17 éves a Google, PISA-bukta, Skylake és DDR3 nem jó barátok

Ünnepel a Google, lopnak a T-Mobile-tól

Hétvégén ünnepelte (kijelölt) születésnapját a Google, idén töltötte be a tizenhetet. Röviden átvettük a fontosabb eseményeket, a fórumozók pedig segítettek kiegészíteni azokkal a momentumokkal, amelyek nekünk hirtelen nem jutottak eszünkbe. A hozzászólásokkal együtt olvasva a cikket az emberben valóban elhatalmasodik az érzés, hogy a keresőóriás jelen van szinte az élet összes területén.

A beetetésnek azonban hamarosan vége, új világ jön: októberben elindulhat a fizetős YouTube, ahol a pénzért cserébe reklámmentesség és exkluzív tartalom jár. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a videómegosztó hosszú éveken át veszteséges volt, a legutolsó jelentések alapján is mindössze nullszaldósra sikerült kihozni a mérleget, a Google azonban egy profitorientált vállalat.

Ez volt az első speciális Google embléma a cég történetében
Ez volt az első speciális Google embléma a cég történetében

Az Evernote új vezérigazgatója is egyértelművé tette, hogy a pénzügyi helyzet legalább annyira fontos, mint a termék minősége, ezért a májusban elbocsátott 20 fő után most ő is elküldött 47 embert, bezáratott három irodát, végső soron a leépítéssel bevallottan a minél hatékonyabb működést tűzte zászlajára.

A T-Mobile amerikai vállalatától (pontosabban annak egyik partnerétől) hackerek 15 millió ember adatait lopták el; John Legere hihetetlenül mérges, teljes joggal. Az adatlopás áldozatai az elmúlt két évben hitelbírálaton átesett ügyfelek, akik közül sokan végül nem is lettek a telco partnerei.

John Legere hihetetlenül mérges
John Legere hihetetlenül mérges

Bár nem tudni, hogy mennyire veszik komolyan a magyar diákok a PISA felmérését, de a számok megdöbbentőek. Évről-évre egyre hátrébb kerülünk a globális rangsorban, az ázsiaiak pedig tarolnak. A statisztika szerelmeseinek rengeteg táblázatot és grafikont is mellékeltünk.

A Facebook egyelőre szűk tesztelői csoport bevonásával vizsgálja a hamarosan érkező változtatások hatását. Alapjaiban kavarják meg a felhasználók adatlapjait, több olyan információt mutatva, ami a látogatókat valóban érdekli: több kép, leírás, illetve akár a profilkép helyett videó is várhatja a nézelődőket.

Átalakul a Facebook adatlapunk
Átalakul a Facebook adatlapunk

Edward Snowden regisztrált a Twitterre, ahol pillanatok alatt összeszedett 1 millió követőt. Ő se gondolta volna, hogy 47 GB tárhelyet használ majd el az a levélmennyiség, amit a követők/kedvelők/megosztók generálnak. Legalább nem unatkozik, amíg töröl. A hazai telekommunikációs szektorban is történtek érdekes események a héten: az Antenna Hungária bejelentette, hogy mostantól vezetékes internetre is előfizethet náluk, aki szeretne. A UPC pedig az Ericssonra bízta a karbantartási és menedzselési feladatokat.

Elsejével megalakult a Nemzeti Kibervédelmi Intézet, ami különböző munkacsoportok, együttműködési fórumok, kibervédelmi koordinátor és tanács megjelenésével is járt. A Belügyminisztérium közölte, hogy nemcsak technikai eszközökkel, hanem a tudatosság növelésével is foglalkoznak majd, mert a hatékony védelem csak így érhető el gazdaságosan. Védelemre pedig nagy szükség van, egy frissen publikált felmérés szerint ugyanis az egészségügyben biztonsági bomba ketyeg, túl sok az internetre kötött informatikai rendszer, amelyek jelentős része sebezhető. A linuxos botnet azonban nem korlátozza magát a gyógyászatra, az XOR DDoS malware köszöni, jól van, sőt akár már 150 Gbps-os túlterhelésre is képes; nem lennénk a célpontban.


[+]

Kína és az EU közösen fejlesztik a jövő mobilhálózatát, az 5G-t, ami a várakozások szerint 2020-ra lesz elérhető. Nagyon röviden összefoglaltuk, miben állapodtak meg a felek, sok még a teendő.

A Nemzetközi Távközlési Egyesület kihirdette az idei Fiatal Innovátorok Versenyének győztes projektjeit: volt köztük olcsó napelemes rendszer, illetve vakoknak szánt okostelefon is. A héten beszámoltunk egy olyan fejlesztésről is, ami gondolattal történő gépelést tesz lehetővé, így nyitva ki a világot a mozgáskorlátozottak számára. Némileg hasonlít ehhez a szemmozgással vezérelhető robotokat készítő Imperial College London legújabb bejelentése, ezzel szintén a sérült emberek életét könnyítenék meg.

Amerikában a big data analízis és egy szuperszámítógép segítségével egészen pontosan meg tudják határozni a páciensek várható betegségeit, illetve akár a haláluk időpontját. Ilyen irányú fejlesztések ugyan léteztek korábban, de a friss beszámolók szerint a gép amellett, hogy nagyon precíz, jelentősen megkönnyíti a vele dolgozó orvosok munkáját is.

Daywalker, -szp-

Azóta történt