Japán visszavág

Alig egy hónappal azután, hogy az IBM Blue Gene prototípusa második helyre kényszerítette a korábban évekig vezető Earth Simulatort a szuperszámítógépek teljesítményversenyében, a japánok bejelentették: még az év vége előtt ismét begyűjtik az aranyérmet. Az NEC még az idén piacra dobja SX-8 névre keresztelt vektor-számítógépét, amelynek csúcsteljesítménye a tudományos számításokat szimuláló Linpack benchmarkban eléri a 65 teraflopot (billió művelet másodpercenként) – tudósít a PC World.

Ez közel kétszerese a Blue Gene-prototípus 36,01 és az NEC Earth Simulator 35,86 teraflopos eredményeinek. Igaz, az SX-8 még nem bevethető, a szám csak becsült érték, de a gyártónak nincs kétsége afelől, hogy hozni tudják ezt a teljesítményszintet.

Az SX-8 különlegessége, hogy nem egy egyedi igényekhez szabott rendszer, hanem kereskedelmi termék, mely háromféle változatban lesz megvásárolható. A rekordteljesítményt a legnagyobb, több csomópontból álló rendszertől várják. Ez legfeljebb 512 – egyenként nyolc speciális processzort tartalmazó – csomópontból állhat, 64 terabyte memóriát képes kezelni, maximális adatátviteli sebessége pedig 262 terabyte másodpercenként.

Az SX-8 decemberben kerül piacra, és az NEC reményei szerint három év alatt 700 darab is elkel belőle. Az NEC-szuperszámítógépet elsősorban olyan adatelemzést igénylő feladatokra lehet használni, mint az időjárás-előrejelzés, környezeti szimulációk vagy autók töréstesztje.

Ha sikerül is visszavágni, az SX-8 elsősége alighanem kérészéletű lesz, ugyanis a jelenleg vezető Blue Gene-prototípus csupán egy építőeleme az IBM által a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium számára építendő gigásznak, mely – mikor 2005 elején elkészül – 130 000 processzort tartalmaz majd, csúcsteljesítménye pedig eléri a 360 teraflopot is.

Azóta történt

Előzmények