Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Noddy

    senior tag

    válasz Huma #16493 üzenetére

    Persze vannak az önvédelmi reflexek, bár ilyen szempontból Jézus viselkedése megdöbbentő. De itt én D1rect állítására gondoltam, hogy a túlvilági élet bizonyos aspektusaival lehet hatni az emberekre. Ha nincs túlvilág akkor miért félnek tőle az emberek vagy épp ellenkezőleg képesek bármit megtenni érte. Bár itt éppen megint látszik, hogy D1rect nincs igazán képben a keresztyénséggel, mert ahogy korábban is írtuk kiérdemelni nem lehet a mennyországot. Nem azért fog oda kerülni valaki, mert sokat volt templomban.

    Egyébként igazad van, a regényekben bármit lehet írni bármilyen valóság alap nélkül, csak furcsa, hogy azzal jobban szimpatizáltok mint a Bibliával :)

    A Bibliában Isten bemutatja magát, ezen kívül a földi megnyílvánulása a keresztyén gyülekezetek (Krisztus teste). És ha kéred Őt hogy mutassa meg magát neked megteszi. Még fizikai megjelenése Jézus, aki valódi történelmi személy volt, az élete, halála feltámadása nem mese és kitaláció, rengeteg ember életét változtatta meg akkor és változtatja meg most is nemtől, rassztól, kultúrától függetlenül.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz Huma #16495 üzenetére

    Írtam korábban is, hogy nem egészen pontos volt a kérdésem. Persze a haláltól való félelem oké, de mi a csudának gondolkodnak az emberek a túlvilágról? Minden vallásban...

    A Biblia egy könyv, ami Isten szava kijelentése (a hitelességéről már oldalakat írtunk, a makacsságodat csak te tudod félre tenni.) A gyülekezet emberek csoportja akikben Isten munkálkodik Szent Lelke által, ha ezt látni szeretnéd bizony oda kell menni... (valamitől félsz?)
    És biztos vagyok benne, hogy csak azt hiszed nem történt semmi, Isten meg fogja magát mutatni neked.

    llll
    Amit írsz az pontosan igaz pl. a görög vagy római istenekre, azok éppen úgy viselkednek mint az emberek. Hazudnak, csalnak, megölik saját apjukat a hatalom érdekében, piperkőcök, nárcisztikusak, irigyek, sóvárognak stb, stb...
    Szerinted a keresztyénség Istene, azaz az egy élő és igaz Isten miben antropomorf? Ismered egyáltalán? de jogos az észrevételed, mert az ember Isten képmása, de ha megnézed a Bibliát akkor láthatod, hogy az emberben felsejlenek Istenből dolgok, és nem azt látod mint pl a görög, római, germán isteneknél.
    Egyébként miért söpörsz le az asztalról egy megalapozott kutatásokat tartalmazó könyvet? Mi alapján gondolod, hogy számodra érdektelen adatok bizonyos tények?

    D1rect
    "Ígéretekkel lehet hatni az emberekre, ha nagy előnyt ígérsz sok mindenre rá lehet venni az egyén."
    Ebből gondoltam azt, hogy az emberek azért kerülnek a mennybe (nagyon jó dolog). És ezért cserébe be kell tagolódnia az egyházba. Ha nem erre gondoltál akkor valamit félre értettem.

    [ Szerkesztve ]

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz llll #16514 üzenetére

    Akkor ezt írd és ne ezt "hát...köszi, de gondolom zömében csak újabb, számomra gyakorlatilag ellenőrizhetetlen infókat, feltételezéseket kapnék
    olyanokkal meg már eléggé tele a padlás..." :)

    Írhatsz nyugodtan negatív tulajdonságokat is. Kíváncsi vagyok miket találtál.
    A szeretetre pl. jó példa hogy a görög szó Isten szeretetére az agapé az ember eros-szal és filia-val képes csak szeretni. Igen az ember is szeret de Isten szeretete nem emberi. De pl ugyen ez igaz a hűségére. türelmére, pont erről fog szólni a tavaszi ifi hetünk is. Meg nézzük Isten hűsége milyen és milyen az ember hűsége... és hát arra jövünk rá, hogy Isten ezekben tökéletesebb nem picit hanem nagyon. Ezért is érdemes tanulmányozni a Bibliát, hogy megtudjuk hogy Ő milyen is valójában.

    Erre jó példa, hogy habár én vallásos családban nevelkedtem közép iskoláig Istennel nem volt semmi kapcsolatom. Tudtam róla mindent, 5-ös volta hittanból, lekonfirmáltam stb... de meg kell mondjam, hogy ez nem jelent semmit, ez csak képmutatás, megfelelés mert elvárás a tanárok, szülők részéről. De Isten nem hagyott ebben az állapotban. Megszólított az ige által, amit hiába olvastam korábban nem jelentett semmit, de akkor mégis a lelkemhez szólt, megértettem, hogy mi van a betűk mögött. Nehéz ezt szavakba önteni de kb olyasmi mint amikor egy zavaros rádióadás kitisztul és hallasz mindent. Összeáll a kép, megérted hogy kapcsolódik össze a Biblia első szava az utolsóéval, megérted a keresztyén emberek viselkedését, mintha egy fátyol hullna le a szemedről. Megérted hogy Krisztus nem csak egy jó tanító volt, hanem Isten tervét vitte véghez. Ő törölte el a halált ami vár rám. És ez az egész egy sziklaszilárd alap lesz, mert bárhol próbálsz belekötni nem találsz egy pici rést se ahol inogna. Felismertem Isten munkáját a többi emberben (tényleg azt csinálják és úgy ahogy Isten mondja), a világban. Nincs semmi amiben ne az Ő kezemunkája lenne benne. Én így találkoztam Istennel.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz D1Rect #16507 üzenetére

    Ezzel egy embert csak a bűnbánatra veszel rá semmi másra. Nem tudom még mindig mit értesz "sok minden" alatt.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz Huma #16530 üzenetére

    Miért vonod kétségbe, hogy pocokxx-nak van kapcsolata Istennel? Ha valamit nem tudsz bizonyítani akkor azt nem kellene kijelentened. Mond esetleg az, hogy ha veled ezek történtek volna akkor se hinnél Istenben. Bár akkor valószínűleg te is hinnél :)

    D1rect
    Igen valamit valamiért, de ez nem ember ember közötti csere, hanem Isten és ember közötti.

    [ Szerkesztve ]

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz llll #16533 üzenetére

    Az Újszövetségben található könyvek mind történelmileg hiteles, szemtanúk által is hitelesített és külső személyek (nem keresztyének) által is megerősített tényeket tartalmaz. Jézus halála után 70 évvel került leírásra a legfiatalabb levél is. Ez minden vitán felül áll, tényekkel megalapozott. Erről megkérdezhetsz bárkit.

    Ha belegondolsz itt már régen nem szimpatizációról van szó. Elég csak megnézni a hozzászólásodat, miért nem tudsz normális hangnemben írni ahogy korábban tetted. Miért ez az indulat benned? Istennek ellenségei vannak. De pont a Biblia mondja hogy "Hogy legyetek a ti mennyei Atyátoknak fiai, a ki felhozza az ő napját mind a gonoszokra, mind a jókra, és esőt ád mind az igazaknak, mind a hamisaknak." Isten terólad is gondoskodik mindegy mit gondolsz róla, nincs benne semmi diszkrimináció a gondoskodás terén, de tény hogy vannak akik elutasítják őt, de legalább nem vádolható erőszakossággal, ha valakinek nem kell, akkor azt békén hagyja. Nem kötelező megtérni, de a bűnnek büntetése van és a következőekben erre hozol példákat.

    Miért történt az özönvíz? 1 Móz 6,5-6 Egy verssel kellett volna előrébb olvasnod és megtalálod a választ. Isten a gonosz megfékezése miatt vitte véghez az özönvizet. És ha megnézed a 8. verset azt látod, hogy Nóét nem amiatt tartotta meg mert olyan jó ember lett volna, hanem azért mert kegyelmet találat (kegyelem a meg nem érdemelt jóindulat). Szerinted Istennek mennyi be került volna új világot teremteni? Isten tényleg nem hirtelen felindulásból cselekedett, a gonosz terjedését fékezte. Ha megnézed a 8. rész 21. versét akkor megint szembesülhetsz Isten türelmével és kegyelmével. Tehát nem poénból volt az özönvíz.

    Nagyon jó példa Elizeus története is. Azok a fiatalok tisztában voltak vele, hogy Isten prófétáját alázták és vetették meg (el lehet gondolkodni a szülők felelősségén is). A büntetés jogos és igazságos volt rajtuk. De itt megint ott van a kegyelem, hogy manapság hányan gyalázzák Őt de hallhatják az örömhírt.

    Tudod Jézus miért halt meg? Mit jelképez a vér?

    Kánaáni népek is gonoszságuk miatt lettek kiírtva. Nem tudom te mennyire szimpatizálsz az ember áldozattal, mikor gyerekeket és nőket égettek el Baálnak, nos Isten ezt nem hagyhatta meg. Itt is fontos látni az emberek felelősségét.

    Az egyiptomi esetben is jogos volt Isten büntetése. A Fáraó, az egyiptomi nép vezetője felelős a népéért, elengedhette volna a zsidókat, tudta hogy mivel áll szemben, de ő azt hitte hatalmasabb Istennél. Hiba volt de tisztában volt a következményekkel és ennek egy egész nép itta meg a levét. Nem ismerős ez a történelmi tudásodból, hogy egy egész nép szenved egy egy rossz vezető hibás döntései miatt? Az emberi gőg ide vezet, a nép vezetőinek a felelőssége nem semmizhető.

    Heródes hatalom féltésből ölt, Isten a népét szabadította meg. a fáraó tisztában volt a helyzettel, rosszul döntött. Az ember felelőssége nem semmizhető, ha már megszerezte az erkölcsi döntés jogát, viselje következményeit.

    Tudom hogy jó dolognak tűnik beszélni a szabad akaratról, csak az ember nem igazán szereti a felelősséget vállalni a tetteiért. A szabad akarattal okozott sebeket, károkat Isten nem hagyja büntetés nélkül. Az teszel amit akarsz, de vállald a következményeit. Én tudom vállalni.

    Tudod miért halt meg Jézus? Szerinted Isten hol fordított nekünk hátat? Most is napról napra gondoskodik rólad is.

    Igen vallásos családban nőttem fel. És sok keresztyén pedig nem. Talán ez mutatja jól, hogy Isten a képmutatásból is képes kirángatni az álkeresztyéneket :) Ha a János vitézben vagy a Koránban mélyedtem volna el Isten akkor is megszólított volna, ahogy erre rengeteg példa van a világban. Több millióan térnek meg Indiában, Afrikában, közel és távol keleten. Isten engem a képmutatásból hozott ki, valakit az iszlámból, valakit az ateizmusból, nincs benne szabályszerűség, csak Isten kegyelme, az Ő keze bárhova elér.

    Kiemeltem, de akkor mégegyszer kiemelem: nem homályos, megérzés szerű révület volt. Az értelmem és a tudatom tiszta volt akkor is és most is az. Mintha egy másodfokú egyenletet oldottál volna meg (ez nálam nagy szám mert a matek nem az erősségem :) ) és meglátod az eredményt leellenőrzöd és minden stimmel :) Nem egy kósza gondolatra teszem fel az életemet, hanem a legstabilabb dologra. Ez ésszel és értelemmel megfogható. Krisztus halála értem is történt.

    Keresztyénnek lenni nem kellemes állapot. Lenézik az embert, hülyének tartják, narkósnak nézik, csak anyag nélkül... Ha ezt nézi az ember akkor biztos nem lenne keresztyén, és itt még nem is beszélek azokról akik mondjuk egy arab országban élnek, mert ott könnyen meg is öletik őket és ezt meg is teszik. Szóval nem tudom milyen kellemes állapot fenntartására gondolsz. A valóságban élek, nem hitegetem magamat mátrixszerű eszmefuttatásokkal, nem vagyok megvezethető a reklámok által. Vannak mberi kapcsolataim.

    Az evolúció elől nem zárkózom el, sőt nem is tehetem munkámból kifolyólag, megvizsgáltam, talán túlságosan alaposan is és nem meggyőző. A természetes szelekció az rendben van, de ahogy azt korábban kifejtettem azt a Biblia is megerősíti, a többire nincs meggyőző bizonyíték, egy szép elv ami az ateistákat kielégíti, mert lehet vele Istent tagadni. Tudtad, hogy már olyan fogalom is létezik hogy reverz evolúció? :) Na már itt tartunk :)

    Más vallásokat ismerek, nem zárkózom el a velük való párbeszédtől, bár tény hogy kis hazánkban az ateizmus a leggyakoribb. Meghallgatom őket és képes vagyok normális hangnemben érvelve vitázni. Ezt neked még gyakorolnod kell...

    Elmúlástól nem félek.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz Mr X #16543 üzenetére

    Nóé se volt igazhitű, csak Isten kegyelme miatt maradt meg. Tehát Noé halála is jogos lett volna.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz Gabás #16546 üzenetére

    Amit írtam nem véletlenül írtam. Ha megkérdezel bármilyen ókori írással foglalkozót (filológusoknak, hívják őket), történészt akkor azt fogja mondani, hogy máté evangéliumától kezdve a jelenések könyvéig mindegyik Kr. u. 70-ig le volt írva, azok a szemtanúk hitelesítették akik még találkoztak Jézussal, hallották mit tanított és nem egy-két ember kitalációja. A külső források is ezt támasztják alá, a keresztyénség éppen olyan ütemben terjed és olyan módon ahogy az apostolok cselekedeteiben le van írva, stb...

    A sokféle szövegtöredék vizsgálatakor pedig az derült ki, hogy nem történt szöveg romlás vagy változtatás.

    Az újszövetség semmivel se hiteltelenebb mint bármelyik másik ókori irat ami alapján tanítanak történelmet az egyetemen, vagy általános iskolában.
    Olvass utána. És ez a válaszom Humának is. A történészek leírták, ők is ugyan olyan tudósok mint a biológusok, megvannak a megfelelő vizsgálati módszereik. Én itt llll kedvéért csináltam a kivonatot, de ez a summája a kutatási eredményeknek.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz Mr X #16552 üzenetére

    Nem volt egyetlen érdemes és ártatlan ember sem.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz Huma #16550 üzenetére

    Ha elolvasod a történetet akkor tudnád, hogy a fáraó tisztában volt a dolgokkal, előtte 9 esetben már történt csapás, tudta hogy Mózes nem játszik, minden eddigi szava valóra vált. Isten megmutatta az erejét korábban. A fáraó makacs volt, (mint te :) ). A legkézzelfoghatóbb érvekkel se lehetett meggyőzni, ragaszkodott görcsösen ahhoz hogy ő dirigál, a fia elvesztése térítette csak észhez, hogy habár istennek gondolta magát mégis csak egy ember.

    Olyan világban élünk, hogy a mi szenvedjük el a vezetők rossz döntéseit. USA-tól kezdve Szváziföldig. Ha szerinted ez nem igaz, akkor nem ezen a földön élsz. Jogos volt a trianoni döntés is, senki nem mondja azt hogy jogtalan volt az országrészek lecsatolása. Lehet hogy böki a csőrét néhányaknak, de jogos volt.

    "A keresztyénség mindig is aktívan terjeszkedett"
    Vajon miért?

    Oktatnak és segélycsomagokat visznek, ez igaz, de cserébe biztos nem kérnek hitet, mert a hitet nem lehet kérni... ezzel bármelyik misszionárius tisztában van. És ha odamész és megnézed ezt is látod. Sztereotíp általánosításokat én is tudok mondani... És akkor az üldöztetésről nem beszélsz, ahogy korábban is írtam nem rózsaszín élet a keresztyénség. Azok az emberek a halált is vállalják.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz Mr X #16555 üzenetére

    Szerinted ha egy születendő gyermek ártatlan lenne szükség lenne nevelésre? Megtanítani arra hogy mi a jó és mi a rossz?

