A HP a legnagyobb chipvásárló

A világ 160 legnagyobb OEM (original equipment manufacturer) vállalata 2004-ben összesen 167 milliárd dollárt áldoz chipvásárlásra, ami 24 százalékkal több, mint tavaly – derül ki az iSuppli piackutató jelentéséből.

Jelenleg a Hewlett-Packard költ a legtöbbet félvezető integrált áramkörök vásárlására. A számítógép- és nyomtatógyártó óriás az idén 14,5 milliárd dollárért vett chipeket – 31 százalékkal nagyobb összegért, mint egy évvel ezelőtt –, jövőre pedig már 16,1 milliárdot fordít e célra.

A második legnagyobb félvezetővásárló a Dell, amely 13,4 milliárd dollárt költött lapkabeszerzésre, mintegy 33 százalékkal többet a tavalyi 10,1 milliárdnál. A cég jövőre még közelebb kerül majd a HP-hoz, chipszámlája az előrejelzés szerint ugyanis eléri a 15,6 milliárd dollárt.

A harmadik helyen álló Nokia után a Sony, a Matsushita, a Samsung, az IBM, a Motorola, a Siemens és a Hitachi következik. Közülük – az első tíz közül – a legnagyobb mértékben a Motorola és a Samsung vásárlásai gyarapodnak az idén: előbbi 44,7, utóbbi pedig 36,1 százalékkal többet költ áramkörökre, mint tavaly.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények