Processzorok a reflektorfényben, sok a biztonsági hiba

Blogoló: Acer, Fujitsu

Két bejegyzéssel bővült az Acer blog az elmúlt hetekben. Először a TravelMate Spin B1-gyel foglalkoztunk, ami az oktatás számára kifejlesztett, strapabíró, teljesen átfordítható kijelzős notebook-tablet. Ezzel a 11,6 hüvelykes, masszív felépítésű masinával igyekszenek modernizálni a könyveket vagy akár a munkafüzeteket is, hiszen képernyőjére kézzel és a megfelelő tollal is lehet írni. Hardvere nem lesz túl erős, akkumulátorról viszont várhatóan sokáig bírja majd.

Összefoglaltuk a könnyű és finom Swift 7-tel szerzett tapasztalatainkat is, ami januárban megjárta velünk Amerikát, a CES-en volt hű szolgánk. Könnyűsége és vékonysága ellenére jól bírta a strapát, utazás és terepmunka közben éppen ezt a két tulajdonságát és a kompaktságát értékeltük leginkább. Kellemeset csalódtunk a Core m processzorban, ami komoly terhelés alatt sem lassult 2 GHz alá, és akkumulátorban, intenzív munka közben is 6-7 órás üzemidőt biztosított.

Elsősorban notebookokkal foglalkoztunk a Fujitsu blogban is. A japán bázisú vállalat laptopjai híresek arról, hogy észszerűen, a valódi – és nem marketingesek által kitalált – igények alapján készülnek. Az egyelőre csak a japán piacon bemutatott Lifebook UH75/B1 például ahelyett, hogy a teljesen értelmetlen „legvékonyabb” címre pályázna, inkább az utazás közben sokkal hasznosabb „legkönnyebb 13,3 hüvelykes laptop” címet hódította el. Mindössze 777 grammot nyom, de kellően vastag ahhoz, hogy normális USB kapuk, sőt összehajtogatott Ethernet port is elférjen az oldalán.

Szép sorjában érkeznek a hazai piacra is a friss, hetedik generációs Core i processzorokkal szerelt Fujitsu laptopok. Nagyon sokat fejlődött a vékony Ultrabookokat felsorakoztató Lifebook U széria, az új U7-es modellek 12,5, 14 és 15,6 hüvelykes méretben érkeznek 15 wattos processzorokkal, matt felületű kijelzővel, könnyen bővíthető hardverrel és számos vállalati extrával. Frissítették a vállalati igáslónak számító Lifebook E5 termékvonalat is. Ezek a masszív, de az E7-eseknél olcsóbb laptopok megkaptak minden vállalati extrát, azaz dokkolót, akkura vagy merevlemezre cserélhető optikai meghajtót, mobilinternet modemet és SmartCard olvasót.

Beszámoltunk a Fujitsu legújabb, csak SSD-re támaszkodó Eternus AG650 adattároló-rendszerének újabb eredményéről is. Eddig csak a Fujitsu állította, hogy kategóriája leggyorsabb megoldása, de most már a Storage Performance Council SPC-1 tesztje is megerősítette ezt. A tesztelt, mintegy negyedmillió dollárba kerülő tároló 605 992,03 IOPS (másodpercenkénti I/O műveletek száma) sebességet produkált teljes terhelés alatt, ráadásul ár/teljesítmény mutatója is nagyon jó.

-szp-, Daywalker, rudi