A Malévnak nagyon bejött az elektronikus értékesítés


Egy közelmúltban tartott konferencián (IIR Magyarország: Dokumentumkezelés) Szemők Árpád, a Malév e-business vezetője bemutatta a légitársaság elektronikus értékesítési megoldásait, ezen belül pedig kiemelten foglalkozott az e-számlázással. A fejlesztéseket és a működést is irányító szakember előadásából kiderült, hogy a forgalom dinamikus bővülésének több oka van. Egyrészt az online értékesítési csatorna a legolcsóbb, mivel itt a legtöbb esetben nem kell jegykiállítási díjat fizetni, nem terheli az árat az utazási irodák jutaléka és ezek időigényes elszámolása, emellett nem kell már a rengeteg külföldi iroda, s ez szintén költségcsökkentő tétel. Az e-ticket és az e-számla elterjedésével egyszerűsödött a vásárlás menete is, már nem szükséges jegyátvételi módot választani, az elektronikus jegy a hitelkártyás fizetés után e-mailen érkezik, az egész folyamat felgyorsul, pontosabbá és hatékonyabbá válik. 2007 februárja óta már 24 órával járat indulás előtt is lehet jegyet venni interneten keresztül, így azoknak sem szükséges jegyirodába fáradniuk, akik esetleg a legutolsó pillanatban döntenek a repülés mellett.

A magyar nemzeti légitársaság online jegyeladásából származó bevétele 2007 márciusában átlépte a havi egymilliárd forintot. Az internetes értékesítési csatorna forgalma hónapról hónapra rekordokat dönt, ma már a Malév saját eladásainak mintegy a felét teszi ki. Az online értékesítés átlagosan 150 százalékkal nőtt az elmúlt év hasonló időszakához képest, s a korábbi évek adatai szerint az évi csúcspont májusban várható.

Az interneten értékesített jegyek 35 százaléka a magyar piacon talál gazdára, de jelentős az online forgalom az ír, az angol és a német piacokon is. Az netes eladási adatok szerint a legkedveltebb úti célok – Budapest mellett – a német városok, az Egyesült Királyság desztinációi és bizonyos romániai célállomások. A oneworld-csatlakozásnak köszönhetően bővült az interneten elérhető úti célok száma is: budapesti indulással jelenleg 77 városba foglalható repülőjegy a Malév honlapján keresztül, köztük Észak-Amerika 12 nagyvárosába (az utasok a Malév és az American Airlines járatain repülnek), s több angol és skót desztináció érhető el a British Airways, illetve spanyol úti cél az Iberia járatain. Mivel Magyarországon is egyre dinamikusabban fejlődik az internet használata és az internetes vásárlás, ezért a Malév honlapján is további növekedés várható.

Azóta történt

Előzmények