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz Huma #16563 üzenetére

    Bocsánat de nálad nagyon elgurult valami. A pizza és az óvoda között nincs semmi kapcsolat. A fáraó és a népe között pedig nagyon sok, felelős uralkodó volt. Ezért volt jogos viselkedés. A földi hatalmaknak nem véletlen van hatalmuk. A pizzásnak nincs hatalma az óvoda felett, nem tudom ezen mit nehéz megérteni.

    Az pedig gondolom szintén ártatlan dolog hogy rabszolga sorsra kényszerítettek egy népet és kizsarolták őket. És ebben az egyiptomi népnek is volt része, ők fogták a korbácsot... Nagyon ártatlanok voltak...

    És ugyan ez igaz trianonra is, csak ismételni tudom magam. Rossz oldalon harcoltunk, rossz döntést hoztak a vezetők, rossz sorsa lett a népnek. A papírok alá lettek írva, nem lehet megváltoztatni. Törvényileg szabályos volt a lecsatolás, ezt értem jogos alatt, jogszerű, persze érzelmileg az ember sok mindent érez az ember jogtalannak, pl a BKV jegy árát is.

    Kérlek igazold, hogy hitet kérnek? Vagy jön megint a google.com szindróma?

    [ Szerkesztve ]

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz Huma #16570 üzenetére

    Ha a pizzázó dolgozói fogságban tartják, kínozzák és sanyargatják a szeretteidet, azokat rabszolga munkára kényszerítik és ezt a dolgozók családtagjai élvezik és támogatják, valamint előtte 9-szer! figyelmezteted, hogy ne csinálják akkor teljesen jogos. Itt nem egy pizza megrendeléséről van szó, de neked lehet ennyit jelent a szeretteid sorsa...

    A Bibliában az van benne, hogy az emberi kegyetlenkedés elnyeri méltó büntetését, ezért ne gyilkolj, Isten büntetése minden esetben megérdemelt.

    A köznépnek is volt része a zsidók szenvedésében.

    Igen, a vesztes oldalon harcoltunk. Ez nem a vezetők döntése volt, nem ők döntötték el, hogy melyik oldalon harcoljunk, vagy egyáltalán harcoljunk-e?

    [link]
    "De ha repülővel megyünk, és viszünk gyógyszert meg fogorvosi felszerelést – magyarázták Steve-nek –, akkor örülni fognak nekünk. Miközben segítünk rajtuk, beszélhetünk nekik arról, amit »Isten vésett a kőbe« – azaz Isten Igéjéről.”
    Tehát nem kötötték hithez az orvosi segítséget. És ez csak egy példa. Minden misszió így működik, segítenek, de nincs feltétele a segítségnek.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz llll #16573 üzenetére

    Most hétvégén nem leszek. De ígérem válaszolok. De kb Humának írt válaszaimban benne van a neked szánt válaszaim töredéke. Addig is emészgesd azt a gondolatot, hogy "az ember szívének minden gondolatja szüntelen csak gonosz" azt hiszem ezt már felfedezted magadban, ez már egy jó pont. Kb. világos már neked így is, hogy minden ember elpusztulhatott volna ezerszer, mert ahogy a te szívedben is ott van a gonoszság úgy mindenkiében ott van. Szóval a csoda az az hogy még élünk :) Az ember önkényes gyilkolását a jogos büntetéssel nem keverném, más lemészárolni egy családot és más meghozni bíróságon ítélettel. Isten ez utóbbit teszi. Amire ti Humával mindig hivatkoztok az ártatlanság, de nem tudjátok semmivel se igazolni azok ártatlanságát...

    Isten teremtette pont Az ember pedig elcseszte, szabad akaratából, akkor most ki is a hibás? Az ember szabad akaratából dönthetett volna jól is, de nem akart. Kié a felelősség?

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz D1Rect #16575 üzenetére

    A drogos anyának torz gyereke születik... sajnáljuk a gyereket, de értjük, hogy nem véletlen ami történik... a hülyeségnek következménye van.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz llll #16573 üzenetére

    Na visszatértem a hosszú hétvégéről. Látom nem tétlenkedtetek.

    Néhány észrevétel ami aközben értett meg, míg pihentem:
    IIII bármennyire is tárgyilagos próbálsz lenni feltűnt, hogy a Bibliából féligazságokat emelsz ki és azzal ostorozod Istent, a keresztyéneket. Az elején ez szimplán csak tudáshiánynak gondoltam, de visszaolvasva elvileg "jó" bibliaismerettel rendelkezel. Tehát szándékosan ferdítesz... ez provokációnak jó, és érdekes területekre vihet, de mivel ez könnyen cáfolható ha valaki ténylegesen utána néz a dolgoknak már inkább szánalmasnak tűnik. Lehet folytatni, mert a kommunkiáció nem szakad meg, csak mindig ugyan azt kell leírnom :) Olvasd el a Bibliát :) És ha már megtetted akkor figyelj oda arra amit olvasol.

    "pl milyen szemtanúkra és milyen külső megerősítésekre, hitelesítésekre gondolsz"
    A szemtanuk azok voltak, akik jóváhagyták az evangéliumokat. Amikor a keresztyénség el kezdett terjedni, már Jeruzsálemben is csak 3000 férfi + nők gyermekek kezdték el követni Jézust, és még abban a században megjelentek az evangéliumok, tehát ha abban hazugságot írtak volna le nem terjedt volna. A külső forrásokkal kapcsolatban pocokxx leírt. [link] A külső források és a belső hitelesség egymást megerősítette. A számodra ellenőrizhetetlen és hiteltelennek tartott infókról beszéltél. Ezért erősítettem meg, hogy igen a keresztyénség komoly történelmi alapokon nyugszik, nem az van, hogy néhány ember kitalált valamit és azzal szédít embereket.

    "én is azok közé tartozok, akik szerint ez az egész talán mégsem olyan "jó"
    és ne is menjünk el abba az irányba, hogy ő nem ilyennek teremtette
    ő teremtette
    pont"

    Tehát itt jön be a képbe, hogy te megint jobban tudod, hogy mi van, nem érdekelnek az érvek, nem érdekel a Biblia... Csak azt nem tudom hogy honnan veszed? Ez simán csak beleböfögés a világba, hogy engem nem érdekel semmi, nekem van igazam és mindenki hülye aki nekem ellent mond, pláne ha keresztyén... Javíts ha tévedek. Mitől vagy ennyire önkényes?

    nem tudom hogy mondjam finoman, de sztem ez a rész sem feltétlenül így értendő
    sztem nem azért hozza fel rájuk is, mert róluk is gondoskodni akar
    (hiszen róluk ugye előbb-utóbb egyértelműen nem fog
    akkor meg hol a következetesség?)
    hanem mert szükségszerű
    ugyanis csupán arról van szó, hogy még nem kapálta ki őket a többiek közül
    és EZÉRT kapnak egyelőre ők is a napból, esőből, stbbő

    Ha megnézed a beidézett Bibliai vers előtti verseket egyértelmű hogy nem erről van szó. Ezt te találtad ki, ez jól illeszkedik a gonosz isten képedbe, csak kár hogy nem tudod igazolni.

    "erről a sátánt kellene megkérdezni, vagy ádámot, vagy a kánaáni népeket, vagy szodomaiakat stb"
    Tehát te azt mondod, hogy ezeknek az embereknek semmi felelősségük nem volt? Ahogy Ádám, úgy kánaán és szodoma is saját akaratából cselekedett. Valahol írja a Biblia, hogy Istenben élünk és mozgunk, ez az Ő világa, a teremtményei vagyunk, és ha bármelyik teremtmény próbálja magát innen kivágni akkor megsérül. Tudod mi a szodómia? Említetted hogy a ne paráználkodj parancs tette be neked a kaput. Neked nem jelent semmit az házastársi hűség amit ez a parancs véd? Ami véd téged, védi a párod és véd más embereket, hogy ne romboljátok az emberi kapcsolatokat? Persze lehet hogy ezt te valami iszonyat bezártságnak élted meg, az lehet...

