Az adat mindig drága

Adatmentési technikák

Görnyedt, sápadt, arcát kezébe temető emberi alak ül a sötétben egy számítógép monitora előtt. A számítástechnikával foglalkozók jó része könnyen kitalálja, hogy mi történhetett az elmúlt percekben: adatvesztés. Két részre oszthatjuk a felhasználókat: akivel ez már megtörtént, s akivel meg fog történni. A számítástechnikai üzletek dolgozói hosszasan beszélhetnének a hónuk alatt gépükkel érkező ideges szülőkről, akiknek gyereke kitörölte a teljes családi levelezést, vagy a könyvelőről, akinek eltűnt a teljes az elektronikus adóbevallása 2 nappal a határidő előtt, vagy az iskolaigazgatóról, aki óvatlanul eltüntette a nehezen kisakkozott jövő évi tanárbeosztást.

Az adatmentési technikákról röviden

Csakúgy, mint az élet egyéb területein, az adatmentésben is lehetőségünk van több út közül választani. Persze ahhoz, hogy dönteni tudjunk, ismernünk kell a lehetőségeinket. Napjainkban 3 fő adatmentési technikát különíthetünk el:

1) File-by-File: Minden fájl és mappa archiválásra kerül a kiválasztott adathordozóra (merevlemez, CD, DVD, mágnesszalag, floppylemez, stb.). Ennek a módszernek három altípusát különíthetjük el:

  • Teljes mentés: A teljes rendszer archiválása annak jelenlegi állapotában. Nyugodtan mondhatjuk: megalapozásul szolgál a járulékos és a megkülönböztető mentés számára. Ehhez szükségeltetik a legnagyobb tárolókapacitás, de ebben az esetben a legrövidebb a visszaállítási idő is, mivel a legaktuálisabb teljes backupot használja a rendszer visszaállítására.
  • Járulékos mentés: Csak azokat a fájlokat tárolja el, amelyek a legutóbbi teljes vagy járulékos backup óta változtak. Kevesebb időt és helyet igényel a teljes mentés elkészítésénél, ugyanakkor a leghosszabb visszaállítási idővel rendelkezik, mivel mind az utolsó teljes, mind a járulékos backup szükséges a rendszer visszaállításához.
  • Megkülönböztető mentés: A járulékossal ellentétben, ahol minden mentés egy fájl a „láncban”, a megkülönböztető külön fájlokat készít, melyben rögzíti a teljes mentéshez képest történt változásokat. Gyorsabb a mentés visszaállítása, mint a járulékosé, de több tárhelyet és időt igényel (bár kevesebbet, mint a teljes). Ez esetben csak az előző teljes és az utolsó megkülönböztető backupra van szükség a rendszer visszaállításához.

A File-by-File metódus teljes irányítást enged abban a tekintetben, hogy mit archiváljunk (vagy mit ne) és állítsunk vissza. A felhasználó igény szerint zárhat ki a folyamatból bizonyos rendszerfájlokat, mint például a Windows lapozófájlját. Hátránya, hogy a rendszer visszaállítása (például teljesen tönkrement merevlemez esetén) ezzel a módszerrel meglehetősen időrabló lehet: az új lemezt particionálni, formázni kell, szükséges az operációs rendszer, majd a backupszoftver újratelepítése, végül minden program- és adatfájlt vissza kell állítani a mentési helyzetbe, mielőtt újra használatba lehetne venni a számítógépet.

2) Restoration point: Pillanatképet készít a rendszer állapotáról minden alkalommal, amikor változás történik, így lehetőséget ad arra, hogy probléma esetén visszaállíthassunk egy – a visszaállítási pontok közül választott – tetszőleges állapotból. A visszaállításipont-alapú backuprendszer viszonylag nagy mennyiségű tárhelyet igényel a visszaállítási pontok számára.

Szintén hátránya ennek a módszernek a lehetséges visszaállításipont-mentési helyek korlátozott száma: egy bizonyos idő után a régi visszaállítási pontokat felülírják az újabbak. A legnagyobb hátránya, hogy a szoftver általában ugyanazon hardveren tárolja a visszaállítási pontokat, mint az adatot, amit véd: egy esetleges lemezhiba esetén minden adat elveszik.

