Van áram konnektor nélkül is, de a vezetékek azért még maradnak egy darabig

És akkor most tényleg nem kell konnektor?

Két éve számoltunk be az MIT kutatóinak projektjéről, mely azt célozza, hogy létrehozzanak egy olyan használható technológiát, amely lehetővé tenné a régi nagy álom megvalósítását: a vezeték nélküli energiaátvitelt, mely a gépekkel, kütyükkel sűrűn teletömött világunkban forradalmi változást jelentene. A BBC beszámolója szerint az elmúlt időszak kitartó munkája talán meghozta a kívánt eredményt, legalábbis egy bemutató erejéig.

Néhány napja Oxfordban, a TED innovációs konferencián a Marin Soljacic professzor vezette csapat bemutatta, hogy meddig jutottak el a WiTricity nevű projekt keretében, s a helyszíni tudósítások szerint már nem állnak messze a kereskedelmi forgalomba hozható változattól.

Ez utóbbi kijelentésben, illetve a projekt fejlődésében nem árt azért kételkedni, vagy legalábbis fenntartásokkal fogadni, ugyanis a tudósítások szerint a technológia arra alkalmas, hogy két méteres távolságon belül képes energiával ellátni az eszközöket: pontosan úgy, ahogyan két évvel ezelőtt, vagyis e téren semmiféle fejlődés nem tapasztalható. Ráadásul úgy tűnik, hogy a 45 százalék körül hatékonyságot sem sikerült feltornázni – ez még kevés egy életképes termék létrehozatalához –, csak ígéret még ma is a 15 százalékpontos javulás.

Bemutatták azt, hogy hol tartottak 2007-ben

A beszámolók szerint ugyanakkor igen hatásosra sikeredett a bemutató: Eric Giler a tervekre alapozott amerikai WiTricity cég vezetője egy olyan televízión demózott, amelynek nem volt áramellátó kábele, s az előadás alatt feltöltöttek két mobiltelefont is (egy G1-et és egy iPhone-t) – szintén vezeték nélkül. Giler bevezetője szerint ez a technológia drága elektromos kábelek mérföldjeit, illetve a az egyszer használatos elemek milliárdjait teszi majd nélkülözhetővé – érvelése szerint évente 40 milliárd nem tölthető elem készül, pedig többségük fölösleges lenne egy drót nélküli energiaátvitelnél, mivel az átlagos használat esetén igen közel van az elektromos hálózat a készülékhez.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények