultak volna be a többiek közé, nem lett volna fáradtság, termelt volna profitot és nem zárt volna be. Persze lehet, hogy nem ezt akartad mondani. Érted?

    Én két dologból teszem ezt össze (és ezzel együtt tökéletesen egyetértek Stauffenberg fórumtársam által leírtakkal):

    1.)
    A tartalomfogyasztás eltolódott a clickbait címmel ellátott, gyorsan fogyasztható, gyors konklúzióval ellátott tesztek felé, mert "senkinek nincs ideje két órát olvasni ugyanazt a cikket". A poén az, hogy végül mindenki több, mint két órát szán a dologra, de mennyivel jobban hangzik, hogy 10 teszt alapján hoztam meg a döntésemet. Persze, 10 db 10 perces videó alapján, amiben jó esetben (Gerald Undone) sok munka van, rossz esetben (random clickbait címes youtuber) meg egy nagy nulla az egész szakmailag, az egész videó egy spec sheet felolvasás, meg egy szubjektív vélemény. Ami jó eséllyel egy irányba mutat, lásd felülünk a "hype train"-re.

    2.)
    Az amazon sz@rban van, leépít. Ilyenkor több dolgot szokás tenni, a helyzet súlyosságától függően:
    - Levágják a leginkább pénznyelő / problémás üzletágat
    - Megtartják a stratégiai ágazatokat, a többi kuka
    - Eladják a céget bagóér'

    Ebből én úgy látom, az amazon többé-kevésbé a másodikat csinálja. Még az se biztos, hogy veszteséges volt, az is elég, hogy ha nem szakítanak vele, és nem illik a portfolióba, meg a jövőkép (pl. az 1-es pont miatt) nem ragyog fényesen.

    Visszatérnék a korábbi hozzászólásomhoz - csak tudnám, hogy akkor mi a fenének vették meg anno...

    [ Szerkesztve ]

    An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

  • vond

    MODERÁTOR

    válasz PuMbA #7101 üzenetére

    Top komment: "Let's hope a porn site doesn't acquire the domain and change the meaning of DPreview indefinitely" :DDD

    VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

  • Stauffenberg

    Topikgazda

    válasz PuMbA #7107 üzenetére

    Igen, de ettől függetlenül a negyedik helyen tanyáznak a piacon, egy Sony, Canon vagy akár Nikon tartalom több olvasót vonz.

    Ettől még nincs mentség arra, ha sokat késik egy Fujifilm teszt, mert a negyediknek lenni is azt jelenti, hogy abszolút alanyi jogon ott van a mainstream gyártók között.

    És akkor itt jön egy dilemma, hogy egy szerkesztőségnek szabad-e pénzt elfogadnia a gyártótól azért, hogy prioritással kezelje egy teszt megjelenését. Az audio világban például teljesen általános, hogy a nagyobb tesztoldalak a rengeteg kisebb-nagyobb márkától pénzt kapnak (sőt kérnek) a tesztelésért, mert nem fér bele az idejükbe annyi eszköz, mint ami a piacon forog és a niche termékek, amik az olvasók 5%-át fogják érdekelni háttérbe szorulnának. Csak közben meg visszás, hogy pénzt kapsz attól, akinek a termékére mondanod kell valamit.

    Én amúgy régen sok Totalcart olvastam, mert sokszor vicces és szellemes módon teszteltek autókat és azt is érdekessé tudták tenni, ami egyáltalán nem esett bele az "ezt akár megvenném" kategóriába. De a gonzó egy másik újságírói stílus, mint amit a DPReview csinált. Cserébe nem szorultak rá arra, hogy abból legyen tartalom, ami jobban megfelel a vásárlói preferenciáknak, sőt eleve sokszor felvállaltak konfliktusokat is a gyártókkal/importőrökkel.

