Élet a navigáción túl

Navigáció 3D-ben

Ez nem kevés. De beszéljünk egy picit a NavNGo iGO 8-ról, a navigációs szoftverük legújabb verziójáról, amelynek a Sony igényeihez szabott változata a PSP-re is rákerül. Ha jól tudom, jövőre kerül piacra.

Nem. A szoftvert a márciusi CeBIT-en lepleztük le, és a szeptemberi IFA szakkiállításon a Mio, a legnagyobb megrendelőnk már több olyan terméket is bemutatott, amelyen ez fut. Számunkra rendkívüli jelentőségű hír, hogy a HP is NavNGo iGO 8-at telepít navigációra alkalmas gépeire. A HP-ügylettel egy újabb globális piaci szereplőt sikerült magunk mellé állítani.

Ezek gépen még nem kaphatók, de amint a partnereink piacra dobják őket, a NavNGo iGO 8 is piacon lesz. Az viszont igaz, hogy önálló termékként az idén nem adjuk ki a szoftvert. Mivel a memóriakártyás változat eladási volumene eltörpül az OEM-eladások mellett, ez volt a racionális döntés. A Sony, a Mio és a HP jön ki először NavNGo iGO 8-as megoldásokkal, és a negyedik negyedévben még arra fókuszálunk, hogy a többi partnert is átállítsuk az új verzióra.

A kalózmásolatok nem játszanak szerepet a kártyás változat késleltetésében?

De, természetesen. Ez is egy ok, amiért úgy döntöttünk: nem sietünk az SD kártyás verzió kiadásával. Ma Oroszországban például úgy áll a helyzet, hogy a premier után egy órával már minden metróállomáson megvásárolható a szoftverünk kalózváltozata. Ezt lehetetlen megakadályozni. Ennek ellenére technikai és jogi eszközökkel is küzdünk a jelenség ellen. De ennek az éremnek is két oldala van. A kalózmásolatoknak is köszönhető az, hogy ma Kelet- és Közép-Európában de facto standarddá vált az iGO. Mindenki ezt használja, akár fizet érte, akár nem. Nem is baj, hogy ilyen módon is terjed, ha az emberek egy jelentős hányada hajlandó érte fizetni. Elvégre Bill Gates is elég gazdag, hiába másolják ipari szinten a szoftvereit.

A kérdés az: hogy tudom rávenni a felhasználókat, hogy fizessenek a termékért. Erre két módszerünk van. Egyrészt a nem legális verziókba zavaró hibákat építünk – például navigáció közben a térkép váratlanul feketére vált. Ezektől még használható marad a szoftver, csak kényelmetlenebb a használata. Reményeink szerint éppen annyira, hogy vásárlásra ösztönözze a programot kalózváltozatban már kipróbáló felhasználót. Másrészt jogilag is fellépünk a hamisítás ellen – a kalózokat bepereljük –, ezért is dupláztuk meg nemrég a jogi osztályunk létszámát.

Ez is egy ok tehát, amiért nem sietünk az SD kártyás változat kiadásával. Az OEM-üzlet jóval biztonságosabb egy szoftvercég számára.

A NavNGo iGO 8 egyik újdonsága háromdimenziós megjelenítés...

Ez így van. Nemcsak domborzati információk térbeli megjelenítésére képes, hanem az épületeket is 3D-ben rajzolja ki. És nemcsak nevezetességeket, de a hétköznapi épületeket is 3D-ben láthatjuk.

Ezek a térbeli információk honnan származnak?

iGO 8

Általában a Navteqre és a Tele Atlasra támaszkodunk, mivel újabban a térképi adatok mellett 3D-s adatokat is szolgáltatnak. Ezeket úgy gyűjtik be, hogy bejárják a városok utcáit egy olyan furgonnal, amelyre hat fényképezőgépet szerelnek. Ezekkel fotózzák le a házakat. Mivel giroszkópot is használnak, az épületek magasságadatait is tárolják. Ezeknek az információknak, továbbá a várostérképekből nyert alaprajzi adatoknak az alapján megrajzolható a háromdimenziós poligonmodell, amelyre aztán felfeszítik a fotókból készített textúrákat. Természetesen a nevezetességek esetében ennél részletesebb modellekre van szükség, ezeket grafikusok, 3D-s modellezők készítik el.

Ez az általános eljárás. De ahogy a térképi információknál, úgy a 3D-s adatoknál sem elég gyors e cégek reakcióideje. A Sony például azért nem tudta piacra dobni a PSP-hez a GPS-kiegészítőt karácsonyra, mert a Tele Atlasnak kevés 3D-s adata van egyelőre. A premiert ezért eltolták februárra. Míg a Navteq és a Tele Atlas dolgozik a 3D-s portfólióján, addig – mert mi már csak ilyen makacsok vagyunk – csináljuk a magunkét. Megállapodtunk egy amerikai és egy európai céggel, hogy a mi 3D-s adataink már karácsonyra rendelkezésre álljanak. Ha Tele Atlas is eljut idáig, megint hozzájuk megyünk, de addig is bebiztosítottuk, hogy ismét csak nálunk érhető el több száz európai és amerikai város 3D-s térképe.

Ahogy térképi adatbázist is építenek Közép- és Kelet-Európában, úgy 3D-s adatbázison is dolgoznak?

Igen. Ma még nincsenek a régióbeli nevezetességekről modellek, de segítettünk egy olyan cég beindításában, amely kifejezetten ebben utazik: ők készítik a nevezetességek modelljeit a régióban.

Beleértve a domborzati információkat is?

Nem, a domborzati adatokat a NASA-tól vesszük, nekik globális domborzati adatbázisuk van.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • NNG

Előzmények