Raspberry PI, ütött az órád!

Jönnek a versenytársak

Jött, látott, győzött. 2012 óta dicsőíti a brit találékonyságot és Kickstarter-projektek épülnek rá. Többmilliós felhasználói táborral rendelkezik, így rengeteg projekt született és születik még Raspberry PI-re alapozva, ám teljesítménye korlátos, lehet, hogy akadnak nála jobbak? Bemutatjuk az utóbbi két év legismertebb egypaneles computereit, de ne feledjük: egyikük sem képes még csak megközelíteni sem az őket ihlető PI-t a kapcsolódó fejlesztők számát tekintve. Ha tehát az élet valódi automatizálható problémáira keresünk valódi megoldást, akkor továbbra is a PI-vel járhatunk legjobban, hiszen nagy eséllyel valaki már megelőzött minket, és megoldotta azt a problémát, amire mi még csak megoldást keresünk (bizony, sokan laknak a Földön, és szerencsésebb helyeken rá is érnek hobbi számítás- és vezérléstechnikával foglalkozni). Ha azonban megvan a konkrét, kőbe vésett elképzelésünk, tudjuk, hogy mit várunk el a hardvertől és mit szeretnénk megvalósítani, akkor találhatunk testhezállóbb vasat is.

Rasoberry PI

Mi a baj a PI-vel?

Alapvetően semmi, csak akadnak más versenyzők is, és miért ne válasszuk ki a céljainknak legmegfelelőbbet? Na, jó, azért van pár dolog, amiben többet várnánk. Az első PI-modell 256 MB-os memóriáját megduplázta a B-változat, de ehhez nem tett hozzá semmit a B+, csak újratervezték, aminek eredményeként sok jót (fogyasztáscsökkenés, jobb hang és USB táp, több USB és GPIO port, csavarhelyek) el lehet róla mondani, csak azt nem, hogy érezhetően gyorsabb lenne. A teljesítmény a vezérlésekhez bőven elég, de ha a PI-ből szeretnénk megépíteni az iparág által évtizedek óta ígért 100 dolláros PC-t, akkor egyből gyorsabb hardverért kiáltunk.

Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy milliók vettek már PI-t és sokan valóban kreatív hobbieszközként használják: kamerás ajtócsengőt, nyomtatót, robotot, kutyaetetőt eszkábáltak belőle. Ha magunk is eljátszunk a gondolattal, hogy összerakjunk valamit, akkor az előttünk járók tapasztalataiból sokat okulhatunk, és van egy összefogott fejlesztői közösség, akikhez fordulhatunk. A következőkben itt vázlatosan bemutatott trónkövetelők nem mindig ugyanezt a területet célozzák meg, nem kínálnak (egyelőre) nagy felhasználói bázist, kiforrott oktatási anyagokat és olcsó kiegészítő hardverkomponensek hadát (némelyikük bizonyos PI-eszközökkel kompatibilis). Viszont a maguk területén egyértelműen jobbak. A dolgok alakulnak, most éljük az olcsó fejlesztői masinák virágkorát, ami nagyot lendíthet a dolgok internetének fejlődési ütemén is, így érdemes időről időre körülnézni ezen a piacon, a következő években nyálcsorgató érdekességekkel szembesülhetünk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Szuperszámítógép LEGO-ból és Rapsberry Pi-ből

    Egy hatéves srác felelt a design kialakításáért. Hatvannégy egység felhasználásával bárki nekiállhat izmozni.

Előzmények

  • Hihetetlen siker a 8000 forintos PC

    Az első szállítmány egy óra alatt elkelt, aki később rendelt, várhatóan csak április közepén kapja meg a gépet.