3) Imaging: szektorról szektorra képet készít a merevlemez teljes egészéről egy meghatározott pillanatban. Ideális rendszerösszeomlást megelőző helyzetek visszaállítására. E módszerhez csak egy mentőlemezre van szükség (CD, DVD, stb), amelyről betöltődhet az imaging program, és visszaállíthatóvá válnak az archív fájlok.

Csaknem annyi tárhelyet követel, mint a file-by-file backup, de jóval gyorsabb annál. A hátránya, hogy mindent vagy semmit alapon működik, mivel a file-by-file módszerrel szemben nincs lehetőség rugalmasan meghatározni, hogy mely fájlokat, mappákat szeretnénk tárolni, és melyeket kizárni a mentésből.

True Image Home

Az Acronis True Image 10 Home

Egy gimnáziumi tanárom szokta mondani, hogy a nyelvtanulás az egyetlen dolog, amit rosszul is érdemes tudni. Nem volt igaza, az adatmentés is ilyen: hacsak egy egyszerű másolatot készítünk Windows Intézőben fontosabb fájljainkról egy másik meghajtóra, már megtettünk valamit azért, hogy ne érhessenek meglepetések. Azonban célszoftverekkel egyszerűbben, biztonságosabban, testre szabottan érhetjük el mindezt. Ezúttal az Acronis szoftverház True Image 10 Home szoftverét vesszük górcső alá.

Telepítés

Az Acronis szoftverét négyfajta operációs rendszerre telepíthetjük: Windows 2000 Professional SP4-re, a Windows XP SP2-re, illetve az XP Professional 64 bites változatára, valamint a Vistára. Tegyük hozzá azonban, hogy a True Image Home, mint a nevében is benne van, otthoni mentésekre optimalizált szoftver, tehát nem katasztrófa, hogy például a Windows 2003 Server nincs a támogatott operációs rendszerek palettáján. (Ezzel a rendszerrel a nagyobb testvér, az Acronis True Image 9.1 Server működik együtt.) Hardverszinten csak egy Pentium processzort igényel a program, és 128MB RAM-ot.

A szoftver telepítő-képernyője félelmetesen hasonlít a Windows XP-jére. A felocsúdás után 3 fajta telepítés közül választhatunk: tipikus, testre szabható és teljes. A tipikus telepítésnél az Acronis szoftvere és a Bootable Rescue Media Builder kerül a gépünkre, de a testre szabható beállításnál kérhetjük a BartPE és a Bootable Rescue Media Builder komponensek telepítését is. Előbbi egy paraméterezhető, önállóan bootolható live Windows CD/DVD, utóbbival pedig bootolható helyreállító lemezt készíthetünk.

A szoftver természetesen válaszható módon képes települni csak az éppen bejelentkezett, de akár az összes felhasználó fiókjába is. Utóbbi esetben az egyes felhasználók külön-külön beállításokkal rendelkezhetnek. A telepítő körülbelül egy percig másolja a fájlokat a gépünkre, majd újraindítást kér.

Használat közben

Újraindítás után a feladatkezelőben 2 folyamat tűnik fel, melyek innentől minden rendszerindításkor betöltődnek (letiltás esetén a szoftver nem működik megfelelően). Az Acronis True Image 10 első indításakor a már említett XP-s érzet csak fokozódik: a főablak egy felturbózott Windows Intéző látszatát kelti.

Beállítások

Ássunk kicsit mélyebbre, lássuk, milyen módosítási lehetőségeket rejt az Options menüpont. Ha nem felelnek meg ízlésünknek az Acronis True Image felhasználói felületén használt betűtípusok, itt lehetőségünk van változtatni ezen „áldatlan állapoton”. Az Archive protection pontban az érzékeny tartalmú archivált/archiválandó fájlokat jelszóval védetté tehetjük. Emellett szoftver támogatja az általunk meghatározott kiterjesztésű fájlok kizárását az archiválásból (például ideiglenes fájlok vagy egyéb értéktele fájl).

Az archiválás előtt, illetve azt követően lehetőségünk van különböző parancsok futtatására: például valamely szolgáltatás vagy program elindítása vagy leállítása (probléma esetén leállítható egy-egy harcias vírusirtó).

Akárcsak a tömörítő programok esetében, a True Image Home-nál is megadhatjuk az archiválandó adatok tömörítésének mértékét. Három tömörítési szint állítható be az archívum létrehozásánál: alacsony, normál és magas (+ a nincs tömörítés). Minél magasabb tömörítési szintet állítunk be, annál kisebb helyet foglal majd az elkészült archívum, de annál tovább is tart elkészíteni.

