IIR-konferencia a szoftvertesztelésről

Az IIR Magyarország a jövő hét első felében a szoftvertesztelés aktualitásairól tart szakkonferenciát Budapesten. A hazai nagy- és középvállalatok szakemberei részére évente közel 170 rendezvényt kínáló Institute for International Research (IIR) programjai között szép számmal vannak informatikai témájú rendezvények. A mostani, hétfőtől szerdáig tartó szakkonferencián olyan szervezetek és cégek szakemberei mutatják majd be a különböző módszereket, akik már régóta dolgoznak a szoftverfejlesztésnek ebben a nem éppen látványos, de annál inkább fontos területén. A szakmai hátteret a Hungarian Testing Board nevű szervezet biztosítja, ahol olyan szakértők tevékenykednek, akik szoftverek, valamint informatikai rendszerek tesztelésével, illetve a teszteléssel kapcsolatos tevékenységekkel foglalkoznak.

Az egyik legizgalmasabb kérdéskör a különböző automatikus tesztelő eszközök típusainak (kódelemzők, GUI-tesztelők, protokollalapú tesztelők, változtatáselemzés, SOA-tesztelés), az egyes teszttoolok előnyeinek megismerése. Egyáltalán hogyan segíthetik ezek az eszközök a tesztelés (funkcionális/regressziós teszt, terheléses teszt, biztonsági teszt) összetett folyamatát, mit érdemes valójában automatizálni? Ezt a területet Dacher László (HP) és Kapros Gábor (Hungarian Testing Board) dolgozta fel, de további előadásokban is lesz szó a hatékonyságnövelő módszerekről.

A szoftverfejlesztő cégeknél egyre nagyobb jelentősége van annak, hogy ki milyen módszerrel, mennyi idő alatt képes jó minőségű alkalmazásokat, közel hibátlanul működő rendszereket létrehozni. A követelmények szigorodásával folyamatosan csökken a fejlesztésekre fordítható idő, a felhasznált technológiák pedig egyre összetettebbek, egyre bonyolultabbak, ezért csak azok tudnak versenyképesen dolgozni, akik pontos terv alapján, a megfelelően kiválasztott eszközökkel dolgoznak. A szoftvertesztelés ráadásul egy olyan folyamat, melynek nem kizárólag a fejlesztés időszakában van nagy jelentősége, a későbbi újabb verziók, kibővítések implementálása során is kulcsfontosságú a megfelelő tesztelés elvégzése, hiszen minden egyes változtatás befolyásolhatja a szoftver egyéb komponenseinek működését.

A budai Szent György Fogadóba a jövő héten tesztmérnököket, szoftvertervezőket, minőségbiztosító mérnököket, rendszerszervezőket és IT-vezetőket várnak a szervezők. További részletek az IIR Magyarország weboldalán olvashatók.

Azóta történt

Előzmények