    A bűn az Istentől való elszakadtság állapota. Ekkor kezd el az ember saját indulatából ölni, emberi kapcsolatokat összetörni, lopni, hazudni, megcsalni a számára legszeretettebb személyt... a lista majdnem végtelen. Istennel való kapcsolatra lettünk teremtve, de mi az ellen lázadunk. Mintha egy hal azt mondaná, hogy nem akar a vízben élni, vagy egy ember hogy nem akar többet levegőt venni. Isten csapásokkal figyelmeztet, hogy ezt nem lehet sokáig csinálni, de mi akarjuk :) A végén így is úgy is megfulladsz. De Isten felkínálja a visszatérés lehetőségét. És ez nem az a fajta hajbókolás amiről Huma is beszélt, a keresztyénség nem az, hanem az hogy a helyedre kerülsz és jól érzed magad, és ha egy finom étel után azt mondod, "köszönöm ez finom volt" az nem a szakács előtti meghódolás, hanem hála a jó ételért.

    "mindig is voltak gonosz emberek, mindig is lesznek
    te el tudsz képzelni 1 olyan pillanatot, amikor kivétel nélkül minden egyes ember az volt a földön?
    hogy mást ne mondjak a csecsemők is?
    megvan az a kép a titanicból, amikor a halott anya a karjában tartja a halott csecsemőjét?
    mégis mit kellene ahhoz elkövetniük, hogy TE így büntesd őket?
    (na most majdnem...de még mindig nem )
    "
    Te mondod ki, hogy mindig is voltak bűnös emberek a földön. Igazad van. Te magad ítéled el őket. Egyébként Isten látja mindenkinek a szívét és látja mindenkinek a jövőjét. Az Istentől való elszakadottság mindenkinek a vérében benne van, a csecsemőkében is. Egyébként megint kevered a szezont a fazonnal. Isten az embernek az ítélkezést megtiltja. Tehát nekem semmi jogom bűntetni és mivel próbálok ebben is engedelmes lenni meghagyom Istennek az ítéletet, Ő jobban tudja, hogy ki és miért érdemli meg. És az ember felelősségét ne hárítsd Istenre, 9-szer kapott lehetőséget a fáraó és még kitudja még előtte hányszor. Isten megbocsát és teljesen megbocsát (77-szer), de ahhoz oda kell menni hozzá, de még ebben is benne van a kegyelme, hogy sokáig oda lehet menni hozzá, de ha valaki nem akar oda menni azzal mit lehet kezdeni? Az ember Istennel való kapcsolatra teremtetett, ha egy virágot nem öntözöl elszárad. Ha nincs az embernek kapcsolata Istennel akkor meghal. De hála neki, ma ,ár mindenki hallhatja az evangéliumot és a lelkiismeret törvénye is dolgozik mindenkiben. Egyébként ha az életnek nincs értelme (ateizmus) akkor miért is kellene egy csecsemőnek életben maradni (költői kérdés... ha csak egy ösztönös állat vagy minek akadékoskodni lelki dolgokon).

    "ezt így mondják?
    (mert ugye ha mindenkit kiírtott volna, azzal azt is elismeri, hogy totális kudarcba fulladt ez a teremtésre tett kísérlete - mondom ezt teljesen higgadtan)
    "
    A teremtés nem fulladt kudarcba. És Isten teljes kiirtás nélkül is elismeri, hogy rosszra fordultak a dolgok, teljesen helyes kórképet ad akkor amikor azt mondja, hogy "az ember szíve minden gondolata szüntelen csak gonosz". Az embereknek nem kellett Isten és egymást kezdték kínozni. De Isten ezt nem hagyta és megfékezte a gonoszság terjedését. Nóéékban megmutatta szabadítását. Ezzel előre mutatva Krisztusra.

    "ez megint tűnhetne akár személyes sértődésnek is
    Jézust sokkal jobban megalázták és megvetették
    hol van megint a következetesség?
    vagy ez már a 78. megbocsájtás lett volna?
    (ha sértőnek érzel akkor vess 1 pillantást magadba is:
    nem lehet hogy azért, mert vhogy kellemetlen, amiket mondok...?)"

    Elizeus Isten szolgája, Jézus maga Isten. Isten a szolgáját védi, magát nem... Ugye, ugye...
    Nem kellemetlen amit mondasz, csak látszik, hogy egy magad által kitalált istenről beszélsz és nem a Biblia Istenéről aki az egy élő Isten.

    "pedig azt hittem, hogy az egyiptomi elsőszülöttek után világos
    (látod?
    kihozod az emberből az ideget )
    "
    És itt megint csak magadat idegeled. Az önkényes gyilkolászás és a jogos ítélet között komoly büntetés van. A kánaániak által legyilkolt emberek csak pusztán heccből haltak meg, az egyiptomiaknál a jogos ítéletet szenvedték el.

    "akkor még egyszer megkérdezem mély tisztelettel:
    és mit tehettek erről mondjuk a legyilkolt csecsemők?
    mondjuk azok, akik nem a fáraóra szavaztak a választáskor?
    vagy a lemészárlásukat túlélő anyák, apák?
    "
    A vezetők felelősek a népért. A drogos anya felelős a torz csecsemőért. Az ember szeretné hárítani a felelősséget de nem lehet. Egyébként teljesen jogos lenne az egész, ha nem lett volna figyelmeztetve az egész nép. Mindenki tudta mi fog következni, csak nem vették komolyan. (elmenekülhettek volna egyiptomból stb...)

    A jogosság ellen még mindig nem tudtál érvet hozni, mindig csak ez a szerintem, stb dolgok jönnek. Biztos nagyon jól megszervezett életed. sehol nem írtam, hogy a csecsemők gyilkolászását helyeslem. Isten se örül annak, hogy az ember ennyire hülye. De mivel igazságos a következményeket el kell viselnünk. Na ez nem tetszik nekünk. De Jézus azért halt meg, hogy a mi hülyeségünk törlesztve legyen, sőt igazából ez nem is elég, mert folytatnánk tovább még ha a számlánk nullázva is lenne, de képes minket a jóra indítani, hogy ahelyett hogy bántjuk egymást tudjuk szeretni egymást.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz Noddy #16744 üzenetére

    "És itt megint csak magadat idegeled. Az önkényes gyilkolászás és a jogos ítélet között komoly büntetés van. A kánaániak által legyilkolt emberek csak pusztán heccből haltak meg, az egyiptomiaknál a jogos ítéletet szenvedték el."
    Az önkényes gyilkolászás és a jogos ítélet miatti büntetés között komoly különbség van.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz lao ce #16749 üzenetére

    Ahogy az én esetemet is írtam, hogy a majmolásból csak képmutatás származik. Isten ebből is ki tudott vezetni. Tanítással senkiből se lesz Isten követő, vallásos esetleg, és talán jó erkölcsökkel rendelkező ember. Persze meg is lehet utáltatni az egészet, ha egy vallásos ember kezd el Istenről papolni és közben maga sincs tisztában azzal hogy miről beszél... De abban a világban élünk amit Isten alkotott, ahogy a másik embernek is beszélünk róla úgy a gyerekeknek is kell. Erre jó példa a Bibliából Mózes, József, Dániel, stb..

    [ Szerkesztve ]

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz llll #16757 üzenetére

    "Én pedig azt mondom néktek: Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, a kik titeket átkoznak, jót tegyetek azokkal, a kik titeket gyűlölnek, és imádkozzatok azokért, a kik háborgatnak és kergetnek titeket.
    45. Hogy legyetek a ti mennyei Atyátoknak fiai,
    a ki felhozza az ő napját mind a gonoszokra, mind a jókra, és esőt ád mind az igazaknak, mind a hamisaknak.
    46. Mert ha azokat szeretitek, a kik titeket szeretnek, micsoda jutalmát veszitek? Avagy a vámszedők is nem ugyanazt cselekeszik-é?
    47. És ha csak a ti atyátokfiait köszöntitek, mit cselekesztek másoknál többet? Nemde a vámszedők is nem azonképen cselekesznek-é?
    48. Legyetek azért ti tökéletesek, miként a ti mennyei Atyátok tökéletes."
    Kiemelés tőlem.

    Tehát a Isten a gonoszokat szereti és róluk is gondoskodik, és nem a "hívők" miatt. A többit este.