Nyitott az út, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb egyensúlyt a sebesség és a tárhelykihasználás közt. Vegyük figyelembe, hogy egyes fájlok nem tömöríthetők olyan hatékonyan, mint mások. Például a JPG fotók esetében nem sok helyet takarítunk meg, ha maximális tömörítési szintet választunk.

Szintén szabadon állítható az archiválási folyamat prioritása is. A magas prioritás ugyan gyorsabb tömörítést eredményez, de a rendszeren futó egyéb alkalmazások (vagyis az egész gép) lassulásával járhat. Az alacsony prioritást egyprocesszoros gépeken, a normal, illetve a magas szintet pedig kétmagos vagy hyper-threadinges processzorokon érdemes alkalmazni.

A különböző típusú adathordozókra való mentés sem okoz gondot. Ezt az opciót nyugodtan hagyhatjuk automatikus beállításon, de választhatunk a lenyíló menüből is, ahol az általánosan használt adattárolókat (zip drive, CD és DVD) ajánlja fel a program.

Ha eltávolítható médiára (CD, DVD, floppylemez, stb.) archiválunk, lehetőségünk van a teljes Acronis True Image Home beállításokkal együtt való mentésére vagy „egygombos helyreállítás” típusú mentést készíteni (utóbbi egyszerűbb backupot tesz lehetővé). Ha több funkcionalitást szeretnénk, mint amit a One-click restore kínál, és az archiváláshoz kiválasztott tárolóeszközön nem számít a méret, válaszható a „Full version” is, amely illesztőprogramokat biztosít USB-eszközök, PC-kártyák és SCSI-lemezek számára is.

Ha nem is változtatunk semmit az archiválás opcióin, egy gyárilag inaktív funkciót mindenképp érdemes bejelölni: kérjük a szoftvert, hogy az archiválás befejeztével ellenőrizze le a mentett adatokat. Az archiválás folyamata kissé lelassul, viszont még időben megtudhatjuk, hogy a biztonságban hitt adataink tényleg a legjobb állapotban vannak-e.

A visszaállítás opciói (restoration options) jórészt megegyeznek az adatmentés opcióival, így csak egy eltérést érdemes kiemelni: megszabhatjuk, hogy a program a fájlok felülírásának tekintetében miképp állítsa vissza archív adatainkat. Itt három mód közül válaszhatunk:

  • mindenképpen felülírja a már létező fájlt
  • felülírja a már létező fájlt, amennyiben az régebbi
  • ne írja felül a már létező fájlt

Archiválás

Az archiválás

Következzen a lényeg: az archiválás, más néven mentés, adatmentés, biztonsági mentés. Hívhatjuk bárhogy, a lényeg, hogy a számunkra fontos anyagokat megőrizzük adatvesztés/adat-visszaállítás esetére. A „Pick a task” ablakban válasszuk a Backup opciót, és elindul az archívumkészítő varázsló (a szoftverben egyébként szinte minden varázslóként indul). Itt kiválaszhatjuk az archiválandó adatok típusát:

  • My Computer: a teljes lemez és annak partíciói is archiválásra kerülnek. Jelentős mennyiségű tárhely szükséges hozzá, de lehetővé teszi, hogy rövid idő alatt helyre lehessen állítani a teljes rendszert adatvesztés/sérülés vagy hardveres hiba esetén.
  • My Data: kiválaszthatjuk, hogy mely adatokat szeretnénk menteni. Lehetőség van manuálisan kijelölni a menteni kívánt fájlokat, mappákat, illetve kiterjesztések alapján megjelölni az archiválni kívánt adatokat. Saját kategóriákat is ki lehet alakítani a fájlkiterjesztésekre alapozva: például az összes fotót (*.jpg) szeretném menteni.
  • My Application Settings: segítségével módunkban áll meghatározott programok beállításainak mentése majd szükség esetén visszaállítása.
  • My E-mail: a Microsoft Outlook üzeneteket, beállításokat, felhasználói fiókokat, címjegyzékeket menthetjük el gyorsan és egyszerűen.

Próbaképp lássuk hogyan működik élesben a teljes rendszer/partíció archiválása, tehát válasszuk a My Computer opciót!

