A Google bocsánatot kért az adatlopás miatt


A Google hivatalos kínai blogjában beismerte, hogy helyi riválisa, a Sohu.com szerzői jog által védett adatait használta fel új internetes eszközének megalkotásakor.

A dinamikusan fejlődő hatalmas kínai piacon a Google-nek kemény csatákat kell vívnia helyi versenytársaival – a piacvezető a Baidu.com (55,2%), a Google a második (21,7%), a Yahoo a harmadik (7,2%), s az említett Sohu a negyedik (6,5%). E küzdelem egyik legújabb állomása a múlt héten kirobbant botrány, melynek során a Sohu.com az amerikaiak szemére hányta, hogy a Guge Pinyin nevű szövegbeviteli szoftverük az ő Sogou motorjukat használja, s erre több bizonyítékok is hoztak; a legárulkodóbb az volt, hogy a két szoftver a legtöbb esetben azonos módon hibázik. Néhány napos hallgatás után a Google nyilatkozatban ismerte el, hogy „hibáztak”, s mind a felhasználóktól, mind a Sohutól bocsánatot kértek egy nyílt levélben. A további részleteket firtató kérdések elől viszont a cég szóvivője kitért, mondván, több információ nem áll a rendelkezésére.


A Google bocsánatkérő blogbejegyzése

A Google szoftvere (Input Method Editor – IME) egy szótár alapján próbálja meg a megfelelő kínai írásjeleket megjeleníteni, s a panasz erre az adatbázisra vonatkozott. Az amerikaiak közleményében az szerepel, hogy e szótár bizonyos részei „nem a Google adatbázisából származnak”, ugyanakkor sem az idegen eredetű adatok mennyiségére, sem minőségére nem utalnak részletesen.

Azóta történt

Előzmények