    [ Szerkesztve ]

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz llll #16752 üzenetére

    "mind egytől egyik személyesen Jézustól hallották a neki tulajdonított tanításokat?
    véletlenül sem hallomásból értesült ezekről egyikük sem?"

    A hegyi beszéd, mezei prédikáció mind mind olyan beszédek voltak amik nagy tömeg előtt hangzottak el. Több ezer előtt (kenyérszaporítások is ilyenkor történtek, egyszer 4000 emberrel, másszor 5000). De a tanításoknál, keresztre feszítésnél, feltámadásnál több ezer szemtanú volt jelen. Nem véletlen hogy Péter elmondhatja, hogy akiről "Isten bizonyságot tett" azaz aki bebizonyította, hogy Isten ereje által cselekszik, és akit "megöltetek". ApCsel 2,23
    Ha józan ésszel belegondolsz nem sok ember áldozza életét valami hallomásra, ráadásul olyasmire ami csak valami homályosan dereng, nem is érti igazán, hogy mi van...
    Az hogy volt egy Jézus nevű személy és a követői a keresztyének ez már szerintem elég :)
    Szerintem engem nem vakít semmi, szépen leírtad, hogy a korabeli rómaiak és zsidók mit láttak és ez egybevág a Bibliában szereplő dolgokkal.
    A rómaiak egy lázító személyt látnak, mert ezzel a váddal visznek egy több ezer fős tömeget megmozgató Jézus nevű embert Pilátus elé (ez van a Bibliában is). Jó meglátás a Suetonius idézet. Ha megnézed a Bibliát akkor a zsidó nép egy katonai felszabadítót, új királyt várt (pl.hogy Dávid leszármazottja) Jézus felé mindig volt egy ilyen igény, de ezt ő mindig elutasította, de a nép nem tágított (a hamarosan következő virágvasárnapon erre emlékezünk). Ahelyett hogy lovon mint egy király lovagolt be, egy szamáron tette ezt meg. De mivel mindenképpen igazolta magát Messiásként a csodák által az emberek politikai megoldásokat vártak tőle, lázadoztak róma ellen, ennek megnyilvánulása volt a virágvasárnap történtek. (Egyébként nem tudom milyen csoportokról beszélsz, mi az az eleve más csoport? Ezt kifejtenéd? Voltak a zeloták akik fegyveresen gerilla harcot folytattak a rómaiak ellen, ilyen volt Péter apostol is.) Tehát igen, Jézus soha nem uszított róma ellen, de a Bibliában benne van, hogy az emberek ettől függetlenül lázadoztak és Jézusban egy katonai, politikai megoldást reméltek, ennek a csúcspontja a Jeruzsálemi bevonulás volt és a kudarca a golgota, mikor is a nép csalódott benne és saját maga küldte a keresztfára mert nem azt kapta amit remélt. (Ha emlékezel még a gecsemáné kertben is egyes követői harcoltak volna... hiába voltak ott mellette nem értették igazán Jézust).

    Varázsláshoz:
    Lukács 11,14-15; de a töbi evangéliumban is benne van, hogy az ördöggel való cimborálással vádolták Jézust. (Akár még szimpi is lehetne neked :) )
    Jézus születése tényleg nem volt normális. A jegyesség alatti terhesség házasságtörésnek számít.

    Tehát azt mondod, hogy az ember szabad akaratából hozott rossz döntés és Isten azon ajándékával, hogy az embernek szabad akaratot adott ugyan az?

    Ha Istent nem tartod létezőnek, sőt számodra semleges, akkor minek idegeled magad?

    "ezt a "szeret bennünket" gondolatot pedig én vhogy úgy tudnám mégis lefordítani, hogy ha "együtt működsz" vele, ha "ráhangolódsz", akkor te azt szubjektíve úgy fogod megélni, hogy "cserébe" jó lesz neked"
    Ez így nagyon nagy kavar... le tudod ezt írni világosabban, vagy te se tudod igazán hogy mit akarsz mondani?

    Elhiszem, hogy szeretnéd hárítani az emberek felelősségét, senki se szeret felelős lenni valami rosszért. De legalább Isten Jézusban helyre hozza a hibát amiért mi még vállalni se akarjuk a felelősséget.

    Tehát szerinted a hűség hülyeség és nem működő képes? Végülis, ha állatok vagyunk... ja mégse, mert még ott is van monogám párkapcsolat egy egész életre...

    Egyébként amíg nem ismered fel, hogy ártasz a viselkedéseddel másoknak, mindegy mit mondok. Lehet nyugodtan lopni, csalni, hazudni, párkapcsolatokat tönkre tenni, amíg nem látjuk be, hogy ezzel ártunk magunknak és másoknak, úgyis mindegy mit mond Isten... Jó éjt!

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz llll #16765 üzenetére

    A Filippibeliekhez írott levélben benne van, hogy Jézus, hogy vette fel az emberi formát, hagyta el a mennyet. Emberi formában volt, de isteni hatalommal cselekedett és tanított. Szerintem nem olyan volt "mintha" Isten járt volna a földön, ha bárki megnézi miket tett és mondott akkor ez elég egyértelmű. (bűnök megbocsátása, Atyához menetel feltételei, jelenések könyvében ki ül a trónon, kit dicsőítenek az angyalok, lények és emberek?) Sőt a zsidók is amiatt ítélték el, mert Istennek mondta magát és Jézus ezt nem tagadta... Minket az hoz inkább zavarba, hogy ezt emberi formában tette, nem?

    "nem tehetek róla, de megint a valójában szánalmas álgyakorlatiasságom kér szót:
    a 20-30 méternél messzebb állók vajon mennyit hallhattak a szavaiból?
    (még ha feltételezzük is, hogy teljes szélcsend volt, illetve hogy 1 pisszenés nélkül álldogált az a több ezer zsidó..)
    vagy mint a bryan élete c. filmeben, a messzebb állókhoz már úgy jutott el az infó, hogy boldogok a sajtkészítők?
    bocsi, nem a hitedet gúnyolom, csak nem bírtam kihagyni
    én jókat röhögten azon a filmen
    de most komolyan
    szted?
    mert hát érted
    ha nem is hallhatták, akkor mit hitelesíthetnének megint...?
    "
    A Blájen életét én is szeretem :)
    A felvetésed jogos, és a mai 10000wattos erősítős világban el se tudjuk képzelni milyen lehetett akkoriban beszélni és tanítani, de az emberek mégis ezt tették és nem csak Jézus, hanem sok más híres, neves ókori tanító, vallási vagy filozófiai mester.
    Ha a gyakorlatból indulunk ki szerinted mennyi az esélye annak, hogy valaki hallgat valamit amit nem hall? Ráadásul úgy hogy órákat képes emiatt étlen, szomjan ácsorogni a sivatagban... nem véletlen hogy a nagy tanítások akusztikailag megfelelő helyen történtek (hegy, tengerpart, mindegyik helyen jól terjed a hang). És ha belegondolsz, szintén gyakorlatias, ha csak az első 100 ember éri Jézust, a köv. 100 mást ért, a mögötte lévő másik 100 megint mást, akkor hogy lehetséges, hogy mégis mindannyian ugyan azt értették meg és több ezren ismerték Jézus tanítását (pünkösdi események).

    "tehát azt hittem, hogy mondjuk a jelenések könyvében leírtakra is tudsz vmi másik, külső forrást"
    Ez azért furcsa kérés, mert ugyebár a jelenések könyve apokaliptikus irat, mire gondolsz pontosan? A könyvben szereplő gyülekezetek léte régészek által igazolt. Pl. nem véletlen hogy a laodiczeabelieket a hideg és meleg víz példájával tanítja, ugyanis ott az ásatások szerint termálvízeshálózat volt kiépítve.

    Az hogy te a szabad akaratot töltött fegyvernek tekinted, hát legyen, szerintem pedig egy nagyszerű ajándék, hogy nem robotok, vagy ösztönlények (állatok) vagyunk. De biztos tudsz mondani érveket hogy miért lenne jobb zombinak lenni. Ahogy korábban is mondtam,nem szeretjük a felelősséget, ebben igazad van, ha emiatt nem komálod a szabad akaratot.