Kiválaszthatjuk a számítógéphez jelenleg csatlakoztatott különböző háttértárakat, illetve azok egyes részeit, a partíciókat. Az archiválni kívánt rész kiválasztása után néhány hasznos információt ad a program az archiválás előtt, mely arra figyelmeztet, hogy amennyiben az adott adathalmazról már készült mentés, érdemes egy járulékos vagy megkülönböztető adatmentést végezni, amellyel az eredeti archívumhoz képest történt változásokat rögzítjük. A járulékos vagy megkülönböztető típusú mentés készítéséhez válasszuk ki az eredeti, teljes archív fájlt. De ha ez az első archiválás, válasszuk a teljes archiválás opciót.

Megadhatjuk az archiválni kívánt adatok mentési helyét. Az elkészült archívum a .tib kiterjesztést fogja használni. A későbbi könnyebb megkülönböztethetőség érdekében megjegyzéseket is (nem csak post it stílusút, hanem egészen hosszút is) fűzhetünk az állományhoz.

Az archiválás megkezdése előtt összefoglalót kapunk az eddig beállított opciókról, majd megindul a folyamat, mely alatt tájékoztató jelleggel kiírja a szoftver, hogy mennyi még a hátralevő idő. A végén naplót kérhetünk az elvégzett feladatról és – ha beállítottuk – lefut az automatikus ellenőrzés funkció.

Kézzel kijelölt fájlok és mappák archiválása

A pillanatkép készítése a rendszerről nagyon hasznos, de lehetőség van egyenként kiválasztott fájlok/mappák mentéséről is gondoskodni. Ehhez indítsuk el a „.|. Backup” varázslót, és válasszuk a „Files and Folders” opciót a „.|. backup type” ablakban, majd válasszuk ki a menteni kívánt fájlokat és/vagy mappákat. Meghatározhatjuk azokat a rejtett fájlokat is, amelyeket nem szeretnénk elmenteni, vagy egyéb szelektálási kritériumokat is definiálhatunk. Aztán válasszuk ki a cél-tárolóeszközt (CD, DVD, hálózat, külső meghajtó), majd az archiválás típusát, és készen is vagyunk.

Acronis Rescue Media Builder, a megmentő

Akár hardver, akár szoftver hibája okozza, bizony előfordul, hogy nem tudunk belépni a Windowsba. Ebben az esetben nyújthat segítséget az Acronis Rescue Media Builder. Ez a funkció lehetőséget ad arra, hogy egy olyan bootlemezt készítsünk, amely az Acronis True Image Home egy önállóan, adathordozóról futtatható verzióját tartalmazza.

A bootlemez elkészítésekor megadhatjuk, hogy a full vagy a safe verziót szeretnénk használni, illetve milyen adathordozón kívánjuk létrehozni a backupot (CD, ISO image, floppy és Remote Installations Services alkalmazással ellátott szerver). A full verzió minden funkciót biztosít, amelyet az Acronis True Image Home a Windows operációs rendszer alatt használ – támogatja az USB-eszközöket, PC-kártyákat és SCSI-merevlemezeket, míg a safe változat nem.

Amikor a szoftver a boot CD-ről indul, teljes egészében a RAM-ba töltődik be, így lehetőség van a program elindulását követően eltávolítani az adathordozót és kicserélni a visszaállítani kívánt archív adatokat tartalmazó médiára. Tehát egy DVD-meghajtóban gond nélkül kicserélhetjük a boot CD-t az archívumot tartalmazó lemezre.

CD-ről indítva a programot ne lepődjünk meg, ha a meghajtókat nem a megszokott betűjel alatt találjuk. A szoftver írói szerint ez természetesen nem az Acronis hibája, csupán a Windows kissé nehézkesen kezeli a meghajtók betűjeleit, nem hagyva túl sok lehetőséget a változtatásra.

Visszaállítás

Visszaállítás

A True Image két lehetőséget is kínál a visszaállításhoz: a „Secure Zone”-t és a „Startup Recovery Manager”-t. Ha a Windows nem akar elindulni, és nincs Acronis Rescue CD-nk, akkor az utóbbi teszi lehetővé egy boot előtti változat betöltését az Acronis True Image-ből (a Startup Recovery Manager beírja magát a merevlemez Master Boot Recordjába). A Secure Zone pedig egy speciális, rejtett partíció a merevlemezünkön, ahol az Acronisszal készített archívumokat őrizhetjük. Biztonsági okokból a hagyományos Windows-alkalmazások ehhez nem férnek hozzá, bár a Lemezkezelő alól látható ez a partíció is. Biztonságos zónát létrehozhatunk a Startup Recovery Manager nélkül is, de a a Startup Recovery Manager csak az előbbi megléte esetén aktiválható.

A True Image a rendelkezésre álló tárterület függvényében ajánl egy meghatározott méretet a Secure Zone számára, de ezt természetesen szabadon változtathatjuk, belátásunk szerint. Amennyiben több merevlemez is van a gépben, érdemes egy kiegészítő merevlemezre, s nem a rendszerlemezre helyezni a biztonságos zónát.

A visszaállítás folyamata nagyon egyszerű: válasszuk ki a recovery parancsot a feladatok közül (partíciók vagy egyedi fájlok, mappák, levelezés visszaállítása sem jelent különösebb gondot), majd a visszaállítandó archívumot és a visszaállítás típusát. A beállításokat ekkor is megváltoztathatjuk kézzel, ha szeretnénk.

A visszaállítás opcióinak nagy része ugyanúgy működik, mint azt az archiválás esetében már láthattuk, kivéve, hogy most nem archiválunk, hanem visszaállítunk. Amikor partíciókat állítunk vissza, megváltoztathatjuk a partíció méretét, helyét, még a partíció és a fájlrendszer típusát is – s bár ezekre csak ritkán van szükség, jó tudni, hogy van rá lehetőség.

Fontos tudni, hogy az image visszaállítása egy olyan meghajtóra, amely adatokat tartalmaz, azok teljes felülírásával jár! Ugyancsak korlát, hogy nem menthetünk image-fájlt arra a meghajtóra, amelyről az archívumot készítettük. Logikus, hiszen nem olvashatjuk és írhatjuk felül egyszerre ugyanazt.

Az Acronis és a multi-boot

Néhány tipp arra az esetre, ha több operációs rendszer fut a gépen, és egy külső boot managert használunk. Amennyiben installáljuk az Acronist, jó eséllyel újra aktiválni kell a külső boot managert, mivel a Acronis Startup Manager saját kódjával írja át az MBR adatait. Ezért erősen ajánlott Linux operációs rendszer használata esetén a linuxos gyökérpartícióra helyezni a bootoláshoz szükséges információkat, mielőtt az Acronis Startup Managert aktiválnánk.

Snap restore

Ez a metódus lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy egy összeomlott rendszeren a teljes visszaállítás előtt futtassa az operációs rendszert. Miután elkezdődött a visszaállítás, újra elkezdhetjük a rendszer használatát. Az alábbiak szerint működik:

  • Megkeresi az image-fájlon belül a rendszerfájlokat tartalmazó részeket, és először ezeket állítja vissza, így a rendszer nagyon rövid időn belül ismét használható. A felhasználó látja a mappákat és a fájlokat, bár a fájlok tartalmát egyelőre még nem tudja elérni, mivel azok még nem lettek visszaállítva. Ennek ellenére a felhasználó elkezdhet dolgozni a számítógépen.
  • A merevlemezen rögzíti saját meghajtóprogramjait, így amikor a felhasználó megnyit egy fájlt, vagy elindít egy alkalmazást, a program érzékeli ezt, és a kért alkalamazást/fájlt állítja helyre következőként.
  • Ugyanakkor az Acronis folytatja a komplett szektorról szektorra visszaállítást a háttérben. De a rendszer által igényelt szektoroknak elsődleges prioritása van a folyamat alatt.
  • Még ha a felhasználó nem is csinál semmit, a rendszer-visszaállítás folytatódik. A visszaállítandó adatok mennyiségétől függően a kritikus rendszerfájlok visszaállítása perceket is igénybe vehet.

További lehetőségek

Image-fájlok mountolása virtuális meghajtóként

A szoftver egyik sajátsága, hogy az elkészített image-fájlokat a beépített virtuális meghajtókkal olvashatóvá tudja tenni. Ez lehetőséget ad a felhasználónak arra, hogy egyes fájlokat, mappákat gyorsan helyreállítsanak. A mountolt image-fájlban levő adatokat – alapesetben – nem lehet sem törölni, sem módosítani, de lehetőség van az image-fájlok „olvasás-írás” módban történő mountolására is, amely lehetővé teszi fájlok/mappák mozgatását, létrehozását, átnevezését, törlését. Az Acronis készít egy új járulékos mentést, amely tükrözi a mountolt image-fájlban bekövetkező változásokat.

De:

  • Csak lemez-/partícióimage-fájlokat lehet mountolni, file-by-file backupot nem.
  • Ha egy állomány jelszóval védett volt, akkor a mountolás is csak jelszó megadásával lehetséges.
  • Az egyszerre mountolható image-fájloknak csak a rendszermemória mennyisége szabhat határt.
  • Ha megkülönböztető image-fájlt akarsz mountolni, rendelkezned kell a kezdeti teljes image-fájllal.

Ütemezés

Mivel az ördög nem alszik, mindenkinek érdeke, hogy rendszeres archiválással védje adatait. Ezt könnyedén megvalósíthatjuk, ha a backupot ütemezett feladatként állítjuk be. A True Image Home ezen része is – hasonlóan a korábban már bemutatott backuphoz – teljesen testre szabható.

A feladatokat a „Schedule Task Wizardon” keresztül állíthatjuk be. Megadhatjuk a feladat futásának idejét, a mentésre kerülő fájlokat/mappákat vagy akár a teljes rendszert, esetleg annak egyes partícióit mint backupolni kívánt elemet. Kivehetjük – például kiterjesztések alapján – azokat a fájlokat, amelyeket nem szeretnénk archiválni. Jogosultságokat, jelszót állíthatunk be és feljegyzést tűzhetünk az adott feladathoz.

Klónozás

Minden felhasználó, aki kicsit is jobban elmerült a számítógépek világában, tudja, hogy új merevlemez vásárlásakor tengernyi időrabló feladat jelentkezik, különösen ha a rendszert tartalmazó merevlemezt szeretnénk lecserélni (particionálás, formázás, Windows telepítése, új driverek telepítése, adatok átvitele egyik meghajtóról a másikra, személyes beállítások, stb.). Az Acronis True Image Clone Disk Wizard minden felsorolt feladatot elvégez helyettünk a beállításoknak megfelelően: meglévő rendszermeghajtónkat egy az egyben klónozza le az új merevlemezre – kellő precizitással és sebességgel –, amelyet így a csere után azonnal használhatunk is.

Arra az esetre, ha biztonságosan szeretnénk törölni merevlemezünket (például szeretnénk eladni, de nem akarjuk, hogy adataink közt mások turkáljanak), két opciót kínál az Acronis. Egy gyors (egylépcsős) és egy normál (többlépcsős) módot használhatunk arra, hogy adatainktól véglegesen megszabaduljunk.

Partícionálás

Akinek már elege van a Microsoft Management Console-ból, annak érdemes kipróbálnia az Acronis merevlemez-particionáló modulját, amelyben végtelenül egyszerűen, logikusan, nagyon rövid idő alatt alakíthatjuk át merevlemezünk területi felosztását, arról nem is beszélve, hogy sokféle fájlrendszert választhatunk, amikor formázásra kerül a sor.

Konklúzió

Kijelenthetjük, hogy az Acronis True Image 10 Home használata egyszerű. A windowsos környezetbe kaméleonként illeszkedő program a különböző funkciókhoz kapcsolódó varázslók segítségével szinte kézen fogva vezeti végig az embert a megfelelő funkciók használata során.

Az szoftver erősen hasonlít Shrekre: szintén sok rétege van. Egy azoknak, akik egyszerűen szeretnének adataik biztonságáról gondoskodni. Egy azoknak, akik jobban elmélyednek a szoftverben, és már képesek alapvető beállításokat ütemezni, de azok sem csalódnak, akik leereszkednek az alkalmazás legmélyebb bugyraiba.

Ahhoz azonban, hogy időt, tárterületet és bosszúságot spóroljunk meg, érdemes tisztában lenni az adatmentés beállítási lehetőségeivel, melyhez kitűnő segítséget kapunk. Az Acronis True Image Home 10 kiadásának kézikönyve PDF formátumban érkezik, mely érthetően magyarázza és számos képpel illusztrálja a program különböző elemeinek működését, de a profiknak részletes és nagyon pontos leírással, háttérinformációkkal is szolgál.

Kalandor

Az Acronis True Image 10 Home-ot az Acronis hazai disztribútorától, a SVED Zrt.-től kaptuk tesztelésre, a termék ajánlott kiskereskedelmi ára bruttó
13 500 forint. Próbaverziója letölthető a fejlesztő honlapjáról.

Előzmények