Kétmillió tolvajt kapcsolt le a Microsoft

A redmondi vállalat rosszindulatú szoftvereket eltávolító eszközének legutóbbi frissítése már képes arra, hogy az online játékokra specializálódott jelszótolvaj programokat is ártalmatlanná tegye. Ezek olyan rosszindulatú szoftverek, amelyek célja, hogy megszerezzék a felhasználó bejelentkezési adatait. A frissítés közzététele után egy héttel több mint 2 millió PC-ről távolított el ilyen jellegű kíváncsiskodó programokat az eszköz.

A június 10-én kiadott frissítés segítségével már az első napon körülbelül 700 000 számítógép szabadult meg a Taterf névre hallgató féregtől. A rákövetkező hat napban az észlelt fertőzések száma végül majdnem megduplázódott: több mint 1,3 millió Taterf-példány lett eltávolítva egy hét leforgása alatt.

A különféle jelszótolvaj programok nagy népszerűségnek örvendenek az internetes rosszfiúk körében. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a játékokban használatos virtuális fizetőeszközök és a nehezebben beszerezhető tárgyak az erre szakosodott weboldalakon (például www.ige.com) valódi pénzre cserélhetőek. Matt McCormac, a Microsoft Malware Response Centerének szóvivője elmondta, hogy a fertőzés elkerülésének a legjobb módja, ha rendszeresen frissítjuk számítógépünk vírusirtóját, böngészőjét és operációs rendszerét, és persze nem használunk kétes eredetű kalózszoftvereket.

Azóta történt

Előzmények