  • rob01

    tag

    válasz PuMbA #7143 üzenetére

    Canon 100-400mm II adapterrel, majd 100-500mm. A 100-500mm objektívvel még volt olyan probléma is, hogy e-zár és ibis kombóval életlenebb volt a fénykép, mint a normál zárral. Az R7 zárhangja meg annyira hangos volt mint egy géppuska.
    Jelenleg Fujim van, de azon is van „tracking sensitivity” beállítási lehetőség. Kipróbálom a javaslatod, köszi!
    Fujinál még azt is megfigyeltem, hogy zavaros háttér pl.: fű vagy falomb előtt lévő madarat felismeri az AF, egy négyzettel jelöli, de ennek ellenére mögé fókuszál. Erre esetleg valamilyen beállítás? Jelenleg ilyen helyzeteknél kikapcsolom a téma felismerést és kisméretű AF ponttal fényképezek.
    Tegnap láttam ezt a videót ezért hoztam fel a témát.

  • Neck

    veterán

    válasz PuMbA #7145 üzenetére

    Az R7 nem úgy volt beharangozva, mint sebességbajnok "sport APSC váz", a 30FPS -es 1/160000 elektronikus zárral meg hipergyors AF-el? Ehhez képest furcsa azt olvasni, hogy azt tanácsolod a júzernek, hogy váltson mechanikus zárra, mert az eShutter lassú...

    Én úgy tudtam hogy az R7-ben stacked szenzor van, ott nem kéne ilyen problémának feljönnie. Legalábbis a Sony a9-en nincs ilyen probléma.

    [ Szerkesztve ]

    An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

  • kovsol

    titán

    válasz PuMbA #7258 üzenetére

    Tegnap kint voltam, és nagyon sok fotós mászkált Sony 400-600GM objektívekkel. Megint levontad a tanulságot egy képből ahol a 200 fotósból látszik 10.

    May the Force be with you!

  • p_adam

    addikt

    válasz PuMbA #7267 üzenetére

    Jelenleg a legjobb MILC, 5999$ viszont nem éppen olcsó kategória.

  • brumi1024

    veterán

    válasz PuMbA #7267 üzenetére

    normális minőségű LCD is lesz a Sony-nál is a gépek hátulján

    *Van, az A7 RV-bol jott az EVF es a hatso kijelzo is. :K

  • Neck

    veterán

    válasz PuMbA #7267 üzenetére

    Ezt nevezem én újításnak :C

    Az A9 széria ismét odatette magát. Ez nagyon durva cucc.
    120 FPS, 1 / 80 000 shutter.

    Megint az objektíveknél lesz a labda, hogy legyen ami kihasználja :)

    [ Szerkesztve ]

    An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

  • Stauffenberg

    Topikgazda

    válasz PuMbA #7583 üzenetére

    De megint a szakmaiatlanság relativizálása megy, miközben nem az olvasó/néző dolga lenne, hogy eldöntse mi a valóság és mi a teljes süketelés (jó ha képes erre, de ne ez legyen az alapfeladat). Én eltöltöttem 6-7 évet az újságírásban és már azelőtt kiszálltam, hogy az influencer kultusz elkezdte a szakmát szétforgácsolni, szóval semmi személyes nincs benne, de azok az áltudományos süketelésbe oltott tévhit terjesztések amiket a Northrup páros művel, azoknak a tizedéért kivágnának egy szerkesztőségből, mint macskát szarni.

    Szóval lehet a vertikális tengelyen egy polcra helyeztem velük a Chris-Jordan párost, de horizontálisan máshol vannak. Utoljára a Dpreview időkben jelent meg a videóikban releváns gondolat amiből kiderül, hogy tesztelték is a gépet, nem csak teleshopos porszívóügynök módjára bemutatják, azok is felületes anyagok voltak, de a Dpreview ezeket a videókat az írott anyag meghosszabbításaként kezelte, míg a PetaPixel egy jópofáskodó hírportál volt mindig is.

    Az újságírókat sem kell glorifikálni, meg tévedni emberi dolog, de egyfelől ők nem csak magukért felelnek, hanem egy szerkesztőség, lap és kiadó reputációjáért is (ami egzisztenciális felelősség, mert onnan ki lehet rúgni), ráadásul egy szerkesztőség úgy strukturálódik, hogy egy anyag átmegy több kézen is (legalább egy szerkesztőn vagy rovatvezetőn), ami legalább kísérletet tesz a hibák minimalizálására.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák