Jelszótolvaj program veszélyezteti a Skype használóit

Villu Arak, a Skype szóvivője tegnap blogjában hívta fel a figyelmet arra, hogy egy olyan rosszindulatú program, malware terjed a Skype windowsos változatán, melynek célja, hogy megszerezze felhasználó bejelentkezési adatait.

Amikor működésbe lép, akkor a 65404-SkypeDefenderSetup.exe nevű trójai megjelenít egy ablakot, melyben a következő szöveg szerepel: „Skype-Defender Installed! Please login to your account to apply new plugins” – vagyis: „A Skype-Defender telepítve van! Kérjük, az új összetevők alkalmazásához jelentkezzen be.” Ha az óvatlan felhasználó megnyomja az OK gombot, akkor egy, az eredetihez roppant hasonló bejelentkezési oldal jelenik meg (csak a Sign-in gombon látható jelentős eltérés). Amennyiben ide beírják az azonosítót és a jelszót, akkor egy hibaüzenet jelenik meg, mely szerint hibásak az adatok, a program pedig közben ezeket az információkat (plusz még az Internet Explorerben esetlegesen elmentett adatokat) elküldi az adathalászoknak.

Villu Arak védekezésként a vírusvédelmi programok frissítését ajánlja (a nagy cégek termékei eltávolítják a káros programot), de a 65404-SkypeDefenderSetup.exe fájl egyszerű kézi törlése is megoldja a problémát.

Azóta történt

Előzmények