    Ha nem idegeled magad, akkor korábban hazudtál? (csak hogy tudjam hányadán álljak veled)

    Annyiból igazad van, hogy hűségesnek lenni nem könnyű, ebben igazad van.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz stranger28 #16785 üzenetére

    Ötletnek tényleg jó, csak az a baj, hogy ezt TÉNYKÉNT kezelik :) De tényleg szép példája a természetes szelekciónak.

    [ Szerkesztve ]

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz lao ce #16826 üzenetére

    Megértelek, hogy tele van a hócipőd. Csak az evolúció mellett érvelők azt a nagy szakadékot hagyják ki a számításból ami a természetes szelekció és az "új fajok" keletkezése között van. És ott kezdődik a morfondírozás.
    Tehát kb meg is válaszoltam a korábbi kérdésedet is, nem kellene olyan dolgokat összekötni ahol már csak a sok idő és a véletlen a meghatározó. Kb én itt látom a különbséget a tény és elmélet között. A modell lenne a következő lépés a tény felé.

    [ Szerkesztve ]

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz lao ce #16830 üzenetére

    Esetleg az evolúció eredménye a szemed előtt. Azért van egy kis különbség. Egyébként fontos tisztázni a fogalmakat.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz matepalfi #16976 üzenetére

    Szia!

    Ha részletes kifejtést akarsz, az nem kevés idő, ha nem azonnal kell a válasz összeállíthatok egy választ a hét végére. Ők se néhány perc alatt szedték össze a mondanivalójukat, bár az látszik, hogy nem voltak igazán következetesek...

    Pocokxx válaszához:
    Attól hogy Ábrahám korában a többnejűség "divat" volt ellenkezett Isten akaratával és teremtési rendjével... ennek a bűnnek látjuk is a következményét még ma is (iszlám (Izmael) -izrael (Izsák)). De ugyan ez meg van például Jákobnál, Dávidnál is. A Biblia szereplői ugyan olyan húsvér bűnös emberek mint mi, a tetteik sokszor önzőséggel, hibákkal terheltek, de a Biblia megmutatja Isten kegyelmét (nem a jó cselekedeteken múlik az ember üdvössége, hanem Isten kegyelmén).

    [ Szerkesztve ]

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz Polllen #16994 üzenetére

    Álljon meg egy picit a hegyi menet!

    Mi alapján mondod, hogy az ószövetségi Isten más mint amiről Jézus beszél? Szerinted Jézus nem beszél arról hogy aki nem hisz őbenne az elvész? "Mert úgy szerette Isten a világot, hogy aki hisz őbenne el ne vesszen hanem örök élete legyen." Sokan csak a szeretni szót emelik ki, de ott van a hinni is és az elveszni is... de ez csak egy példa a sok közül.
    Igazándiból nincs korok miatti ellentmondás, mert Isten nem változik, igazán az ember is ugyan az mint ezer éve csak most van számítógépe és azon paráználkodik nem (csak) a szomszéd asszonnyal...
    A gond szerintem inkább az hogy az embernek derogál, hogy van felette valaki, a teremtője, aki számonkéri a hülyeségei miatt.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz pocokxx #16980 üzenetére

    Az ember sokszor vétkezik erkölcsi aggályok nélkül. :) De jól tudta Ábrahám is, hogy Isten Sárán keresztül ígért neki utódot, de Ábrahám és Sára se hitt, azért próbáltak Istennek "segíteni".

    A cselekedetes kört meg már párszor lefutottuk itt a topicban :) A hit cselekedetek nélkül holt, de hála Istennek, nem azokon múlik mennyire szeret minket, és én itt most ezt emeltem ki :) De ha jól tudom ezt te is így látod, csak jó kötekedni :D

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz Polllen #16997 üzenetére

    Szerintem a "hitetlen" és aki "nem hisz" az ugyan az :F De javíts...

    Ha megnézed az ószövetséget Isten sose pusztít ok nélkül, jól is mondtad, hogy rosszat tesz vagy a nép útjában áll (de a kettő összefügg, pl. a kánaáni népek nem véletlenül lettek kiírtva, de erről itt korábban volt szó). Azonban Isten türelme nagy, 400 éven keresztül várt a kánaáni népre is, hogy megtérjen, de nem tették.
    Jézus a hegyi beszédben is ezt emeli ki. Egyrészt meg kell hagyni Istennek az ítéletet, másrészt türelmesnek kell lennünk az ellenségeinkkel, ahogy Isten is türelmes, gondoskodik a hitetlenekről is, sok boldogságot és örömöt ad nekik is, akár 400 éven keresztül... De Jézus is beszél a végítéletről. Nincs szemlélet váltás. Ami történt, hogy véghez vitte tervét és az ember gyarlóságát, elesettségét, Istentől való elszakadottságát Jézus áldozatáért, haláláért semmisnek tekinti, a múltra és a jövőre tekintve is. Rendeződött a kapcsolat Isten és ember között. De a bűn ugyanúgy bűn maradt, aminek a következménye a kárhozat, de Jézusért ez semmisnek tekintette, mert ennyire szeret minket. Erre a szeretetre hívja fel Jézus a figyelmet, ez a hegyi beszéd magva. "Legyetek tökéletesek mint a ti Atyátok."

    Az hogy az ember szeret a maga "istene" lenni, nem szereti ha számon kérik az vallástól független...

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz Polllen #16999 üzenetére

    Szerinted mi a rosszabb az örök kárhozat vagy "csak" meghalni? Valaki csecsemőként meghal vagy 16 évesen mint szűz lányt feláldozzák Moloknak? Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az a jó amit kigondolunk... Minden Isten akaratából történt és történik velünk, de én sose mondanék olyat, hogy valakinek jó hogy meghal vagy életben marad... a halálnak és az életnek is értelme, oka van. Az is Isten terve, hogy megmutatja az emberi irigység, harag következményét a világban, de néhányszor megmutatja, hogy Ő az ura mindeneknek és nem lehet figyelmen kívül hagyni és gyalázni a nevét...

    Ha úgy is elkezded nézd meg milyen hatalommal és dicsőséggel ruházta fel Isten az embert a teremtéskor :)
    Oda helyez vissza minket Jézus által :)

    [ Szerkesztve ]

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    Ezt a blogot nem régen mutatták.
    [link]

    Ez is mutatja, hogy mennyire nem olyan a világ, ahogy azt mi Európából elképzeljük.
    A keresztyénség robbanásszerűen bejárja a világot. Szóval kicsi az esélye, hogy valaki ne hallja legalább egyszer az evangéliumot.
    A másik, hogy Isten biztosít arról, hogy Ő igazságosan ítél. Senki nem fog elkárhozni amiatt, mert nem tudott valamit amit tudnia kellett volna. Nem lesz igazságtalan ítélet, sem koncepciós per. Azzal csak Jézust ítélték el.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz stranger28 #17007 üzenetére

    Érdekes asszociációid vannak :)
    Miből következik szerinted, az hogy ha az ember Istenre bízza magát, hogy embereknek kell engednie? D1rect idézetében se az van, hogy emberekre bízzad az életed.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz Huma #17021 üzenetére

    Ezt a következtetést miből vontad le?

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz Huma #17023 üzenetére

    Ha konkrétan csak a názáreti Jézus Krisztus megváltó tevékenységét nézed, akkor semmi köze nincs a keresztyénséghez. Ha a zsidó vallásból vezeted le akkor se állja meg a helyét, mert a babiloni fogság kapcsán beszélnek összefüggésről, de a zsidó vallás már jóval azelőtt létezett (Dávid, Salamon uralkodása, de a bírák kora...), az áldozati kultusz pedig sokkal hamarabb is megvolt. Tehát nem látok semmilyen érdemi kapcsolatot a kettő között.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz stranger28 #17058 üzenetére

    Mivel Isten nem egy kitaláció hanem létező személy és egy keresztyén embernek Isten a megmentője természetes, hogy első helyen van. Ez így helyes és normális. És mivel a kapott gyermek is az Ő ajándéka, hiba lenne megfosztani attól, hogy Istent ne ismerje meg, már fiatalon. Nem tudom milyen fejlődés korlátozásra gondolsz?

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz stranger28 #17060 üzenetére

    A te életedet alapjaiban meghatározza, hogy Isten nélkül élsz, neked ez természetes és így állsz hozzá.
    De Isten léte nem hit kérdése... Keresztyénként azt nevezzük hitnek, hogy valaki Krisztust elfogadja megmentőnek és élete legmeghatározóbb személyének.

    Ha a tényeket elhallgatod a gyerek elől szerinted az jó? Szerintem a szülőt hiteltelenné teszi és a bizalom pillanatok alatt összetörik. Minek hazudnád a gyereknek azt, hogy Isten létezését ő döntse el mikor az nem döntés kérdése. Persze azt döntse el, hogy akarja-e követni, de nem lehet megtagadni a lehetőséget, hogy megismerje. A gyerek igenis lássa, hogy nekem és a feleségemnek fontos Krisztus követése. A gyerek nagyon hamar megérzi, hogy a szülők hantáznak-e... felesleges azt játszani velük, hogy hülyének nézzük őket.

    És az eredeti témához visszatérve szerintem ez egy nagyon jó istentisztelet a házasság témakörében:
    [link]

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz llll #17068 üzenetére

    Zsolt 14,1

    A válasz a nagyon egyszerű. A koncepciós perben az vádlottnak nincs semmi esélye, teljesen ártatlan, de mégis el van ásva és mindenképpen kicsinálják. Az ember nem ártatlan és mégis van megmenekülési esélye, neked is és mindenki másnak.

    Ha szerinted annyira nyilvánvaló, hogy nincs Isten minek mész bele ilyen dolgokba? Minek vitázol egy nem létező dologról? Saját magad igazolod a Bibliát... A nemlétező sátán nemlétező módszerei pedig milyenek? Olyan szívesen hasonlítjátok Isten dolgait a sátánéhoz, csak nem tudom mi alapján. Talán ti döntitek el, hogy milyen Isten és milyen a sátán? Ti döntitek el, hogy mi a rossz és a jó?

    Geri bátyó:
    Isten léte a zsidó nép számára nem hit kérdés volt, velük élt nemzedékeken keresztül. Lehet hogy más vallásoknak az az alapja, de a keresztyénségnek nem. A hit ahogy korábban is írtam az az, hogy Krisztusról mit gondolunk. És abban igazad van, hogy nem mindegy mit hiszünk Krisztusról, de Ő rengeteg tettel alátámasztotta, hogfy kicsoda, "csak" el kell hinni.
    Isten jelenlévő és cselekvő, magát megmutató, kijelentő és bemutató.

    [ Szerkesztve ]

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz llll #17076 üzenetére

    Látom jól el vagy magadban és csak a számodra érdekes félmondatokra válaszolsz saját magadnak is. Amivel megvádolod a hívőket, te magad is azt csinálod. Pszihológiai szakszóval élve azt hiszem ezt nevezik projekciónak, kivetítésnek.
    De el kell keserítselek a keresztyének nem olyanok mint te :)

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz llll #17078 üzenetére

    Biztos van valami alapja annak amit mondasz és az benned keresendő.
    Nembaj, ha előítéletes és sztereotíp vagy, jobb félni mint megijedni. De ha valamiről mondasz valamit, akkor annak jobb utána menni. Valamennyit tudsz a Bibliából, de az idézeteid féligazságok és a magad kedve szerint kifacsartak. Ezzel nem sok mindent lehet kezdeni.

    Az "úgy ugrál ahogy fütyül" alatt mire gondolsz? A törvényekre?

    Vagy ha nem a törvényekre, akkor arra, hogy csak egyféleképpen lehet megmenekülni? Ha egy betegnek szívműtétre van szüksége, döntse el a beteg, hogy ő mégis inkább csak az anyajegyeit szeretné leszedetni?

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz llll #17098 üzenetére

    Csak azt szeretném mondani, hogy a saját felelősségedet nagyon kerülöd.

    Van felelősséged és nem háríthatsz Istenre mindent. A Biblia is erről tanít, hogy van felelősséged, hogy mit teszel, mondasz és hogy hogyan élsz.
    Nagyon egyszerű és kényelmes mindenért Istent hibáztatni. De nem véletlen, hogy a döntéseid mellé ad neked felelősséget is és számon is fog kérni. Ha csak robotok lennénk igazad lenne, de nem vagyunk azok. Bár sokan, pl. az evolúciónisták szerint is csak génjeink által megszabott gépek vagyunk. Egy picit ez a gondolat tükröződik át az írásaidon, csak a gének helyett Istent hibáztatod a "jó" életedért. Meg van az alapja miért lehet kegyetlenkedni, hűtlenkedni. Megbántani a másikat (ilyen a természetem... na persze).

    "úgy érted már előre kész véleményem van vmiről ami nem illik bele a kialakított világképembe, vagy vkiről aki nem úgy látja a dolgokat, ahogy én...?"
    Úgy :)

    "de az idézeteid féligazságok"
    pl melyikre gondolsz?

    jó szándékból?
    a tudod melyik út is azzal van kikövezve )

    És az ehhez hasonló benyögésekre :) Se eleje se vége. Ha nincs erőd valamit végig mondani, minek kezdesz bele. Ez persze így nagyon filozófikus, meg magasröptűnek tűnik, de nincs egy épkézláb gondolatod, az elmúlt jó néhány hozzászólásod alatt. Ha valamit ki akarsz mondani mond ki, ha valamiben nem vagy biztos akkor pedig... de ezt úgyis tudod :)

    "de még ennél is súlyosabbnak érzem azt, hogy miért teremti meg azokat is, akik majd elbuknak?"

    Isten senkit sem teremtett bukottnak, hanem szabadnak, de egy ősök által megrontott világba. Ennek a világnak a rossz oldalát asszem nem kell ecsetelgetnem, mindenki érzi hogy valami baj van. De mi döntjük el, hogy mi kel és mi nem. A saját felelőtlenségedért ne Istent hibáztasd.
    Most volt nem régen pünkösd. Az első pünkösdkor a tanítványok sok ezer ember előtt beszéltek, akik látták, hallották Jézust, lehet ott voltak a csodáinál, vagy maguk élték át, a keresztnél is ott lehettek. Minden az orruk előtt volt és mégis csak 3000 vette komolyan... Mindenesetre te nem hivatkozhatsz arra, hogy "bocsi én ezt nem tudtam". Az ajándékot visszalehet adni, de azzal csak a megajándékozott jár rosszul.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz llll #17102 üzenetére

    Ha majd kicsit lehiggadsz visszatérhetünk a dologra, de látom nagyon felkavart "valami".

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz llll #17102 üzenetére

    Amíg nem létezel, hogy kérdezhetne meg, hogy akarsz-e létezni. Mikor meg már létezel miért kéred számon a létezésedet. Egyébként a felelősség fogalmán már gondolkodtál? a válasz az nem az hogy ő megkérdezett, hanem az hogy te teremtmény vagy. Ha a felelősség hárítást Isten tulajdonságának tarto, gondolkozz el azon, hogy Ő érted is vállalta a felelősséget és neked ezt csak el kellene fogadnod, de ehelyett csak azt mondod, hogy kösz nem, inkább tudomást se veszek arról, hogy felelősségem lenne?

    Mit értesz toldozgatáson és foldozgatáson? A teremtményei azért szenvednek mert elfordultak tőle. Tessék, vissza lehet menni a boldogságba, miért nem kell? Te Isten kínlódásának tartod az ember vergődését, ezen szerintem még gondolkozz.

    Amit a fejünkhöz vágsz, hogy nem vizsgálunk meg bizonyos dolgokat, azokat magadnak is át kellene gondolnod. De örülök, hogy kérdezgetsz és látom a többiekkel jobban szót értesz :) Senki se úgy született, hogy értette vagy tudta volna Isten dolgait, de neki lehet kezdeni és meglehet ismerni. Mi is voltunk ott ahol te vagy és ezer kérdésünk volt és van is.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz llll #17153 üzenetére

    Nem a jövőbe látás képességéről van szó, hanem, hogy kérje ki a véleményed, ha nem létezel? Álláspontod csak mint létező lehet.

    Milyen "ajándékról" beszélsz?

    Ha ismered a Bibliát, tudhatod, hogy Isten nem leli örömét abban, hogy az ember eltávolodott Tőle és ezzel halálra ítélte magát. Az eredeti teremtési rend volt a "jó". Az ember Istenhez tartozik, ha eltávolodik Tőle jön az a nyomorúság amit annyira neheztelsz. Isten mellett lenni jó, Tőle távol lenni nem jó. És jogos is lenne a felháborodásod, ha nem lenne megoldás.

    A "CSAK" szót te tetted be teremtmény szó elé. Ezt lehet úgy hívni, hogy isten akarsz lenni. Pont ezt mondta a sátán is Ádáméknak és te is ezt nehezményezed. De igazán ura vagy az életednek? Meg van hozzá minden képességed, hatalmad? A sátán hazugsága sokakat megbéklyóz, azt hiszik, hogy majd a pénzzel, kapcsolatokkal, egészséggel saját életük urai lehetnek... és nem lesz szomorúság, keserűség, szükség az életükben. Attól, hogy Ádámék elszakították magukat Istentől nem tettek szert mindenhatóságra. Az ember sokszor látja úgy a dolgokat, hogy "majd ha": már ha nem szólnak be szülők, majd ha munkám lesz, majd ha családom, majd ha pénzem, majd ha hatalmam...

    A vadiúj teremtés közeledik. :) És az asztal lesöprése is :(

    A ne paráználkodj dologgal mi a bajod? Szerinted a hűség nem értékelendő dolog? Kevés a zabigyerek? Nem fontos válaszolnod, de érdekel, hogy mi a baj ezzel a parancsolattal. Sokan mondják, hogy ez nem tetszik nekik (vagy csak ezt az egy parancsolatot ismerik, nem tudom...), de igazán nem tudom mit nehezményeznek rajta.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz llll #17166 üzenetére

    Szóval olyasmiről nyilatkozol amit el se tudsz képzelni.

    Isten a semmiből teremtett a szavával. Nyilván a materialista szemlélet mást tanít és te ahhoz ragaszkodol, az anyag örökérvényűségéhez... Ezért nem is tudsz elképzelni olyat, hogy a semmiből lett valami. Én vallom hogy a semmiből lesz valami, tehát olyan alapfeltevéssel jössz ami nem azonos... Számomra az okfejtésed értelmetlen, hiszen a Biblia tanításával ellenkező dologról próbálsz meggyőzni. Szóval a "semmiből ugyanis soha nem lesz vmi" és a "namármost ha igaz a biblia" mondataid ütik egymást. Ha ezt az ellentmondást fel tudod oldani tovább léphetünk.

    "nem
    ISTEN ítélte halálra a neki nem engedelmeskedőket
    ne hárítsuk a felelősséget..."
    Ezt teljesen félreérted. Ha egy ipadot úgy használsz mint egy kalapácsot az nem egészséges. Lehet, megengedett és egy darabik úgy is funkcionál, de nem egészséges. Isten nélkül az ember meghal.
    [link]

    "visszakérdezek:
    megadta ezt nekem?"
    Megválaszoltad magadnak a kérdést. Ezek szerint isten akarsz lenni.

    "és miért vár vele?
    vagy miért nem tette meg ugyanennyi erővel az első pillanatban?"
    "Nem késik el az ígérettel az Úr, mint némelyek késedelemnek tartják; hanem hosszan tűr érettünk, nem akarván, hogy némelyek elveszszenek, hanem hogy mindenki megtérésre jusson."

    Az ÍGY-et nem tudom értelmezni. Még mindig nem tudom mi a bajod... de lehet csak nem tudok olvasni a sorok között... Bocsánat.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz Ujjlenyomat #17183 üzenetére

    A Biblia szisztematikusan és kitartóan úgy beszél Jézusról, az Atyáról és Szent Lélekről, hogy ők egyek. Ezen nincs mit ragozni. Egy egy verset ki lehet ragadni és azt fejetegetni és értelmetlennek beállítani. De max. arról teszel bizonyságot, hogy nem veszed komolyan a Biblia kijelentését és a magad kedve szerint válogatod ki a neked tetsző részeket. Korábban én is és kymco is felsorakoztatott egy jó néhány verset ami cáfolja a feltevéseteket. Talán a legmeggyőzőbb és történelmileg is megalapozott az Jézus keresztrefeszítési vádja. Istennek nevezte magát. Ez nem kimagyarázás, megtörtént esemény.

    De jó hogy a missziói munkát ti is az Atya, Fiú és Szent Lélek nevében csináljátok. Jézus parancsának engedve. Mert Neki adatott minden hatalom mennyen és földön. :)

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz Ujjlenyomat #17190 üzenetére

    Mikor Jézus azt mondja "veletek leszek minden napon a világ végezetéig", akkor osztódásnak indult?
    Remélem látod te is, hogy mennyire nem tiszta ahogy érvelsz.
    És elfogadom, hogy a versek két stócba rakhatóak szerintetek, de ebből nem következik, hogy az egyiket kidobom... nem véletlen, hogy minden vers a Bibliából van. Mi nem akarunk egyetlen verset se kirakni a Bibliából, se átfogalmazni, elfogadjuk azt, hogy Isten akkor és azt mondta amit.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz Ujjlenyomat #17201 üzenetére

    Olvasd el Máté evangéliumában a nagytanács ítélet hozatalát.

    Jézus velük van, nem velük lesz... az is szintén Máté evangéliuma utolsó versek...

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz Noddy #17204 üzenetére

    [link]

    [link]

    Ha a Szent Lélek csak egy erő lenne akkor nem irányítana, csak erőt adna ahoz amit meg kell tenned. De éppen te mondod, hogy eszedbe juttat, segít, vígasztal, bátorít. A rómaiaknak Pál azt mondja, hogy a Lélek által tudjuk, hogy Isten gyermekei vagyunk, lakozik bennünk (egy erő, hogy tud lakni... van vagy nincs slusz passz) Sőt a testünk Szent Lélek temploma (templomban kit kell imádni?). Tehát sehogy se jön ki, hogy a Szent Lélek csak egy erő... Sokszor hivatkozol a logikára. Szóval sehogy se logikus ez az erő dolog... legalábbis az apostolok, próféták nem úgy akarták leírni mintha csak erő lenne... vajon miért?

    Persze, ha erő alatt nem a fizika fogalma szerinti erőt (F) érted akkor mit?

    [ Szerkesztve ]

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz Ujjlenyomat #17206 üzenetére

    Te mondod. Én megtettem mindent ami tőlem telik... Szomorú,tényleg az egész szitu, de biztos vagyok, hogy Isten megvilágosít téged is majd egyszer.

    Én csak azt tehetem amit Tamás tett:
    Leborulok és azt mondom: "Én Uram, és Istenem!”
    Jn 20,28

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz llll #17238 üzenetére

    Mindegy, majd kymco válaszol :)

    [ Szerkesztve ]

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz llll #17216 üzenetére

    Persze. És Ő tudja is, hogy neked milyen problémáid vannak. Jobban mint te. Tudja, hogy neked nem ajándék ez az élet. De nálad jobban tudja, hogy mi erre a megoldás és nem az amit te annak gondolsz. Lehet, hogy egy fogfájást lehet fej levágással gyógyítani, de célra vezetőb a fog kihúzása esetleg tömése... Isten nem csak mindenható, hanem okosabb is mint te és ami még fontosabb jobban szeret mint te gondolod.

    A teremtés az anyagi világra vonatkozik, arról beszéltünk. Nem anyagból (de még csak nem is energiából) lett anyag és energia. Ha tudsz bármit Istenről akkor mondhatod :)

    Te mint isten kizárhatod a világodból a gonoszságot. Oké. A teremtményeidnek adnál szabadságot? Így ők megtehetnék, hogy a gonoszságot beengedik a világodba, hiszen ugyan olyan szabadsággal bírnak mint te. A te feladatod ekkor mi lenne?

    Tehát boldogabb lennél ha paráználkodhatnál (bár nem is tudod milyen az). Mert ahogy most élsz az nagyon nem jó... oké kezdem kapisgálni.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

Új hozzászólás Aktív témák